Η Συμφωνία Ουγγαρίας και Σλοβακίας με τις Βρυξέλλες Διατηρεί τη Ροή του Ρωσικού Πετρελαίου μέσω Ουκρανίας

Η Συμφωνία Ουγγαρίας και Σλοβακίας με τις Βρυξέλλες Διατηρεί τη Ροή του Ρωσικού Πετρελαίου μέσω Ουκρανίας
energia.gr
Δευ, 12 Αυγούστου 2024 - 11:43

Η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 συνεχίστηκε αφού το Κίεβο επέβαλε στα τέλη Ιουνίου του τρέχοντος έτους απαγόρευση διέλευσης πετρελαίου από τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Lukoil μέσω του ουκρανικού εδάφους. Παίρνοντας εξαίρεση από την κατά τα άλλα σε όλη την ΕΕ ισχύουσα απαγόρευση του πετρελαίου, η Ουγγαρία και η Σλοβακία συνέχισαν

να λαμβάνουν αποστολές πετρελαίου μέσω του νότιου κλάδου του σοβιετικής κατασκευής αγωγού Druzhba (Φιλία) που διασχίζει την Ουκρανία, και η νέα απαγόρευση του Κιέβου στη Lukoil, βασικό προμηθευτή και των δύο χωρών, ώθησε τη Βουδαπέστη και τη Μπρατισλάβα να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα να παρέμβει. Άλλες ρωσικές εταιρείες, όπως η Rosneft και η Tatneft, συνέχισαν να αντλούν πετρέλαιο και στις δύο χώρες μέσω της Ουκρανίας μέσω του Druzhba.

"Η όλη διαμάχη είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η ενεργειακή κρίση που τροφοδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο", δήλωσε ο Francesco Sassi, ερευνητής σε θέματα ενεργειακής γεωπολιτικής και αγορών στο RIE στην Μπολόνια της Ιταλίας, στη NE Global στις 6 Αυγούστου, προσθέτοντας ότι η ίδια η ουσία του ζητήματος έγκειται στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ στην επίλυση ενεργειακών διαφορών μεταξύ των μελών της και μεταξύ των ίδιων μελών και βασικών συμμάχων, όπως η Ουκρανία.

"Οι λεπτομέρειες σχετικά με τις πραγματικές ροές ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba προς τις αγορές της Κεντρικής ΕΕ είναι μάλλον πενιχρές, αλλά παρόλα αυτά η Βουδαπέστη και η Μπρατισλάβα καλούν τις αρχές της ΕΕ να παρέμβουν για να προστατεύσουν τα εθνικά τους συμφέροντα και την ενεργειακή τους ασφάλεια, καθώς τους έχει δοθεί η άδεια να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο (παρά τις κυρώσεις) λόγω του καθεστώτος τους ως περίκλειστων περιοχών. Από την άλλη πλευρά, οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι είναι προς το συμφέρον τόσο της Ουγγαρίας όσο και της Σλοβακίας να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές πετρελαίου και ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην αγορά, μεταξύ άλλων και από την Κροατία", εξήγησε ο Sassi.

"Η Ουγγαρία απέρριψε σαφώς την πρόταση, γεγονός που διόγκωσε ακόμη περισσότερο την πολιτική υπόθεση. Η κατάσταση εμπίπτει σε ένα σενάριο αρκετά μέτριας τιμής του πετρελαίου, ωστόσο σε ένα ανοδικό σενάριο για τις τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη χάραξη ενεργειακής πολιτικής και στρατηγικής της ΕΕ και να δημιουργήσει περαιτέρω σφήνες μεταξύ των κρατών μελών", υποστήριξε ο Ιταλός ενεργειακός αναλυτής.

Αν δεν είναι η Lukoil

Ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε στις 2 Αυγούστου ότι η Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι δεν επηρεάζονται οι τρέχουσες εργασίες διαμετακόμισης πετρελαίου προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, εφόσον η Lukoil δεν είναι ιδιοκτήτης του πετρελαίου. "Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να μειωθεί η εξάρτηση από την ενέργεια από τη Ρωσία", έγραψε στο X.

Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ κάλεσε συγκεκριμένα τις χώρες αυτές να βρουν εναλλακτικές προμήθειες, υπήρξε στην πραγματικότητα αύξηση κατά 2% της ποσότητας του ρωσικού αργού που λαμβάνουν μέσω αγωγού από το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με την DW.

Ο Ντομπρόβσκις έστειλε επιστολή στη Βουδαπέστη και τη Μπρατισλάβα την 1η Αυγούστου, αναφέροντας ότι ο αγωγός JANAF Adriatic στην Κροατία θα μπορούσε να παρέχει εναλλακτική (μη ρωσική) χωρητικότητα για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Ο Chris Weafer, διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Macro-Advisory, της κορυφαίας ανεξάρτητης εταιρείας παροχής στρατηγικών επιχειρηματικών συμβουλών στην περιοχή της Ευρασίας, υποστήριξε ότι η ενέργεια της Ουκρανίας να εμποδίσει τη διαμετακόμιση του ρωσικού πετρελαίου από τη Lukoil προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία είναι μια πολύ σαφής και άμεση απάντηση στις εκκλήσεις των δύο χωρών για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία και επειδή δείχνουν σχετικά λιγότερη υποστήριξη, σε σχέση με τα περισσότερα άλλα κράτη της ΕΕ, για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ προς το Κίεβο.

"Και οι δύο χώρες θα μπορούσαν να λαμβάνουν πετρέλαιο μέσω της Κροατίας και άλλων χωρών διαμετακόμισης, αλλά ο (Ούγγρος) πρωθυπουργός (Βίκτορ) Όρμπαν απορρίπτει αυτή την επιλογή και αποκαλεί τη διαμάχη με το Κίεβο θέμα αρχής, δηλαδή ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να προβαίνει σκόπιμα σε ενέργειες που βλάπτουν τα οικονομικά συμφέροντα των κρατών της ΕΕ, όταν το μπλοκ παρέχει τόσο μεγάλη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια για να στηρίξει την οικονομία της", εξήγησε ο Weafer και πρόσθεσε: "Φυσικά, όπου υπάρχουν αρχές υπάρχουν και χρήματα. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία παίρνουν πολύ φθηνότερο πετρέλαιο από τη Lukoil και θα έπρεπε να πληρώσουν πολύ περισσότερα για πετρέλαιο που θα προμηθεύονταν από αλλού. Και οι δύο θέλουν το φθηνότερο πετρέλαιο".