Μαύρη Δευτέρα χθες για τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο. Βουτιά στη Γουόλ Στρίτ με το Dow Jones να υποχωρεί κάτω από τις 10000 μονάδες. Στην Ευρώπη οι δείκτες έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 9%. Κάθετη πτώση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών που έκλεισε με απώλειες 5,89%.

Μαύρη Δευτέρα χθες για τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο. Βουτιά στη Γουόλ Στρίτ με το Dow Jones να υποχωρεί κάτω από τις 10000 μονάδες. Στην Ευρώπη οι δείκτες έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 9%. Κάθετη πτώση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών που έκλεισε με απώλειες 5,89%.

 Με θετικό πρόσημα άνοιξαν σήμερα τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Στο "κόκκινο" κινούνται τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ασία. Ο δείκτης Νικκέι στο χρηματιστήριο του Τόκιο υποχώρησε προσωρινά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων για πρώτη φορά τα τελευταία 5 χρόνια. Στο μέσον της συνεδρίασης, ο Νικκέι υποχωρούσε κατά 5,32% για να περιορίσει στη συνέχεια τις απώλειες και να κλείσει με πτώση 3,03%.

"Στην αγορά εξακολουθεί να επικρατεί πανικός" εκτιμά ο αναλυτής Σατόρου Ογκασάουρα της Credit Suisse στο Τόκιο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επενδυτές είναι η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του γεν, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τις ιαπωνικές εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τις τελευταίες ημέρες το αμερικανικό νόμισμα έχει προσεγγίσει το ψυχολογικό όριο των 100 γεν. Χθες το βράδυ, το δολάριο έφτασε τα 100,24 γεν, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, για να ενισχυθεί στη συνέχεια στα 102,06 γεν.

 Η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη προκάλεσε και την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, που έπεσε χθες στα 1,3441 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών.

 Το χρηματιστήριο της Σεούλ υποχωρούσε επίσης το πρωί κατά 0,92%, της Σαγκάης κατά 1,81%,της Μανίλας κατά 2,45% και της Ταιπέι κατά 0,55%. Το χρηματιστήριο του Σίδνει πάντως αν και υποχωρούσε κατά 0,44% ,έκλεισε με άνοδο 1,7%.

 Χθες, όλα τα χρηματιστήρια έζησαν μία εφιαλτική ημέρα με το Παρίσι να κλείνει με απώλειες 9,04%-το χαμηλότερο επίπεδο από το 1988-το Λονδίνο στο -7,85%,η Φρανκφούρτη στο -7,07% και το Μιλάνο στο -8,24%. Το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε το χρηματιστήριο της Μόσχας που έκλεισε με πτώση 19,1% .

Η Γουόλ Στρητ, αν και υποχωρούσε έως και 7%, περιόρισε τις απώλειες και έκλεισε με πτωση 3,58%.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε χθες πως το σχέδιο για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα θ’ απαιτήσει χρόνο για ν’ αποδώσει καρπούς, όπως επίσης κι η αποκατάσταση της πίστης στις αγορές, όμως δήλωσε πεπεισμένος ότι στο τέλος θα λειτουργήσει.

Συναγερμός στην Ευρώπη

«Ψυχραιμία» συνέστησαν οι ιθύνοντες της ζώνης του ευρώ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Λουξεμβούργο, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου των υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ κάλεσε τους πάντες να επιδείξουν υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη και ψυχραιμία, βεβαιώνοντας ότι όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να βασιστούν στις εγγυήσεις της ΕΚΤ.

Οι 16 υπουργοί οικονομίας της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε ορισμένες αρχές για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τις οποίες θα συζητήσουν και σήμερα στο Ecofin, ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μεταξύ άλλων, οι υπουργοί της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου καταθέσεων (20.000 ευρώ σήμερα), καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει τη σχετική οδηγία. Το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο καταθέσεων, θα ανακοινωθεί σήμερα, μετά τη Σύνοδο των 27 υπουργών οικονομίας της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας, «θα πρέπει να γίνει σεβαστό στο σύνολό του», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γιούνκερ, σημειώνοντας ωστόσο, ότι το ίδιο το Σύμφωνο προβλέπει «χαλαρότητα» σε «εξαιρετικές περιστάσεις».

Τέλος, ο Επίτροπος Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός και αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)