Χρηματιστήριο Χονγκ Κονγκ: Βουτιά 35% στο ντεμπούτο της εταιρείας AI Chip Black Sesame (Xiaomi)

Χρηματιστήριο Χονγκ Κονγκ: Βουτιά 35% στο ντεμπούτο της εταιρείας AI Chip Black Sesame (Xiaomi)
energia.gr
Πεμ, 8 Αυγούστου 2024 - 12:00

Βουτιά έως και 35% κατέγραψαν οι μετοχές της εταιρείας κατασκευής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Black Sesame International Holding Ltd. στο ντεμπούτο τους, προκαλώντας πλήγμα στις προσπάθειες του Χονγκ Κονγκ να προσελκύσει περισσότερες εισηγμένες εταιρείες τεχνολογίας. Οι μετοχές της εταιρείας που υποστηρίζεται από την Xiaomi Corp. υποχώρησαν έως και τα 18,28 δολάρια Χονγκ Κονγκ

την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και έκλεισαν την ημέρα 27% χαμηλότερα. Είχαν τιμολογηθεί στα 28 HK$, το κατώτατο όριο του εύρους που είχε διατεθεί στην αγορά σε μια αρχική δημόσια προσφορά που συγκέντρωσε 1,04 δισ. HK$ (133 εκατ. δολάρια), αναφέρει το Bloomberg.

Η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο έρχεται καθώς οι παγκόσμιες αγορές ανακάμπτουν από την πτώση -συμπεριλαμβανομένης της πτώσης των μετοχών AI- νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η υποδοχή της μετοχής αποτελεί πλήγμα για το Χονγκ Κονγκ, καθώς προσπαθεί να αναζωογονήσει την αγορά μετοχών του, η οποία έχει δει θνησιγενή όγκο δημοσίων εγγραφών και ανησυχίες για τη ρευστότητα που απορρέουν από την οικονομική υποτονικότητα της περιοχής. Ο υπουργός Οικονομικών του Χονγκ Κονγκ Paul Chan ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων στην τελετή εισαγωγής της Black Sesame στο Χονγκ Κονγκ την Πέμπτη.

Σχεδόν το 95% των προσφερόμενων μετοχών απορροφήθηκε από μόλις πέντε επενδυτές πριν από την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με την κατάθεση της Τετάρτης από την εταιρεία, η οποία ειδικεύεται σε τσιπ που χρησιμοποιούνται σε συστήματα αυτόνομης οδήγησης. Μια θυγατρική της Guangzhou Automobile Group Co. και μια επενδυτική μονάδα της Ningbo Joyson Electronic Corp. συμμετείχαν ως επενδυτές-κλειδιά.

"Δεδομένης της συγκεντρωμένης απορρόφησης μετοχών, σε συνδυασμό με το στενό float, οι επιδόσεις των εισηγμένων θα μπορούσαν να στρεβλωθούν", δήλωσε σε σημείωμά του ο Clarence Chu, αναλυτής της Aequitas Research Pvt. που δημοσιεύει στην πλατφόρμα Smartkarma.

Το διεθνές τμήμα της συμφωνίας εγγράφηκε 1,05 φορές, σύμφωνα με την κατάθεση. Αυτό αντανακλά την αδύναμη ζήτηση από θεσμικούς επενδυτές, δήλωσε ο Chu.

Οι δημόσιες εγγραφές στο Χονγκ Κονγκ έχουν συγκεντρώσει 2,44 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, μειωμένες κατά 7,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023 και πολύ κάτω από τα επίπεδα του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ο διαχειριστής του χρηματιστηρίου Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. έθεσε πέρυσι χαμηλότερο όριο για τις εταιρείες προηγμένης τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των ημιαγωγών, για να εισαχθούν στην κινεζική επικράτεια βάσει ενός συνόλου κανόνων που είναι γνωστοί ως Κεφάλαιο 18C.

Οι κανόνες τέθηκαν σε ισχύ καθώς ο τεχνολογικός πόλεμος μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου ετοιμαζόταν, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να θέτει ευρύτερους περιορισμούς, όπως ο περιορισμός των πωλήσεων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης σε Κινέζους πελάτες.

Η QuantumPharm Inc., η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως μια πλατφόρμα έρευνας και ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης για φαρμακοβιομηχανίες, έγινε τον Ιούνιο η πρώτη εταιρεία 18C που εισήχθη στο χρηματιστήριο. Οι μετοχές της έχουν αυξηθεί έκτοτε κατά 11%.