Δημοσκόπηση δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζουν νέες υποδομές δικτύου και νιώθουν απογοήτευση όταν τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπλοκάρονται από μικρό αριθμό ακτιβιστών. Η δημοσκόπηση της Opinium Research, που ανατέθηκε από το RenewableUK, δείχνει ότι η πλειονότητα των ανθρώπων θέλουν νέα έργα καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης

της νέας υποδομής δικτύου, να προχωρήσουν εκεί όπου έχουν τοπική υποστήριξη και θα απογοητευόταν εάν μπλοκάρονταν τα αιολικά και ηλιακά πάρκα.

Η δημοσκόπηση σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο με 10.021 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτει ότι το 61% θα ένιωθε απογοήτευση εάν ένα τοπικό έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που υποστηρίζεται από την πλειοψηφία της κοινότητας εμποδίζεται να κατασκευαστεί από μικρό αριθμό ατόμων που αντιδρούν.

Μόνο το 19% διαφώνησε. Η υποστήριξη είναι ακόμη μεγαλύτερη μεταξύ των Εργατικών ψηφοφόρων στο 70%.

Η σαφής πλειοψηφία των ερωτηθέντων (59%) υποστηρίζει την κατασκευή νέας υποδομής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για την ταχύτερη ανάπτυξη της χαμηλού κόστους ανανεώσιμης ενέργειας, με μόνο το 6% να είναι αντίθετο.

Η υποστήριξη για νέες υποδομές δικτύου σε απόσταση πέντε μιλίων από τα σπίτια των ανθρώπων αυξάνεται στο 61% εάν αποτελεί μέρος ενός εθνικού προγράμματος αναβαθμίσεων για την υποστήριξη επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια χαμηλού κόστους και παρέχει χρηματοδότηση στην τοπική κοινότητα, με μόνο το 8% να είναι αντίθετο.

Στο προεκλογικό του μανιφέστο, το Εργατικό Κόμμα είπε ότι η έλλειψη νέας υποδομής δικτύου έχει γίνει το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη φθηνής, καθαρής ενέργειας, με ορισμένες ημερομηνίες σύνδεσης στο δίκτυο να μην προσφέρονται μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2030. 

Ο επικεφαλής στρατηγικής επικοινωνίας του RenewableUK, Nathan Bennett, δήλωσε: «Αυτό που είναι ενδιαφέρον σε αυτή τη δημοσκόπηση είναι ότι η υποστήριξη δεν παραμένει μόνο ισχυρή όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την προοπτική ενός αιολικού πάρκου στην περιοχή τους, αλλά τώρα υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία ανθρώπων που θα απογοητευόταν να δει τοπικά έργα να σταματούν από μικρές ομάδες αντιπάλων.

Η δημοσκόπηση σχετικά με τη στάση του κοινού σε νέες υποδομές δικτύου είναι επίσης αποκαλυπτική, καθώς δείχνει ότι η πλειονότητα των ανθρώπων χαίρεται που βλέπουν νέο δίκτυο να χτίζεται κοντά τους, εάν το έργο είναι μέρος ενός σαφούς εθνικού σχεδίου, παρέχει τοπική χρηματοδότηση για τις κοινότητες και επιτρέπει επενδύσεις σε έργα που παράγουν ενέργεια χαμηλού κόστους.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εισαγάγει μεταρρυθμίσεις για να κατασκευάσει γρηγορότερα ζωτικής σημασίας νέες υποδομές δικτύου για να αξιοποιήσει στο έπακρο τους παγκόσμιους πόρους καθαρής ενέργειας μας, επομένως ανυπομονούμε να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτό το μακροχρόνιο εμπόδιο το συντομότερο δυνατό».