Η Αοιδός και η Έλλειψη Κυβερνητικής Αιδούς

Η Αοιδός και η Έλλειψη Κυβερνητικής Αιδούς
του Χριστόφορου Τριπουλά*
Τρι, 30 Ιουλίου 2024 - 14:24

Πολλές φορές, μέσα από αντιθέσεις που παρατηρούνται οι απαραίτητες συγκρίσεις που χρειάζονται γίνονται πιο εύκολες και οδηγούμαστε σε χρήσιμα συμπεράσματα. Πολλώ δε μάλλον όταν οι αντιθέσεις αυτές έχουν ως πρωταγωνιστές πρόσωπα-εκπλήξεις. Στην προκειμένη περίπτωση, θετική πρωταγωνίστρια αναδείχθηκε η λαϊκή τραγουδίστρια Δέσποινα Βανδή

Η Βανδή έδωσε ένα υποδειγματικό παράδειγμα αξιοπρέπειας, αρνούμενη να συμμετάσχει σε προγραμματισμένη συναυλία στην Σμύρνη, μόλις αντιλήφθηκε ότι οι διοργανωτές θα επιχειρούσαν να μετατρέψουν την μουσική εκδήλωση σε φιέστα τουρκικού εθνικισμού, με την τοποθέτηση της γιγαντιαίας τουρκικής σημαίας και της επίσης γιγαντιαίας αφίσας του Κεμάλ επί σκηνής όσο τραγουδούσε.

Εφόσον οι διοργανωτές αρνήθηκαν την πρόταση της Ελληνίδας αοιδού να τοποθετηθεί και ελληνική σημαία όσο θα τραγουδούσε η ίδια και να αφαιρεθεί η αφίσα του Κεμάλ, αποφάσισε να ματαιώσει την συμμετοχή της. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι όταν οι Τούρκοι επιχείρησαν να αποκρούσουν τους ισχυρισμούς της ότι πολιτικοποιείται η συναυλία με την αφίσα του Κεμάλ, αντιτείνοντας ότι το πρόσωπο αυτό θεωρείται σύμβολο “δημοκρατίας” στην Τουρκία, τους απάντησε ότι «για μένα ο Κεμάλ είναι ο σφαγέας των Ελλήνων».

Έτσι, με μια προσωπική πράξη που ασφαλώς ενείχε κάποιο κόστος για την ίδια (οικονομική ζημία, έκθεση σε απειλές από Τούρκους εθνικιστές), η Βανδή προέταξε την αξιοπρέπεια (προσωπική και συλλογική) απέναντι στην ευθυνοφοβία, την “ψωφιοσύνη”, τον ωχαδερφισμό και τον εθνομηδενισμό που δυστυχώς έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ολοένα και πιο συχνά. Η στάση αυτή αποτελεί πραγματικά ίσως την πιο ευχάριστη έκπληξη του φετινού καλοκαιριού.

(η συνέχεια στο slpress.gr)

*Ο Χριστόφορος Τριπουλάς είναι επικοινωνιολόγος και εκπαιδευτικός. Διαθέτει μεταπτυχιακές σπουδές στα αντικείμενα της επικοινωνίας και της παιδαγωγικής. Είναι υποψήφιος διδάκτορας με ειδίκευση στην μελέτη των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών στην εκπαίδευση. Διδάσκει μαθήματα ρητορικής και επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο St. John's University στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, εργάζεται ως μεταφραστής και αρθρογράφος στην ομογενειακή εφημερίδα "Εθνικός Κήρυξ".