Επιχορήγηση άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Αριστείας για τη Ρομποτική στην Ελλάδα έλαβε η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Ρομποτικής του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά

Του νέου Ελληνικού Κέντρου Αριστείας στη Ρομποτική, με το όνομα «HERON», θα ηγούνται οι καθηγητές στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Πέτρος Μαραγκός και Ευάγγελος Παπαδόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Εμίρης, θα ενεργεί ως συντονιστής του έργου ανάπτυξης του HERON.

Το HERON θα αναπτύξει τρεις κατευθύνσεις της Ρομποτικής Υπηρεσιών, κρίσιμες για την Ελλάδα, συγκεκριμένα τη Ρομποτική Πεδίου, την Υγειονομική Ρομποτική και τη Ρομποτική Ασφαλείας.

Έχουν ήδη συναφθεί συνεργασίες με κορυφαίους οργανισμούς στη Ρομποτική, όπως το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (IIT) και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης (KIT), με στόχο την ενίσχυση της επιστημονικής, τεχνολογικής, καινοτόμου και εκπαιδευτικής του δυναμικής.

Το νέο Κέντρο Αριστείας θα λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (15 εκατομμύρια ευρώ) και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (15 εκατομμύρια ευρώ) για τα επόμενα έξι χρόνια. Επίσης, έχει κινητοποιήσει πρόσθετη χρηματοδότηση από το εθνικό βιομηχανικό οικοσύστημα και έχει εξασφαλίσει πάνω από 70 επιστολές ανάληψης οικονομικής και σε είδος δέσμευσης, σημαντικές συνεισφορές προς τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

Ο Πέτρος Μαραγκός, καθηγητής ΕΜΠ και διευθυντής του HERON, δήλωσε ότι «είναι ένα εμβληματικό εγχείρημα με υψηλούς στόχους σε κρίσιμα πεδία της Ρομποτικής στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, η επίτευξη των οποίων ευελπιστούμε ότι θα προωθήσει θετικά την τεχνολογία, την οικονομία, την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας μας».

Ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος, καθηγητής ΕΜΠ και αναπληρωτής διευθυντής του HERON, σημείωσε ότι «θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε ρομπότ, συστήματα και ερευνητικά έργα αιχμής που όχι μόνο θα ηγηθούν του πεδίου στην Ελλάδα και παγκοσμίως, αλλά και θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας αντιμετωπίζοντας επείγουσες ανάγκες, εκπαιδεύοντας εξαιρετικούς ερευνητές και προκαλώντας την επιστροφή ερευνητών από το εξωτερικό».

Η Ζωή Ράπτη, υφυπουργός Ανάπτυξης, υπογράμμισε: «Το έργο αποτελεί έναν ακόμα λίθο στο οικοδόμημα του Ελληνικού Συστήματος Ρομποτικής, που υλοποιεί στρατηγικές συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας, με σκοπό την καινοτομία σε όλη την αλυσίδα αξίας της Ρομποτικής. Στο υπουργείο Ανάπτυξης η αμέριστη και διαρκής στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσουμε συνέργειες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενώ παράλληλα αξιοποιούμε πολλαπλές και πολυεπίπεδες χρηματοδοτικές πηγές, με στόχο να υποστηρίξουμε το νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας, ένα μοντέλο που στηρίζεται στην βιωσιμότητα και την αειφορία».

Ο Αθανάσιος Κυριαζής, γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η λειτουργία του Κέντρου θα συνεισφέρει τόσο στην έρευνα υψηλού επιπέδου σε τομείς, όπως η Ρομποτική και η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά ταυτόχρονα θα συμβάλλει στο όραμά μας για τη γεφύρωση μεταξύ της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας και της βιομηχανίας, με ειδικότερο στόχο την καινοτομία στο τομέα της ρομποτικής».

Τέλος, ο Γιάννης Εμίρης, καθηγητής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, επεσήμανε ότι «η λειτουργία του Κέντρου θα συνεισφέρει τόσο στην έρευνα υψηλού επιπέδου σε τομείς, όπως η Ρομποτική και η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά ταυτόχρονα θα συμβάλλει στο όραμά μας για τη γεφύρωση μεταξύ της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας και της βιομηχανίας, με ειδικότερο στόχο την καινοτομία στο τομέα της ρομποτικής».