πρόεδρος της ΕΚΤ τάχθηκε δημοσίως υπέρ της έγκρισης του πακέτου Πόλσον στις ΗΠΑ. Kατάσταση νευρικότητας επικρατούσε χθες στις διεθνείς αγορές εν αναμονή της ψηφοφορίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του τροποποιημένου νομοσχεδίου για τη σωτηρία των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων - πάντως, οι οιωνοί είναι πολύ καλύτεροι από ό, τι κατά την αρχική διαδικασία, ενώ η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, προέβλεψε ότι θα εγκριθεί.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τάχθηκε δημοσίως υπέρ της έγκρισης του πακέτου Πόλσον στις ΗΠΑ. Kατάσταση νευρικότητας επικρατούσε χθες στις διεθνείς αγορές εν αναμονή της ψηφοφορίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του τροποποιημένου νομοσχεδίου για τη σωτηρία των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων - πάντως, οι οιωνοί είναι πολύ καλύτεροι από ό, τι κατά την αρχική διαδικασία, ενώ η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, προέβλεψε ότι θα εγκριθεί. Tην ίδια στιγμή, στη Γηραιά Ηπειρο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποπειρώνται να υιοθετήσουν κοινή προσέγγιση στην πιστωτική κρίση, η οποία κλονίζει και τα θεμέλια των ευρωπαϊκών τραπεζών πλέον. Ωστόσο, οι διχογνωμίες είναι έντονες ως προς το εάν απαιτείται μια ευρωπαϊκή λύση ανάλογη ενδεχομένως με το αμερικανικό νομοσχέδιο -το λεγόμενο και «σχέδιο Πόλσον» - ή μία κατά περίπτωση επέμβαση.

Ειδικότερα, χθες στα ασιατικά χρηματιστήρια διαμορφώθηκε δυσμενές κλίμα και οι δείκτες υποχώρησαν. Οι επενδυτές εκτιμούν πως το σχέδιο σωτηρίας των αμερικανικών τραπεζών δεν επαρκεί για να αποτρέψει την ύφεση στις ΗΠΑ και στην κάμψη της παγκόσμιας οικονομίας εν γένει. Υπό τη σκιά και αρνητικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο απώλεσε 1,9% στις 10.938,14 μονάδες, φθάνοντας τα χαμηλότερα επίπεδά του από τις 18 Mαΐου 2005. Με απώλειες έκλεισε και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα ήταν ανάμεικτη κατά τις μεσημβρινές συναλλαγές με τον FTSE 100 στο Λονδίνο, τον CAC 40 στο Παρίσι και τον DAX στη Φρανκφούρτη να ενισχύονται, ενώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο υποχωρούσε - αργότερα ανέκαμψε και αυτός.

Η αμερικανική Γερουσία έχει ήδη δώσει «το πράσινο φως» για τη νέα μορφή του νομοσχεδίου. Αυτό προβλέπει απαλλαγή των τραπεζών από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία, επιπλέον μέτρα προστασίας για τις καταθέσεις με αύξηση των εγγυήσεων από 100.000 σε 250.000 δολάρια και ορισμένες φοροαπαλλαγές για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, χρειάζεται και η έγκρισή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία στις αρχές της εβδομάδας το καταψήφισε.

Η καταβύθιση του δείκτη Dow Jones, που προκλήθηκε μετά την απόρριψη, και οι σοβαρές ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας και την απασχόληση λειτούργησαν υπέρ του σχεδίου. Ακολούθησαν επίπονες και έντονες διαβουλεύσεις και πιέσεις για να συγκεντρωθούν οι αναγκαίες ψήφοι, ενώ και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους προέβη σε δραματική έκκληση προς τους αμφισβητίες. Πολλά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων -Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί- είχαν ήδη από την Πέμπτη δηλώσει ότι άλλαξαν άποψη και θα ψηφίσουν το «σχέδιο Πόλσον». Αρκετά άλλα το σκεπτόντουσαν ακόμα, προτού διεξαχθεί η ψηφοφορία αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Στη μάχη για να μεταπειστούν είχαν συμμετάσχει και οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Μακέιν.

Ο Ρεπουμπλικανός Ζαχ Γουάμπ, ένας από τους καταψηφίσαντες, είπε χαρακτηριστικά: «Μισώ το σχέδιο Πόλσον, αλλά θεωρώ πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χώρα μας την αδράνεια».

Η Δημοκρατική Σέλεϊ Μπέρκλεϊ θα στηρίξει το νομοσχέδιο, μετά τις συναντήσεις με επιχειρηματίες στην περιφέρειά της, οι οποίοι υπογράμμισαν την αναγκαιότητά του. «Κανένα τμήμα της κοινωνίας δεν έχει μείνει αλώβητο και όλοι ζητούν μέτρα για να ανακουφιστούν», τόνισε.

Υπέρ του σχεδίου Πόλσον τάχθηκε δημοσίως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν - Κλον Τρισέ. Ο κ. Τρισέ τόνισε το πόσο αναγκαία είναι η ψήφισή του στη σημερινή έκρυθμη κατάσταση για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο διεθνώς. Ωστόσο, η Ευρώπη ακόμα δεν έχει συγκλίνει ως προς τη μέθοδο διαχείρισης της κρίσης. Σήμερα συναντώνται εκτάκτως στο Παρίσι με πρωτοβουλία του -προεδρεύοντος στην Ε. Ε. - Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί οι ηγέτες της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας. Η Γερμανία και η Βρετανία αντιτίθενται στην προοπτική ενός ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης των τραπεζών. Παράλληλα, κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Γαλλία υποστηρίζει αυτήν ακριβώς την ιδέα ενός κοινού ταμείου, το οποίο πρέπει να επιχορηγηθεί με 300 δισ. ευρώ.

Επικράτησε σύγχυση, την οποία προσπάθησε να διαλύσει το Παρίσι. Τόσο ο κ. Σαρκοζί όσο και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ διέψευσαν τις φήμες, ενώ η τελευταία δήλωσε ότι η ιδέα του κοινού ταμείου είναι ολλανδικής προέλευσης.

Ωστόσο, ο Νικολά Σαρκοζί είχε ενωρίτερα σχολιάσει ευνοϊκά την ιρλανδική πρωτοβουλία για συνολική παροχή εγγυήσεων στις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Αντιθέτως, η κ. Λαγκάρντ επέκρινε τη μονομερή κίνηση της Ιρλανδίας και εξήρε τον αποτελεσματικό συντονισμό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις επεμβάσεις για τη σωτηρία δυο τραπεζών, της Dexia και της Fortis.

(Aπό την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 04/10/2008)