Πάνω από τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα -για πρώτη φορά από την αρχή του έτους- εκτινάχθηκαν οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς στο φυσικό αέριο, καθώς η αιφνιδιαστική εισβολή του ουκρανικού στρατού στη ρωσική επικράτεια δημιούργησε ανησυχίες για διακοπές στον ρωσικό αγωγό αερίου που ρέει μέσω της Ουκρανίας

Στο πλαίσιο της στρατιωτικής εισβολής, τα ουκρανικά στρατεύματα φέρεται να κατέλαβαν έναν σταθμό διέλευσης φυσικού αερίου στη μικρή ρωσική πόλη Sudzha, σε έναν από τους τελευταίους αγωγούς που εξακολουθούν να παρέχουν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Ενώ το φυσικό αέριο συνέχισε να ρέει την Πέμπτη, οι έμποροι ανησυχούν ότι η Gazprom μπορεί να σταματήσει τις ροές καθώς η μάχη στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας συνεχίζεται.

Χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπως η Αυστρία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία εξακολουθούν να τροφοδοτούνται με ρωσικό αέριο που διέρχεται από την Ουκρανία. Και σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Baringa, τα οποία παραθέτει η Wall Street Journal, οι αγωγοί εξακολουθούν να παρέχουν μεταξύ 3% και 5% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

Η συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου πρόκειται να λήξει στο τέλος του έτους και οι αναλυτές δεν αναμένεται να ανανεωθεί. Μια πιθανή διακοπή θα μπορούσε να σημαίνει ότι αυτές οι προμήθειες θα τερματιστούν νωρίς, είπαν οι αναλυτές.

«Είναι μικρό αλλά όχι ασήμαντο», δήλωσε ο Pete Thompson, επικεφαλής ανάλυσης αερίων στο Baringa. «Η διακοπή του εφοδιασμού θα μπορούσε ασφαλώς να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές».

Οι κερδοσκόποι ανεβάζουν το φυσικό αέριο

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η ING, οι κερδοσκόποι παραμένουν πεισματικά ανοδικοί στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, παρά τα υψηλά ποσοστά αποθήκευσης, με τα ανοδικά στοιχήματα να ενισχύονται καθώς πλησιάζει  η έναρξη της χειμερινής περίοδου.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe,  οι αποθήκες είναι πλέον γεμάτες σε ποσοστό άνω του 86%, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της 5ετίας για την τρέχουσα περίοδο, ύψους 78%.

Σύμφωνα με την ING αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ συνέχισε να αυξάνεται μέχρι τον Ιούλιο και τις αρχές Αυγούστου. Ωστόσο, οι χαμηλότερες εισροές LNG σημαίνουν ότι ο ρυθμός δημιουργίας αποθήκευσης είναι κάπως πιο αργός από έτος σε έτος, και έτσι τα αποθέματα αρχίζουν να πέφτουν κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Η αποθήκευση στην ΕΕ ήταν πλήρης κατά 87% σε αυτό το στάδιο πέρυσι. Αυτό συμβαίνει αφού η αποθήκευση έφθασε σε εποχιακά υψηλά ρεκόρ στην αρχή της περιόδου έγχυσης. Αυτή η πιο αργή δημιουργία αποθηκευτικού χώρου θα είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στη διατήρηση των τιμών TTF.

Η βραδύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της ΕΕ, οι χαμηλότερες εισροές LNG, οι παρατεινόμενοι κίνδυνοι εφοδιασμού και το υγιές κερδοσκοπικό ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο μας οδήγησαν την ING να αναθεωρήσει τις προβλέψεις μας για το φυσικό αέριο για την Ευρώπη: « Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η αγορά θα κινηθεί χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, αλλά τα 25 EUR/MWh για το TTF το τρίτο τρίμηνο φαίνεται ολοένα και πιο απίθανο. Τώρα αναμένουμε ότι ο μέσος όρος του TTF θα είναι 30 EUR/MWh αυτό το τρίμηνο».

(από ot.gr)