Το πετρέλαιο σταθεροποιήθηκε μετά την πρώτη εβδομαδιαία άνοδό του από τις αρχές Ιουλίου, με την αγορά να περιμένει ακόμη την απάντηση του Ιράν στη δολοφονία ενός ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη τον περασμένο μήνα. Το Brent διαπραγματευόταν κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι μετά από άνοδο σχεδόν 4% την περασμένη εβδομάδα, ενώ το WTI ήταν γύρω στα 77 δολάρια. Η Τεχεράνη επανέλαβε 

το Σαββατοκύριακο την αποφασιστικότητά της να τιμωρήσει το Ισραήλ για τη δολοφονία του πολιτικού επικεφαλής της Χαμάς, καθώς τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μια πυραυλική μονάδα του στρατού της χώρας πραγματοποιούσε ασκήσεις κοντά στα ιρακινά σύνορα.

"Η άμεση ανησυχία της αγοράς θα είναι οι επιθέσεις στον εφοδιασμό πετρελαίου και τις υποδομές του Ιράν", καθώς η χώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, δήλωσε ο Vivek Dhar, αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia. "Βλέπουμε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent να διαπραγματεύονται μεταξύ 75 και 85 δολαρίων το βαρέλι βραχυπρόθεσμα", αν και οι ανοδικοί κίνδυνοι παραμένουν λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, είπε.

Το αργό παρακολουθεί την ανάκαμψη στις αγορές μετοχών από τότε που υποχώρησε σε χαμηλό επτά μηνών στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ενώ οι δυσοίωνες προοπτικές της Κίνας, του μεγαλύτερου εισαγωγέα, επιβαρύνουν επίσης το κλίμα. Οι συναλλασσόμενοι θα αναζητήσουν στις εκθέσεις της αγοράς περισσότερη σαφήνεια για τις ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης - με τις μηνιαίες προβλέψεις του ΟΠΕΚ τη Δευτέρα και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας την Τρίτη - καθώς και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν μειώσει τις καθαρές ανοδικές θέσεις τους στο παγκόσμιο καύσιμο αναφοράς Brent στο χαμηλότερο επίπεδο των στοιχείων που χρονολογούνται από το 2011, ενώ έχουν γυρίσει σε καθαρή ανοδική θέση στο ντίζελ. Η φυσική αγορά αναβοσβήνει επίσης προειδοποιητικά σημάδια με τα αμερικανικά διυλιστήρια να λειτουργούν αργά καθώς τα περιθώρια κέρδους συρρικνώνονται.

Translated with DeepL.com (free version)