Με το βλέμμα στραμμένο σε ένα επόμενο deal χρηματοδότησης βρίσκονται στραμμένες 8 στις 10 ελληνικές scale up εταιρείες, έχοντας ανοιχτά πλάνα για την αναζήτηση πρόσθετης χρηματοδότησης. Μάλιστα, οι ελληνικές scale ups - ήτοι νεοφυείς εταιρείες που βρίσκονται σε στάδιο κλιμάκωσης - είναι από τις πιο ενεργές στην Ευρώπη στην αναζήτηση μιας συμφωνίας funding

Ενδεικτικό του ότι οι ελληνικές scale up εταιρείες επικεντρώνονται μετ’ επιτάσεως στην αναζήτηση νέας χρηματοδότησης είναι ότι ποσοστό όσων αναζητούν funding να είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο: ενώ στην Ελλάδα 8 στις 10 scale up εταιρείες δηλώνουν ότι αναζητούν πρόσθετη χρηματοδότηση, ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι χαμηλότερος και φθάνει το 72%.

Το 79% των scale ups αναζητά πρόσθετη χρηματοδότηση, αν και μόλις οι μισές δηλώνουν σίγουρες ότι θα την εξασφαλίσουν

Πάντως, σε ακόμη πιο ενεργή διαδικασία αναζήτησης χρηματοδότησης από τις ελληνικές εταιρείες, βρίσκονται οι ελβετικές scale ups, οι οποίες σε ποσοστό 86% επιδιώκουν να σηκώσουν νέες χρηματοδοτήσεις, ενώ το πιο χαμηλό ποσοστό εντοπίζεται μεταξύ των ολλανδικών εταιρειών (60%).

greece_scale_ups_1

Τι είδους χρηματοδότηση αναζητούν

Ενδιαφέρον είναι το εύρημα σχετικής μελέτης της Deloitte αναφορικά με το τι είδους χρηματοδότηση αναζητούν, κατά κύριο λόγο σήμερα, οι ευρωπαϊκές scale ups ανάμεσα στις οποίες και οι ελληνικές. Έτσι, η κύρια μορφή πρόσθετης χρηματοδότησης, που επιδιώκουν οι ελληνικές scale ups, είναι το fundraising από εξωτερικούς επενδυτές (αυτό απαντά ένα ποσοστό 61%), ενώ η δεύτερη πιο δημοφιλής επιθυμητή μορφή στήριξης είναι οι κρατικές επιχορηγήσεις (49%).

Σε όλες τις χώρες, που συμμετείχαν στην έρευνα, οι χρηματοδοτήσεις από venture capital funds είναι η προτιμώμενη πηγή χρηματοδότησης. Οι ελληνικές scale ups ψηφίζουν σε ποσοστό 39% τις χρηματοδοτήσεις από VCs, το 12% χρηματοδοτήσεις από κρατικά κεφάλαια, το 33% από private equity funds, το 21% από business angels και μόλις το 5% από crowdfunding.

Την ίδια στιγμή, στο Βέλγιο και την Ολλανδία, οι scale up εταιρείες δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση για χρηματοδότηση από κυβερνητικές πηγές, ενώ στην Ελβετία είναι μεγάλη η ζήτηση για χρηματοδοτήσεις από επιχειρηματικούς αγγέλους. Η Ελβετία ξεχωρίζει, επίσης, για την υψηλότερη αξιοποίηση του crowdfunding.

Πάντως, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, λιγότερες από τις μισές ελληνικές scale ups (το 46%) δηλώνουν απόλυτα σίγουρες ή σίγουρες ότι θα πετύχουν ένα καλό deal νέας χρηματοδότησης. Οι πλέον αισιόδοξες για επιτυχή έκβαση της αναζήτησης νέου funding είναι οι ολλανδικές scale ups, με τα ¾ των επιχειρήσεων να δηλώνουν είτε απόλυτα, είτε πολύ αισιόδοξες.

greece_scale_ups_2

Συμφωνίες exit ενόψει

Στο μεταξύ, σε ιερό δισκοπότηρο για τις scale ups αναδεικνύεται ένα πιθανό “big exit”. Σήμερα, 4 στις 10 ελληνικές scale up εταιρείες αναζητούν μια συμφωνία …εξόδου, ενώ την ίδια στιγμή στο Βέλγιο και στην Ολλανδία μόλις το 30% των scale up εταιρειών έχει ενεργό ένα σχέδιο exit. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 42%, στη Μεγάλη Βρετανία 54% και στην Ελβετία στο 70%.

“Τα value investments από εταιρείες μπορούν να ανοίξουν πόρτες για στρατηγικές συνεργασίες, που θα προωθήσουν την ανάπτυξη και επέκταση των scale ups. Για τον λόγο αυτό, οι ελληνικές εταιρείες της κατηγορίας αναζητούν ενεργά στρατηγικούς συνεργάτες”, αναφέρει μελέτη της Deloitte για το ευρωπαϊκό scale up οικοσύστημα.

(από sepe.gr)