Ιστορική Συμφωνία για Ενιαίο Πολιτικό Μέτωπο των Παλαιστινιακών Οργανώσεων

Ιστορική Συμφωνία για Ενιαίο Πολιτικό Μέτωπο των Παλαιστινιακών Οργανώσεων
της Μαριάνθης Πελεκανάκη |
Τετ, 24 Ιουλίου 2024 - 12:04

Δεκατέσσερις παλαιστινιακές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων της Χαμάς και της Φατάχ -δηλαδή, των επί 17 χρόνια αντιπάλων- κατέληξαν σε συμφωνία για μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων στο Πεκίνο την Τρίτη (23 Ιουλίου), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι

Η Διακήρυξη του Πεκίνου υπογράφηκε την τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν από τις 21 Ιουλίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω των προσπαθειών διεθνών διαμεσολαβητών να καταλήξουν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τη Γάζα, με ένα από τα σημεία εμπλοκής να είναι το σχέδιο για την «επόμενη ημέρα», πώς δηλαδή θα κυβερνηθεί ο θύλακας που διοικείται από τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο Γουάνγκ χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας σημειώνοντας πως οι παλαιστινιακές οργανώσεις που δεσμεύονται από αυτήν θα σχηματίσουν μια «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης» ώστε να κυβερνήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο.

«Το πιο σημαντικό σημείο είναι η συμφωνία για το σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης για τη μεταπολεμική Γάζα», δήλωσε ο Γουάνγκ, σύμφωνα με πληροφορίες του Anadolu.

«Η συμφιλίωση είναι εσωτερικό θέμα των παλαιστινιακών φατριών, αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας», υπογράμμισε ο Κινέζος ΥΠΕΞ ενώ προσέθεσε ότι η χώρα του στοχεύει να «διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή».

Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Χουσάμ Μπαντράν. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το πιο σημαντικό σημείο της Διακήρυξης του Πεκίνου είναι ο σχηματισμός μιας «παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας» που θα διαχειρίζεται τις υποθέσεις των Παλαιστινίων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το Reuters.

Προηγούμενες προσπάθειες της Αιγύπτου και άλλων αραβικών χωρών να συμφιλιωθούν η Χαμάς και η Φατάχ είχαν αποτύχει να τερματίσουν τα 17 χρόνια σύγκρουσης για τη διαχείριση της εξουσίας στη Γάζα, γεγονός που αποδυνάμωνε όλο και περισσότερο τις πολιτικές προσδοκίες των Παλαιστινίων.

«Αυτό [η συμφωνία] δημιουργεί ένα τρομερό εμπόδιο ενάντια σε όλες τις περιφερειακές και διεθνείς παρεμβάσεις που προσπαθούν να επιβάλουν πραγματικότητες ενάντια στα συμφέροντα του λαού μας στη διαχείριση των παλαιστινιακών υποθέσεων μεταπολεμικά», δήλωσε ο Μπαντράν.

Ο Μπαντράν σημείωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα επιβλέπει την ανοικοδόμηση και θα προετοιμάσει τις συνθήκες για εκλογές. «Η διακήρυξη αυτή έρχεται σε μια σημαντική στιγμή, καθώς ο λαός μας αντιμετωπίζει έναν γενοκτονικό πόλεμο, ιδίως στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπαντράν.

Προς το παρόν, πάντως, δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Σήμερα, η Χαμάς διοικεί τη Γάζα και η Φατάχ αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία έχει περιορισμένο έλεγχο στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι να καταστρέψει την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χαμάς και αντιτίθεται στο να έχει αυτή οποιοδήποτε ρόλο σε μια μεταπολεμική διοίκηση της Γάζας.

«Αντί να απορρίψει την τρομοκρατία, ο (ηγέτης της Φατάχ) Μαχμούντ Αμπάς αγκαλιάζει τους δολοφόνους και τους βιαστές της Χαμάς, αποκαλύπτοντας το πραγματικό του πρόσωπο. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν θα συμβεί γιατί η κυριαρχία της Χαμάς θα συντριβεί και ο Αμπάς θα παρακολουθεί τη Γάζα από μακριά. Η ασφάλεια του Ισραήλ θα παραμείνει αποκλειστικά στα χέρια του Ισραήλ», σχολίασε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ στο Χ.

Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ δεν είναι μέλη της PLO, δηλαδή του ανώτατου οργάνου λήψης αποφάσεων των Παλαιστινίων, αλλά απαιτούν οποιαδήποτε συμφωνία ενότητας να περιλαμβάνει τη διεξαγωγή εκλογών για το κοινοβούλιο της PLO ώστε να διασφαλιστεί η ένταξή τους. Οι ισλαμιστικές ομάδες βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την παρούσα PLO για τις ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ.

Οι αντίπαλες οργανώσεις Χαμάς και Φατάχ συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Πεκίνο τον Απρίλιο σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης για τον τερματισμό των διαφορών τους που διαρκούν περίπου 17 χρόνια, και ήταν η πρώτη φορά που έγινε δημόσια γνωστό ότι αντιπροσωπεία της Χαμάς επισκέφθηκε την Κίνα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον περασμένο μήνα, καθυστέρησε καθώς οι δύο οργανώσεις αντάλλασσαν κατηγορίες.

Οι δυο παλαιστινιακές οργανώσεις είχαν αποτύχει στο παρελθόν να θεραπεύσουν τις πολιτικές τους διαμάχες μετά την εκδίωξη της Φατάχ από μαχητές της Χαμάς από τη Γάζα σε έναν σύντομο πόλεμο το 2007.

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν εντείνει τη συνηγορία υπέρ των Παλαιστινίων σε διεθνή φόρουμ τους τελευταίους μήνες, ζητώντας μια μεγαλύτερης κλίμακας ειρηνευτική διάσκεψη Ισραήλ-Παλαιστινίων και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών.

(από Euractiv.gr, με πληροφορίες από Reuters, Anadolu)