Ο κινεζικός πετρελαϊκός κολοσσός PetroChina αποτελεί τον πιο πρόσφατο συμμετέχοντα στον Χάρτη Απανθρακοποίησης του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου, μαζί με άλλους 50 παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Χάρτης αποτελεί μια δέσμευση που ανέλαβε πέρυσι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων για την εξάλειψη των εκπομπών μεθανίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η PetroChina αντιπροσωπεύει περίπου το 3,5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, πράγμα που σημαίνει ότι ο Χάρτης συνιστά πλέον περίπου το 40% της συνολικής παραγωγής, σύμφωνα με δήλωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία ξεκίνησαν τη δέσμευση στο περσινό COP28. Οι στόχοι, οι οποίοι περιλαμβάνουν επίσης τη διακοπή της συνήθους καύσης φυσικού αερίου, δεν είναι δεσμευτικοί, αλλά μέχρι το 2025 οι εταιρείες πρέπει να υποβάλουν σχέδιο για την επίτευξή τους.

Σηματοδοτεί μια «σημαντική στιγμή για την κινεζική ηγεσία», δήλωσε ο Σουλτάνος Al Jaber, επικεφαλής της Abu Dhabi National Oil Co. και Πρόεδρος του COP28. «Στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στις παγκόσμιες εταιρείες που πρέπει ακόμη να υπογράψουν για να κάνουν το σωστό και να επιλέξουν τη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Ο Χάρτη Απανθρακοποίησης του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου ήταν μία από τις πρωτοβουλίες που υπέγραψε η προεδρία των ΗΑΕ στην περσινή σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, όπου οι χώρες συμφώνησαν για πρώτη φορά να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα. Ενώ καμία από τις εταιρείες δεν συμφωνεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στο πλαίσιο της δέσμευσης, ο περιορισμός του μεθανίου εξακολουθεί να είναι σημαντικός, δεδομένου ότι είναι ένα από τα πιο ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου.

Άλλοι υπογράφοντες περιλαμβάνουν τις Shell, BP, TotalEnergies και Occidental Petroleum. Στον κατάλογο των εθνικών πετρελαϊκών εταιρειών περιλαμβάνονται η Petrobras της Βραζιλίας, η NNPC της Νιγηρίας, και η KazMunaiGaz του Καζακστάν. Η ανακοίνωση της PetroChina έγινε πριν από την Υπουργική Διάσκεψη για τη Δράση για το Κλίμα στη Γουχάν της Κίνας.