Ο Δήμος Αθηναίων Παρουσίασε σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΕΑ το «Πράσινο» Σχέδιο για τις Επιχειρήσεις

Ο Δήμος Αθηναίων Παρουσίασε σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΕΑ το «Πράσινο» Σχέδιο για τις Επιχειρήσεις
energia.gr
Τετ, 24 Ιουλίου 2024 - 15:19

Σε συνέχεια της διαβούλευσης του Δήμου Αθηναίων με τους φορείς της πόλης με στόχο την συνδιαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης και του Επενδυτικού Σχεδίου για την Κλιματική Ουδετερότητα της Αθήνας μέχρι το 2030, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας του Δήμου Αθηναίων Νίκος Χρυσόγελος παρουσίασε το σχέδιο στους εκπροσώπους των μικρών επιχειρήσεων, στην έδρα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)

Στη συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΕΑ) Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, καθώς και εκπρόσωποι κλαδικών ομοσπονδιών στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες.

Το Κλιματικό Συμβόλαιο αποτελεί μία φιλόδοξη πρωτοβουλία του δήμου της Αθήνας, που με την κλιματική κρίση να είναι σε ραγδαία εξέλιξη είναι πιο επίκαιρο και αναγκαίο από ποτέ.

Πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερα γόνιμος διάλογος και αποφασίστηκε η συστράτευση δυνάμεων για την ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων γύρω από την «πράσινη ατζέντα. Τα κοινά βήματα θα εξειδικευτούν το αμέσως επόμενο διάστημα με έμφαση να δίνεται σε:

  • ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δενδροφύτευσης υπό την ευθύνη των επιχειρήσεων,
  • βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων - ιδίως αυτών που σχετίζονται με επαγγελματική δραστηριότητα και οργάνωση μιας μεγάλη κοινής καμπάνιας από το φθινόπωρο
  • επαν-εκπαίδευση των εμπλεκόμενων επαγγελματιών στα πεδία της ενεργειακής αναβάθμισης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και
  • ενσωμάτωση της διάστασης της κυκλικής οικονομίας στο σχετικό δημόσιο διάλογο και σχεδιασμό.

Ο Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας του Δήμου Αθηναίων Νίκος Χρυσόγελος, δήλωσε μετά την συνάντηση: “Η συνάντηση ήταν πολύ γόνιμη. Το Κλιματικό Συμβόλαιο είναι φιλόδοξο αλλά αυτό απαιτεί πλέον η δύσκολη κλιματική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα την οποία βιώνουμε καθημερινά. Θα είναι ένα εργαλείο κλιματικής και κοινωνικής πολιτικής και ενίσχυσης της οικονομίας και της απασχόλησης προς πράσινη κατεύθυνση. Θέλουμε να συνδιαμορφωθεί και να αποτελέσει μια συμφωνία συνεργασίας με τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης. Παράλληλα επιδιώκουμε να κινητοποιήσουμε και δημιουργήσουμε νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και οι νέοι, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, όπως συμβαίνει σήμερα ”

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ δήλωσε ότι: «η ΓΣΕΒΕΕ συμπορεύεται με το Δήμο της Αθήνας στην προσπάθεια να φτάσει η πόλη μας πιο κοντά στην κλιματική ουδετερότητα. Είναι μια προσπάθεια που δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αναγκαιότητα για παρόν μας, αλλά και για να έχουν ένα βιώσιμο μέλλον οι επόμενες γενιές. Δηλώνουμε δημόσια την υποστήριξή μας και είμαστε διατεθειμένοι να κινητοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο πόρο στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος, στην προσπάθεια διαμόρφωσης μίας πιο βιώσιμης, πιο πράσινης πόλης»

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ δήλωσε: «Η κλιματική ουδετερότητα της πρωτεύουσας, με στόχο μια πιο πράσινη, ανθεκτική και όμορφη Αθήνα, με περισσότερο βιώσιμη οικονομία αλλά και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων. Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτούνται όμως δραστικές αλλαγές, από τη νοοτροπία μας έως τις δράσεις που θα προκριθούν, προκειμένου να φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο. Η δική μας δουλειά είναι να ευασθητοποιήσουμε τους επαγγελματίες, να πιέσουμε για τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία και να βρούμε έξυπνους τρόπους, ώστε να έχουμε άμεσα και πρακτικά αποτελέσματα κατά την εφαρμογή του σχεδίου».