Οι τιμές αυτές μπορεί να σημειώνουν άγριες διακυμάνσεις, οδηγώντας σε κύκλους ανόδου και πτώσης. Στην πραγματικότητα, η Vistra και η Talen βγήκαν στις δημόσιες αγορές των ΗΠΑ αφού εξήλθαν από το Chapter 11, στο πλαίσιο του οποίου τα hedge funds πιστωτές τους είχαν πάρει την ιδιοκτησία τους. Και την περασμένη εβδομάδα, έγιναν από τους μεγαλύτερους κερδισμένους της νέας πραγματικότητας στην ενέργεια των ΗΠΑ: ανεπαρκής παραγωγή εν μέσω ραγδαίας αύξησης της ζήτησης.
Η PJM Interconnection -διαχειριστής του περιφερειακού δικτύου των ΗΠΑ που εκτείνεται από τον μέσο Ατλαντικό έως τις μεσοδυτικές Πολιτείες- διεξήγαγε δημοπρασία για συμπληρωματική ηλεκτρική ενέργεια που θα παραδοθεί το 2025 και το 2026. Η τιμή εκκαθάρισης ήταν 270 δολάρια ανά μεγαβάτ/ημέρα, σχεδόν 10 φορές το επίπεδο που είχε οριστεί στην τελευταία δημοπρασία πριν από δύο χρόνια. Από τη μία πλευρά υπάρχουν «πεινασμένα» data centers και EVs. Από την άλλη, βρίσκονται ρυπογόνα εργοστάσια άνθρακα που έκλεισαν γρήγορα για περιβαλλοντικούς λόγους.
Οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί ανήκουν ολοένα και περισσότερο σε ιδιώτες και όχι σε παραδοσιακές ρυθμιζόμενες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που αναζητούν σταθερές και κοινωνικά υπεύθυνες αποδόσεις. Η Carlyle Group πούλησε τη Δευτέρα ένα χαρτοφυλάκιο μονάδων φυσικού αερίου σε έναν άλλο χρηματοοικονομικό χορηγό, την Quantum Capital, έναντι 3 δισ. δολαρίων.
Η Vistra - η οποία προήλθε από το περιβόητο leveraged buyout της TXU ύψους 45 δισ. δολαρίων το 2008 - και η Talen κατέληξαν σε πτώχευση επειδή βρέθηκαν στη λάθος πλευρά των στοιχημάτων για τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων ενώ παράλληλα είχαν μεγάλα χρέη.
Η Talen δήλωσε ότι οι ποσότητες ενέργειας που εξασφάλισε στη δημοπρασία θα αυξήσουν τα ετήσια έσοδά της κατά 670 εκατ. δολάρια ή 40%, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να πηγαίνει στα τελικά αποτελέσματα ως «ουρανοκατέβατο κέρδος». Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς της αυξήθηκε κατά 800 εκατ. δολάρια ή 12%. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς της Vistra αυξήθηκε κατά 3,5 δισ. δολάρια ή 15%.
Τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας δείχνουν ότι η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ, στα 4,2 τρισ. κιλοβατώρες, είναι σχεδόν αμετάβλητη τα τελευταία 15 χρόνια. Η PJM επεσήμανε ότι ένας από τους σκοπούς των δημοπρασιών είναι να δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας να καλύψουν τη ζήτηση, δίνοντάς τους σαφή μηνύματα της αγοράς.
Αλλά η δυναμική στις ΗΠΑ είναι δύσκολη. Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που προέκυψε από τη δημοπρασία προήλθε από το φυσικό αέριο, τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια, η παραγωγή των οποίων χάνει αίγλη της σε σύγκριση με τις ΑΠΕ. Οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί, ιδίως οι ιδιωτικοί, είναι πιο ψυχρόαιμοι και προσανατολισμένοι στο κέρδος και έχουν βαλθεί να επωφεληθούν από την αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης.
Το δίλημμα λοιπόν για την Αμερική είναι η προθυμία της να ανεχτεί τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές που προκαλούνται από την αποστροφή προς τα ορυκτά καύσιμα.
(από euro2day.gr)