Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου διατηρήθηκαν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα φέτος, καθώς οι έμποροι παρακολουθούν τη διέλευση του ρωσικού καυσίμου από την Ουκρανία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς παρουσίασαν μικρή μεταβολή, διατηρώντας τιμή πάνω από τα ακόμα και από τα 39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για κάποιο διάστημα.

Η Ρωσία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή του Κουρσκ στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς συνεχίζονται οι μάχες μετά την εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή που φιλοξενεί ένα βασικό σημείο εισαγωγής φυσικού αερίου.

Προς το παρόν, οι ροές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας θα συνεχιστούν, αν και κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τους περιορισμούς που τοποθετήθηκαν για την Πέμπτη. Οι έμποροι επικεντρώνονται στις εξελίξεις στον σταθμό Sudzha κοντά στα σύνορα, μέρος της τελευταίας εναπομείνασας διαδρομής του αγωγού προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου ήταν ευμετάβλητη αυτό το καλοκαίρι, καθώς ο ζεστός καιρός σε μέρη της Ασίας και της Ευρώπης έχει αυξήσει τη ζήτηση και έχει εντείνει τον ανταγωνισμό για τα φορτία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο έχουν αυξηθεί κατά περίπου 40% από τις αρχές Απριλίου.

Ενώ η συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου για τη διακίνηση ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας λήγει στο τέλος του έτους, μια ξαφνική και νωρίτερη διακοπή των ροών θα αποτελούσε σοκ, επειδή ορισμένα κράτη της κεντρικής Ευρώπης εξαρτώνται από την προμήθεια αυτή.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια προθεσμιακού μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο, ανέβηκαν στα 39,00 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 10:00 π.μ. για να επανέλθει πάνω από τα 38,00 ευρώ αργότερα στο Άμστερνταμ.