Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει την Τουρκία ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» εάν η χώρα δεν περιορίσει τις εξαγωγές προς τη Ρωσία εξοπλισμού που συνδέεται με στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ και είναι ζωτικής σημασίας για την πολεμική μηχανή της Μόσχας

Ο Μάθιου Άξελροντ, βοηθός υπουργού Εμπορίου που ηγείται των προσπαθειών των ΗΠΑ να κρατήσουν την ευαίσθητη τεχνολογία μακριά από τα χέρια των αντιπάλων της Αμερικής, συναντήθηκε πρόσφατα με Τούρκους αξιωματούχους και στελέχη στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη ως μέρος των προσπαθειών να σταματήσει το παράνομο εμπόριο. Το μήνυμά του, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του τμήματος εμπορίου, ήταν ότι η Τουρκία πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να περιορίσει το εμπόριο τσιπ αμερικανικής προέλευσης και άλλων υλικών που είναι ζωτικής σημασίας για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Χρειαζόμαστε την Τουρκία να μας βοηθήσει να σταματήσουμε την παράνομη ροή αμερικανικής τεχνολογίας στη Ρωσία», δήλωσε ο Άξελροντ στους Financial Times. «Πρέπει να δούμε πρόοδο, και γρήγορα, από τις τουρκικές αρχές και τη βιομηχανία, διαφορετικά δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να επιβάλουμε συνέπειες σε όσους αποφεύγουν τους ελέγχους», πρόσθεσε.

Η προειδοποίηση της Ουάσιγκτον είναι η τελευταία ένδειξη για το πώς η απόφαση της Τουρκίας να διατηρήσει ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία αμαύρωσε τις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλοι δυτικοί εταίροι έχουν επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, αλλά η Τουρκία απέφυγε τους περιορισμούς και αύξησε το εμπόριο με τη χώρα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η Τουρκία έχει γίνει βασικός κόμβος μέσω του οποίου ηλεκτρονικά προϊόντα δυτικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων επεξεργαστών, καρτών μνήμης και ενισχυτών, κατευθύνονται προς ρωσικούς πυραύλους και drones κατά παράβαση των ελέγχων στις εξαγωγές. 

Ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικών πληροφοριών Μπράιαν Νέλσον εξέφρασε την απογοήτευσή του για το εμπόριο της Τουρκίας σε στρατιωτικά αγαθά κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη χώρα στα τέλη του περασμένου έτους.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία έχουν ενωθεί για να στοχεύσουν το εμπόριο σε περίπου 50 κατηγορίες πολιτικών προϊόντων με στρατιωτικές εφαρμογές, τις οποίες οι σύμμαχοι θεωρούν ως υψηλή προτεραιότητα για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Τουρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή στον κόσμο, πίσω από την Κίνα, για προϊόντα αμερικανικής προέλευσης που αποστέλλονται στη Ρωσία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Εμπορίου.

Το τμήμα εμπορίου έχει ήδη προσθέσει 18 τουρκικές εταιρείες στη «λίστα οντοτήτων» του σχετικά με αυτό το εμπόριο. Αυτό απαιτεί από τις αμερικανικές εταιρείες να αποκτήσουν άδειες για την πώληση ευαίσθητων ανταλλακτικών αυτών των ομάδων. Ο αξιωματούχος του εμπορίου είπε «μπορείτε να περιμένετε να δείτε περισσότερα από αυτά στο μέλλον εκτός και αν υπάρξει πρόοδος».

Το υπουργείο Οικονομικών έχει επιβάλει ξεχωριστές κυρώσεις σε πολλές τουρκικές εταιρείες. Το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ.

(από euro2day.gr)