Το πεινασμένο για ηλεκτρική ενέργεια Βιετνάμ θέλει το υγροποιημένο φυσικό αέριο να τροφοδοτήσει το 15% της ισχύος μέχρι το 2030, αλλά είναι απίθανο να επιτύχει αυτόν τον στόχο, καθώς οι παραγωγοί ενέργειας και οι ξένοι επενδυτές αντιδρούν στη στρατηγική της χώρας για να καταστήσει το καύσιμο προσιτό. Για να προωθήσει τη χρήση του ΥΦΑ και να θωρακίσει τους καταναλωτές από τις υψηλές τιμές, το Ανόι έθεσε τον Μάιο ανώτατο όριο τιμών στις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγούς που τροφοδοτούνται με εισαγόμενο LNG. Ωστόσο, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας ανησυχούν ότι ένα ανώτατο όριο τιμών δεν αντικατοπτρίζει τη μεταβλητότητα της αγοράς ΥΦΑ και θα καταστήσει τις μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο ασύμφορες, εάν οι τιμές εκτοξευθούν, όπως συνέβη τα τελευταία τρία χρόνια.

«Είναι επικίνδυνο τόσο για τους προμηθευτές όσο και για τους αγοραστές, καθώς οι προμήθειες και οι τιμές του LNG εξαρτώνται από τις γεωπολιτικές συνθήκες, οι οποίες επί του παρόντος δεν είναι σταθερές», δήλωσε ο Nguyen Thanh Son, ειδικός σε θέματα ενέργειας με έδρα το Ανόι, προσθέτοντας ότι το ανώτατο όριο τιμών δεν είναι κατάλληλο. Το διακύβευμα είναι υψηλό για το Βιετνάμ, καθώς αγωνίζεται να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα ώστε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, και για τους παγκόσμιους παραγωγούς ΥΦΑ, οι οποίοι βλέπουν την ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία ως ώριμη ευκαιρία.

Σε ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, η κυβέρνηση έθεσε ως στόχο να υπάρχουν 13 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση ΥΦΑ με συνδυασμένη ισχύ 22,4 GW έως το 2030, που θα αντιπροσωπεύουν το 15% του συνολικού μείγματος ηλεκτροπαραγωγής της χώρας. Εάν κατασκευαστούν, αυτοί οι 13 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα απαιτήσουν εισαγωγές 14 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ΥΦΑ ετησίως, σύμφωνα με την κρατική PetroVietnam Gas, που με τα σημερινά επίπεδα θα καθιστούσαν τη χώρα την έκτη μεγαλύτερη αγορά στην Ασία.

Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου έχει πλέον ορίσει ανώτατο όριο τιμής 2.590,85 dong (0,10 δολάρια) ανά KWh για την ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από LNG και πωλείται από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στον κρατικό διαχειριστή δικτύου EVN το 2024. Η EVN δήλωσε ότι το ανώτατο όριο τιμών είναι λογικό τόσο για τους προμηθευτές όσο και για τους τελικούς χρήστες, καθώς «θα επανεξετάζεται και θα προσαρμόζεται ετησίως από το υπουργείο όταν αλλάζουν τα δεδομένα εισροών, προσφέροντας έτσι μακροπρόθεσμη σταθερότητα στους επενδυτές».

Το ανώτατο όριο τιμών για το 2024 βασίζεται σε LNG σε 12,9792 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) χωρίς φόρους και κόστος αποθήκευσης, αεριοποίησης και διανομής και με συναλλαγματική ισοτιμία 24.520 dong ανά 1 δολάριο. Αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο από τις τρέχουσες τιμές σποτ LNG στην Ασία και αντιστοιχεί περίπου στην τρέχουσα αξία του LNG σε μακροχρόνιες συμβάσεις που συνδέονται με τις τιμές του πετρελαίου. Όμως, οι μέσες τιμές σποτ στην Ασία έχουν ανοδική τάση από το 2021, μεταξύ 14 και 34 δολαρίων/mmBtu σε ετήσια βάση, καθώς η πανδημία και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας τις οδήγησαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, κάνοντας τους επενδυτές νευρικούς σχετικά με το ανώτατο όριο τιμών.

«Η διεθνής πρακτική είναι να συνδέονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας με την τιμή του ΥΦΑ χωρίς ανώτατο όριο, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η τραπεζική δυνατότητα του έργου. Το Βιετνάμ θα πρέπει να υιοθετήσει αυτή την πρακτική», δήλωσε πηγή από ξένους επενδυτές που προμηθεύονται LNG. «Η βιετναμέζικη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από LNG είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και τυχόν κανόνες που αποκλίνουν από τη διεθνή πρακτική θα αποτρέψουν τις ξένες επενδύσεις», δήλωσε το στέλεχος, υπό την προϋπόθεση ανωνυμίας.

Όσον αφορά την πλευρά των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, μέχρι στιγμής το Βιετνάμ διαθέτει δύο τερματικούς σταθμούς ΥΦΑ, οι οποίοι μαζί έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν 4 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως. Μέχρι σήμερα έχουν εισαχθεί μόνο πέντε φορτία σποτ με συνολικό όγκο άνω των 300.000 τόνων LNG. Τα φορτία αυτά αναμείχθηκαν με εγχώριο φυσικό αέριο και πωλήθηκαν στις υφιστάμενες μονάδες φυσικού αερίου της χώρας.

Οι σύμβουλοι ενέργειας της Wood Mackenzie θεωρούν τους στόχους της κυβέρνησης ως «αρκετά επιθετικούς» και αναμένουν ότι οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2030 θα φτάσουν μόνο τα 2 έως 3 εκατομμύρια τόνους ετησίως. «Οι εισαγωγές LNG στο Βιετνάμ θα εξαρτηθούν από τη δομή της τιμολόγησης του LNG και τις ευνοϊκές πολιτικές για τον τομέα του φυσικού αερίου που θα απελευθερώσουν τη ζήτηση», δήλωσε ο αναλυτής της Wood Mackenzie Raghav Mathur. Το υπουργείο Βιομηχανίας του Βιετνάμ δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Προσθέτοντας στην πρόκληση, το LNG είναι πιο δαπανηρό από τον άνθρακα και την υδροηλεκτρική ενέργεια, τις κύριες πηγές ενέργειας στο Βιετνάμ, οπότε οι επενδυτές σε μονάδες φυσικού αερίου διστάζουν να δεσμευτούν σε έργα ή σε αγορές LNG χωρίς την εγγύηση ότι η EVN θα αγοράσει την παραγωγή τους. «Οι επενδυτές θέλουν να υπογράψουν μακροχρόνιες συμβάσεις LNG με τους προμηθευτές, αλλά οι προμηθευτές βλέπουν ότι είναι πολύ επικίνδυνο επειδή η EVN δεν έχει δεσμεύσεις», δήλωσε ένας έμπορος LNG.

Η επόμενη βασική ανακοίνωση που περιμένουν οι εμπλεκόμενοι είναι μια κυβερνητική εντολή προς την EVN να αγοράσει ενέργεια με καύσιμο LNG. Το υπουργείο Βιομηχανίας δήλωσε τον Απρίλιο ότι συντάσσει διάταγμα για τον καθορισμό ενός όγκου αγοράς ενέργειας από LNG, ο οποίος αρχικά αναμενόταν ότι θα ήταν περίπου το 70% της δυναμικότητας μιας μονάδας. Η PetroVietnam Power αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο πρώτος από τους σταθμούς LNG της χώρας, ο Nhon Trach 3, έχει προγραμματιστεί να αρχίσει να παράγει ενέργεια τον Νοέμβριο και ο δεύτερος, ο Nhon Trach 4, τον Μάιο του επόμενου έτους, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία PV Power. Απαιτούνται άλλες 11 μονάδες ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του Βιετνάμ για το 2030, αλλά ακόμη και η κυβέρνηση δήλωσε σε δήλωσή της τον Μάιο ότι τα έργα αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που σχετίζονται με τις συμβάσεις, την εκκαθάριση των χώρων, και την έλλειψη δεσμεύσεων παραλαβής. «Η καθυστέρηση στην ανάπτυξη αυτών των έργων θα επηρεάσει την εθνική ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Nguyen Hong Dien στην ανακοίνωση.