Το βιομηχανικό μέταλλο έχει υποχωρήσει κατά περίπου το ένα πέμπτο από το ρεκόρ του στα μέσα Μαΐου λόγω της αύξησης των παγκόσμιων αποθεμάτων, της αδύναμης κινεζικής κατανάλωσης και της απομάκρυνσης κερδών από τα funds

Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 9.000 δολαρίων ανά τόνο ο χαλκός, λόγω της αυξανόμενης απαισιοδοξίας για τις προοπτικές της παγκόσμιας, και ιδιαίτερα της κινεζικής, ζήτησης.

Το βιομηχανικό μέταλλο έχει υποχωρήσει κατά περίπου το ένα πέμπτο από το ρεκόρ του στα μέσα Μαΐου λόγω της αύξησης των παγκόσμιων αποθεμάτων, της αδύναμης κινεζικής κατανάλωσης και της απομάκρυνσης κερδών από τα funds. Ο δείκτης LMEX Metals Index, ο οποίος παρακολουθεί έξι σημαντικά βασικά μέταλλα στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Απριλίου.

Οι αρνητικές προβλέψεις σχετικά με την πορεία της ανάπτυξης της Κίνας επιδεινώθηκαν μετά την τρίτη ολομέλεια της περασμένης εβδομάδας – μια σημαντική συνάντηση αξιωματούχων του Κομμουνιστικού Κόμματος – που απέτυχε να προσφέρει το είδος των κινήτρων που θα στήριζαν τη ζήτηση μετάλλων. Ο χαλκός υποχώρησε ακόμη και όταν η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε την Πέμπτη το επιτόκιο του μονοετούς πολιτικού δανείου, μόλις λίγες ημέρες μετά τη μείωση ενός άλλου επιτοκίου, σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει την οικονομία, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Οι ανησυχίες γύρω από την παγκόσμια ανάπτυξη παραμένουν και αυτό μπορεί να οδηγήσει τον χαλκό χαμηλότερα», δήλωσε ο Γκονκγ Μινγκ, αναλυτής της Jinrui Futures Co. Παρόλα αυτά, οι τιμές μπορεί να δουν στήριξη γύρω από τα 8.900 δολάρια με τους κινδύνους προσφοράς να ελλοχεύουν, είπε, αναφερόμενη σε πιθανές περικοπές παραγωγής στην Κίνα.

Ο χαλκός υποχώρησε κατά 1,5% στα 8.962,50 δολάρια ανά τόνο στο LME στις 7:50 π.μ. τοπική ώρα, αφού έχασε έως και 2,2% νωρίτερα. Ο ψευδάργυρος υποχώρησε κατά 1,1% και το αλουμίνιο κατά 0,5%. Το σιδηρομετάλλευμα υποχώρησε 1,5% στα 99,40 δολάρια στη Σιγκαπούρη, επεκτείνοντας τις απώλειες λόγω των ενδείξεων ότι οι προμήθειες θα παραμείνουν ισχυρές.

(από newmoney.gr)