Απάντηση του Ισραήλ στο Χτύπημα των Χούθι στο Τελ Αβίβ: Βομβαρδίστηκε το Λιμάνι Χοντέιντα στην Υεμένη

Απάντηση του Ισραήλ στο Χτύπημα των Χούθι στο Τελ Αβίβ: Βομβαρδίστηκε το Λιμάνι Χοντέιντα στην Υεμένη
energia.gr
Τετ, 24 Ιουλίου 2024 - 16:12

Με ισχυρά εναέρια χτυπήματα στο λιμάνι Χοντέιντα απάντησε το Σάββατο το Ισραήλ στην επίθεση με drones στο κέντρο του Τελ Αβίβ από τους Χούθι της Υεμένης μία ημέρα νωρίτερα (βλ. εδώ)

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 80 τραυματίστηκαν. Η φωτιά που προκλήθηκε από την επίθεση έκαιγε για τουλάχιστον δύο 24ωρα, ενώ ειδικοί κρίνουν πως το πλήγμα είναι μεγάλης σημασίας για το κίνημα που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Aργά το απόγευμα της Τρίτης έγινε γνωστό πως δύο ακόμη από τους ομήρους που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου έχασαν τελικά τη ζωή τους.
Το Al-Masirah TV, το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο που διοικείται από τους Χούθι, μετέδωσε ότι τα πλήγματα στράφηκαν κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο λιμάνι. Κάτοικοι της Χοντέιντα δήλωσαν τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ότι ακούστηκαν εκρήξεις σε όλη την πόλη κατά τη διάρκεια ενός «εντατικού» βομβαρδισμού.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ δήλωσε ότι το λιμάνι χρησιμοποιούνταν από τους Χούθι για να παραλαμβάνουν φορτία όπλων από το Ιράν. Οι στόχοι, που απέχουν περισσότερα από 1.700 χιλιόμετρα από το Ισραήλ, περιλάμβαναν χώρους διπλής χρήσης, όπως ενεργειακές υποδομές. Το Ισραήλ είχε ενημερώσει τους συμμάχους του πριν από την επίθεση, η οποία, σύμφωνα με τον στρατό, πραγματοποιήθηκε από ισραηλινά μαχητικά F-15, τα οποία επέστρεψαν όλα με ασφάλεια. Η επίθεση στην Υεμένη, η οποία σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους ακολούθησε τις 200 και πλέον επιθέσεις των Χούθι στο Ισραήλ, υπογράμμισε τους φόβους ότι ο πόλεμος στη Γάζα, που προκλήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε περιφε-ρειακή σύγκρουση.

«Η φωτιά που καίει αυτή τη στιγμή στη Χοντέιντα φαίνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή και η σημασία της είναι σαφής», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ισραηλινός υπουργός Aμυνας Γιοάβ Γκαλάντ. «Οι Χούθι μάς επιτέθηκαν πάνω από 200 φορές. Την πρώτη φορά που έβλαψαν έναν Ισραηλινό πολίτη, τους χτυπήσαμε. Και θα το κάνουμε αυτό σε όποιο μέρος χρειαστεί».

Ταξίδι Νετανιάχου
Πάντως, το πρωί της Τρίτης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναχώρησε για την Ουάσιγκτον, αφήνοντας πίσω του τον πόλεμο, για να εκφωνήσει μια πολιτικά επισφαλή ομιλία ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την προεκλογική κούρσα.

Με τις προσπάθειες να συνεχίζονται για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, εγείροντας ανησυχίες για την επέκταση του πολέμου στον Λίβανο και την Υεμένη, και των ΗΠΑ εν μέσω μιας ιλιγγιώδους προεκλογικής εκστρατείας, η ομιλία του Νετανιάχου δεν αποκλείεται να προκαλέσει αναστάτωση και στις δύο πλευρές του ωκεανού.