Η Gazprom προμήθευσε με 15,2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την Κίνα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. ∆ύο και πλέον χρόνια µετά τις αναταράξεις που προκάλεσε στην παγκόσµια αγορά ενέργειας η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη εξακολουθεί να µάχεται µε την Κίνα για τον τίτλο του κορυφαίου αγοραστή του φυσικού αερίου της Gazprom.

Η κόντρα αυτή για τις ρωσικές προµήθειες αντανακλά τόσο τις επιτυχίες όσο και τις αποτυχίες του Κρεµλίνου, καθώς οι σχέσεις του µε την Ε.Ε., πρώην κύρια ενεργειακή αγορά της, βρίσκονται στο χαµηλότερο σηµείο από τον Ψυχρό Πόλεµο. Αυτό κάνει τη Μόσχα να εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις παραδόσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις αναπτυσσόµενες ασιατικές οικονοµίες και δη στην Κίνα, τον µεγαλύτερο εισαγωγέα ενέργειας στον κόσµο.

Ακόµη και έπειτα από πολλούς γύρους διεθνών κυρώσεων, η Ρωσία εξακολουθεί να προµηθεύει σηµαντικές ποσότητες φυσικού αερίου σε επιλεγµένες ευρωπαϊκές χώρες και η ποσότητα έχει πράγµατι αυξηθεί µέχρι στιγµής φέτος. Ωστόσο η Μόσχα δεν έχει κάνει νέες συµφωνίες για να επιταχύνει την αύξηση των πωλήσεών της στην Κίνα, πέρα από αυτό που είχε ήδη χαρτογραφηθεί πριν από την κατάρρευση της µεγαλύτερης εξαγωγικής της αγοράς. Οι προµήθειες φυσικού αερίου της Gazprom στους λίγους εναποµείναντες πελάτες της στην Ευρώπη έφθασαν τα 14,6 δισ. κυβικά µέτρα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, σύµφωνα µε τους υπολογισµούς του Bloomberg µε βάση τις ροές µέσω της Ουκρανίας και του αγωγού Turkstream.

Η ποσότητα αυτή είναι πολύ µικρότερη από τις ετήσιες πωλήσεις των περίπου 130 έως 175 δισ. κυβικών µέτρων που έφθαναν στην περιοχή από τη Ρωσία πριν από την εισβολή. Ωστόσο, είναι συγκρίσιµη µε τα 15,2 δισ. κυβικά µέτρα που έστειλε ο ρωσικός «γίγαντας» φυσικού αερίου στην Κίνα κατά το πρώτο εξάµηνο του τρέχοντος έτους, σύµφωνα µε υπολογισµούς που βασίζονται στα τελωνειακά δεδοµένα της Κίνας και στις εκτιµήσεις τιµών από το ρωσικό υπουργείο Οικονοµίας.

Σε µηνιαία βάση µέχρι στιγµής το 2024, η Ευρώπη και η Κίνα εναλλάσσονται ως οι µεγαλύτεροι αγοραστές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, σύµφωνα µε τους υπολογισµούς.

Μετά την έναρξη του πολέµου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, το µεγαλύτερο µέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις αφού η Ρωσία περιόρισε τις ροές προς την περιοχή ως αντίποινα για την υποστήριξή της στο Κίεβο. Η Νορβηγία καλύπτει τώρα το 30% του φυσικού αερίου του µπλοκ, αλλά για ορισµένες χώρες, όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, η Gazprom παραµένει µια κρίσιµη και αυξανόµενη πηγή ενέργειας. Οι παραδόσεις των αγωγών στην περιοχή αυξήθηκαν περισσότερο από 26% το πρώτο εξάµηνο σε σύγκριση µε το προηγούµενο έτος.

Η συνέχιση αυτών των ροών ωστόσο δεν είναι εξασφαλισµένη. Περίπου το ήµισυ του φυσικού αερίου περνάει από την Ουκρανία, µε την οποία η πενταετής συµφωνία για τη διαµετακόµιση ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη µε την Gazprom λήγει τον ∆εκέµβριο του 2024. Το Κίεβο έχει επανειληµµένα δηλώσει ότι δεν θα επεκτείνει τη συµφωνία, οι Ευρωπαίοι αξιωµατούχοι ωστόσο βρίσκονται σε συνοµιλίες για να συνεχιστεί η ροή φυσικού αερίου µέσω της χώρας. Η Ρωσία έχει δηλώσει εδώ και χρόνια ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τις πωλήσεις της στην Κίνα, αλλά στο άµεσο µέλλον το ασιατικό έθνος δεν προβλέπεται να πλησιάσει το µέγεθος της ευρωπαϊκής αγοράς της Gazprom πριν από την εισβολή. Οι µέσες τιµές είναι πολύ χαµηλότερες για τις εξαγωγές προς ανατολάς.

Οι προµήθειες φυσικού αερίου της Gazprom στην Κίνα µέσω του αγωγού «Power of Siberia» πρόκειται να φτάσουν την πλήρη ετήσια δυναµικότητα των 38 δισ. κυβικών µέτρων το 2025, µε επιπλέον 10 δισ. κυβικά µέτρα ετησίως διαθέσιµα µέσω της λεγόµενης διαδροµής της Απω Ανατολής από το 2027. Μέχρι στιγµής το Κρεµλίνο προσπάθησε αλλά απέτυχε να υπογράψει τρίτη σύµβαση µε την Κίνα για έναν αγωγό µέσω Μογγολίας.

Οι προµήθειες της Gazprom στους λίγους Ευρωπαίους πελάτες της έφθασαν τα 14,6 δισ. κυβικά µέτρα από τα 130 έως 175 δισ. κυβικά µέτρα που έφθαναν στην περιοχή πριν από την εισβολή.

 

Πηγή: Η Καθημερινή