Η Orsted αναπτύσσει για πρώτη φορά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεταφοράς φορτίου βαρέως τύπου (HLCD)  στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Borssele 1και 2. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός όσον αφορά την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια στην υπεράκτια αιολική βιομηχανία, ανακοίνωσε η δανική κατασκευάστρια εταιρεία. 

Το βαρέων φορτίων drone θα μεταφέρει υλικό από ένα πλοίο και στις 94 ανεμογεννήτριες του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Borssele.

Βασιζόμενη σε προηγούμενες δοκιμές και την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε άλλα υπεράκτια αιολικά πάρκα, η Orsted χρησιμοποιεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη βάρους 70 κιλών - τα οποία έχουν άνοιγμα φτερών 2,6 μέτρα - για τη μεταφορά φορτίου βάρους έως και 100 κιλών, σε μια πραγματική επιχειρησιακή εκστρατεία, αφού η ιδέα δοκιμάστηκε πέρυσι στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hornsea 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τη συγκεκριμένη εκστρατεία, η Orsted αποφάσισε να επικαιροποιήσει ορισμένους κρίσιμους εξοπλισμούς εκκένωσης και ασφάλειας σε κάθε μία από τις ανεμογεννήτριες.

Κανονικά, ένα σκάφος θα πλέει από τη μία τουρμπίνα στην επόμενη, χρησιμοποιώντας έναν γερανό για την ανύψωση κάθε κιβωτίου που περιέχει τον εξοπλισμό πάνω στο μεταβατικό κομμάτι, μετά το οποίο το κιβώτιο θα ανυψωθεί με τον γερανό της ατράκτου για να φτάσει στην άτρακτο και στη συνέχεια θα μετακινηθεί στην κορυφή του υλικού.

Αντ' αυτού, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα πετάει απλώς μπρος-πίσω από ένα υπεράκτιο σκάφος εφοδιασμού απευθείας στην κορυφή της ατράκτου.

Η πτήση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το σκάφος στην τουρμπίνα διαρκεί περίπου τέσσερα λεπτά ανά μονάδα, ενώ η συμβατική προσέγγιση χωρίς τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών μπορεί να διαρκέσει περίπου έξι ώρες.

10-15 φορές ταχύτερα

Λαμβάνοντας υπόψη τη μεταφορά των πλοίων μεταξύ των μηχανών και από και προς την ξηρά, η Orsted μπόρεσε να ολοκληρώσει τις εργασίες στο Borssele 10-15 φορές ταχύτερα από ό,τι συνήθως.

Ο εμπορικός διευθυντής της Orsted και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Rasmus Errboe δήλωσε: "Η Orsted οδήγησε την υπεράκτια αιολική ενέργεια από μια εξειδικευμένη τεχνολογία σε μια ανταγωνιστική ως προς το κόστος και μεγάλης κλίμακας πηγή ανανεώσιμης ενέργειας.

"Το πετύχαμε αυτό με μερικά μεγάλα άλματα, για παράδειγμα με την πρωτοπορία σε νέα μοντέλα ανεμογεννητριών, αλλά και με τη συνεχή μεταφορά πολλών νέων και καινοτόμων ιδεών από το σχεδιαστήριο στην πραγματική εφαρμογή.

"Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Borssele 1&2 είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού, καθώς θα βελτιώσουν την ασφάλεια, θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και θα μειώσουν το κόστος λειτουργίας των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, τα οποία όλα βελτιώνουν περαιτέρω τα εμπορικά θεμέλια της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για τους επενδυτές, τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες".

Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την παράδοση του φορτίου στο αιολικό πάρκο θα μειώσει το κόστος και τον χρόνο, καθώς και θα βελτιώσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας, δήλωσε η Orsted.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σημαίνουν λιγότερες διαταραχές στις εργασίες, καθώς οι ανεμογεννήτριες δεν χρειάζεται να κλείνουν όταν παραδίδεται το φορτίο.

Αποτρέπουν τους κινδύνους, καθιστώντας ασφαλέστερο το προσωπικό που εργάζεται στο αιολικό πάρκο, και ελαχιστοποιούν την ανάγκη για πολλαπλά ταξίδια με πλοία, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διαδικασία, πρόσθεσε.

Η εταιρεία αναζητά ενεργά συνεργασίες με τους καλύτερους χειριστές και παρόχους υπηρεσιών cargo drone για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.