Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχθεί η Μεσσαρά στην Κρήτη λόγω έλλειψης νερού. Τα αποθέματα μειώνονται συνεχώς και η στάθμη του νερού στο φράγμα της Φανερωμένης, που τροφοδοτεί την περιοχή με νερό και αρδευτικό υλικό έχει πέσει σε ανησυχητικό επίπεδο.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κρίση και να διασφαλιστεί η κάλυψη των βασικών αναγκών ο δήμος Φαιστού έλαβε έκτακτα μέτρα επιβάλλοντας περιορισμούς στην άρδευση των καλλιεργειών και κηρύσσοντας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τον δήμο.

«Έχουμε κηρύξει τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, έχουμε ήδη συναντηθεί με το περιφερειακό συμβούλιο και έχουμε την υπόσχεση 180.000 ευρώ, που δεν έχουν έρθει ακόμα προκειμένου να λυθεί μέρος του προβλήματος. Και φυσικά είμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών. Είχα ήδη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα και περιμένουμε χρηματοδότηση και από εκεί για να δούμε τι μπορεί να γίνει άμεσα» δήλωσε ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης.

Η παράνομη άντληση νερού από το φράγμα είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια 3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού. Αυτό σε συνδυασμό με τις χαμηλές βροχοπτώσεις και τον ζεστό καιρό έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, ιδιαίτερα για τους αγρότες που βρίσκονται σε απόγνωση.

«Έχουν τεθεί ορισμένοι περιορισμοί, αλλά δεν μπορούν να τηρηθούν γιατί χρειάζεται περισσότερο νερό. Τα εκατό κυβικά μέτρα που επιτρέπονται ανά στρέμμα δεν είναι τίποτα, απλά για να ξεγελιόμαστε ότι έχουμε νερό» δήλωσε ένας ελαιοπαραγωγός.

Οι κάτοικοι ανησυχούν με την ζέστη να επιμένει, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για μεγάλη σπατάλη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι οικισμοί που είναι στους ορεινούς όγκους και υδροδοτούνται από πηγές.

 

* Πηγή: Euronews