Τον Ιούλιο του 2025 ανοίγει η αγορά ηλεκτρισμού στην Κύπρο και οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέγουν τον προμηθευτή τους όπως αντίστοιχα συμβαίνει σήμερα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, διαβεβαίωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Παπαναστασίου, μετά από συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χριστοδουλίδη με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού της Μεγαλονήσου

Ο Υπουργός Ενέργειας εξήγησε ότι θα προηγηθεί μια δοκιμαστική περίοδος για την ανταγωνιστική αγορά διάρκειας έξι μηνών, για να λειτουργήσουν τα συστήματα, και τόνισε πως πρόκειται για εξέλιξη η οποία θα μειώσει και την τιμή του ηλεκτρισμού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Γιώργος Παπαναστασίου έκανε λόγο για μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον Σύνδεσμο Αγοράς Ηλεκτρισμού, ο οποίος, όπως εξήγησε, προσκλήθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ακούσει τα θέματα, τα οποία τον απασχολούν.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση δια μέσου του Great Sea Interconnector, το φυσικό αέριο και το τερματικό στο Βασιλικό, το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς του ηλεκτρισμού, όπως επίσης και θέματα, τα οποία σχετίζονται με την αποθήκευση και τις στρεβλώσεις, οι οποίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή μέσα στην όλη διευθέτηση γύρω από τον ηλεκτρισμό.

Σημείωσε πως το πιο σημαντικό, το οποίο προκύπτει από τη συζήτηση και το οποίο ενδιαφέρει απευθείας τα μέλη του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού είναι το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.

«Πιστεύουμε έντονα, και συμφωνούμε μαζί με τον Σύνδεσμο, ότι για να μπορέσει στο μείγμα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής και της παραγωγής που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές να μειωθεί το κόστος ηλεκτρισμού στη λιανική του τιμή, θα πρέπει να συνδεθούν αυτοί οι δύο πυλώνες μέσα από την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού» δήλωσε, εξηγώντας πως αυτό προδιαγράφεται να υλοποιηθεί τον Ιούλιο του 2025.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου εξήγησε ότι «η δοκιμαστική περίοδος για τα συστήματα, για να δούμε πώς λειτουργούν οι προμηθευτές, πώς λειτουργεί η όλη αγορά του ηλεκτρισμού στο σύνολο της θα ξεκινήσει από το τέλος του 2024 και θα μείνει σε δοκιμή για έξι μήνες» και πρόσθεσε πως ως εκ τούτου «αναμένουμε τον Ιούλιο του 2025 να ξεκινήσει η ανταγωνιστική αγορά, η οποία θα μειώσει και την τιμή του ηλεκτρισμού».

Ανέφερε ακολούθως πως το άλλο θέμα, το οποίο φαίνεται να θέτει πολύ ψηλά ο Σύνδεσμος, είναι το φυσικό αέριο, δηλαδή η εισαγωγή φυσικού αερίου, το οποίο, όπως είπε, θα βοηθήσει πάρα πολύ τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, ώστε να παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα με πολύ πιο χαμηλό κόστος και άρα πιο χαμηλή τιμή πώλησης του συμβατικού ηλεκτρισμού.

Σε ό,τι αφορά τον Great Sea Interconnector, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού είναι υπέρ του, αλλά θα ήθελαν να γίνει με ένα σωστό τρόπο και με σωστή εφαρμογή, ώστε να μπορεί να αποδώσει η ηλεκτρική αυτή διασύνδεση και να βοηθήσει την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού αν δηλαδή θα μπορεί ο καταναλωτής να επιλέγει ελεύθερα τον πάροχο του, όπως συμβαίνει σήμερα και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών ο κ. Παπαναστασίου απάντησε καταφατικά, εξηγώντας ότι «θα υπάρχει ανταγωνιστική αγορά, άρα, θα υπάρχουν προμηθευτές και ο καταναλωτής θα επιλέγει τον προμηθευτή του ναι», όπως γίνεται σήμερα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Εξήγησε ότι περί τα τέλη του χρόνου «μπαίνουμε στη δοκιμαστική περίοδο, διότι χρειάζεται έλεγχος αυτής της διακίνησης και αυτής της διαχείρισης από τον ίδιο τον Διαχειριστή» κα πως «τώρα έχουμε και τα λογισμικά, έχε εργοδοτηθεί προσωπικό κατάλληλο για να μπορεί να ελέγχει αυτά τα συστήματα στον Διαχειριστή».

«Οπότε η καθυστέρηση περισσότερο οφείλεται κα στο σύστημα αλλά και στο ότι δεν ήταν ο ίδιος ο Διαχειριστής έτοιμος να αναλάβει τέτοια υποχρέωση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού Γιώργος Χρυσοχός έκανε λόγο για μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν καυτά θέματα που αφορούν την ενέργεια.

Ο κ. Χρυσοχός είπε ότι ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού «είναι εδώ με μεγάλες επενδύσεις πέραν των €900 εκατ. να στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου και να προσφέρει στον καταναλωτή φθηνότερο ρεύμα υλοποιώντας τους στόχους και της πράσινης μετάβασης.

Σε ερώτηση πως συμβάλλουν όλες αυτές ο ιδιωτικές επενδύσεις στη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές, κάτι που, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής,  ο κ. Χρυσοχός εξήγησε πως για φανεί η διαφορά που κάνουν αυτές οι επενδύσεις σε ό,τι αφορά τη μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού θα πρέπει πρώτα να ανοίξει η αγορά.

«Μόνο σε μια υγιή ανταγωνιστική αγορά μπορεί να φανεί η επίδραση», είπε.

Εξήγησε ότι οι επενδύσεις αυτές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις συμβατικές αναπτύξεις, τις συνήθεις δηλαδή αναπτύξεις με καύσιμη ύλη και τις ΑΠΕ. «Οι συμβατικές αναπτύξεις έχουν πολύ υψηλό ποσοστό απόδοσης άρα κα πολύ φθηνότερο κόστος σε σύγκριση με τις υπάρχουσες της ΑΗΚ και άρα με την ολοκλήρωση αυτών των μονάδων σίγουρα το κόστος του ηλεκτρισμού θα μειωθεί» ανέφερε, εξηγώντας παράλληλα σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ πως καθώς έχουν πολύ φθηνότερο κόστος από τα συμβατικά καύσιμα «και άρα σε μια υγιή αγορά που δεν υπάρχουν στρεβλώσεις αλλά υγιής ανταγωνισμός, αυτό θα φανεί και στον καταναλωτή».

«Σήμερα να είχαμε φυσικό αέριο στην Κύπρο κα λειτουργούσαν πλήρως ο συμβατικές μονάδες, το κόστος του ηλεκτρισμού θα ήταν 40%-50% φθηνότερο απ’ ότι σήμερα» πρόσθεσε.