Νέα σκαμπανεβάσματα για τις τιμές του αργού πετρελαίου αναμένει η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (ΕΙΑ) μέσα στους επόμενους μήνες. Πιο συγκεκριμένα, ενώ προβλέπει ότι οι τιμές του αργού θα ανάβουν βραχυπρόθεσμα μέχρι το τέλος του 2024, παράλληλα αναφέρεται πως θα σημειωθεί αποκλιμάκωση εντός του 2025. Η προσαρμογή αυτή προς τα κάτω αναδεικνύει τη συνεχώς μειούμενη ζήτηση του πετρελαίου

Σύμφωνα με τη ΕΙΑ, οι τιμές του αργού θα επανακάμψουν μέχρι το τέλος του έτους, επιστρέφοντας στο πεδίο μεταξύ 85-90 δολαρίων ανά βαρέλι από τα 81 δολάρια που έκλεισε στο τέλος Ιουλίου. Ο βασικός παράγοντας που θα συμβάλει στην άνοδο των τιμών είναι τα χαμηλά αποθέματα πετρελαίου, τα οποία μειώθηκαν κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως για το πρώτο εξάμηνο του 2024, μία τάση που αναμένεται να ενταθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο με μειώσεις 800.000 βαρελιών ημερησίως. Οι μαζικές απώλειες των διεθνών αποθεμάτων συνδέονται με τις συνεχιζόμενες μειώσεις στην παραγωγή που έχει επιβάλει ο OPEC, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει τις τιμές του αργού.

Ωστόσο, η τάση αυτή θα αντιστραφεί το 2025, με τις τιμές του αργού να υποχωρούν περαιτέρω. Με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΙΑ, η τιμή του αργού θα κινηθεί στα 85 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ προηγούμενες προβλέψεις ανέμεναν τιμές της τάξεως των 88 δολαρίων. Η μείωση του κόστους του αργού θα προκληθεί από τη μειωμένη ζήτηση, καθώς οι μεγαλύτερες αγορές αντικαθιστούν το πετρέλαιο με φυσικό αέριο ή ΑΠΕ, ενώ η βιομηχανική ζήτηση βαίνει εξίσου μειούμενη.

Οι προβλέψεις της ΕΙΑ είναι αντίστοιχα προσαρμοσμένες για την παραγωγή πετρελαίου, με τους παραγωγούς στις ΗΠΑ να αυξάνουν ελαφρώς την παραγωγή στους από 12,93 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2023 σε 13,23 βαρέλια για το 2024. Μολονότι η παραγωγή θα συνεχίσει να αυξάνεται σε 13,69 βαρέλια για το 2025, ο αριθμός αυτός είναι χαμηλότερος από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.