ΗΠΑ -Τέξας: Κάτω από Μηδέν η Τιμή του Φ. Αερίου - Οι Παραγωγοί Πληρώνουν Εταιρείες να το Πάρουν

ΗΠΑ -Τέξας: Κάτω από Μηδέν η Τιμή του Φ. Αερίου - Οι Παραγωγοί Πληρώνουν Εταιρείες να το Πάρουν
energia.gr
Δευ, 12 Αυγούστου 2024 - 12:38

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια περιόρισε τις προμήθειες καυσίμων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τρομοκρατώντας τους ηγέτες της Δύσης και εκτοξεύοντας στα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου. Ετσι ενώ στην Ευρώπη ανεβαίνει η τιμή του αερίου, στο Τέξας είναι τόσο μεγάλο το πλεόνασμά του που ορισμένοι παραγωγοί ενέργειας

εκεί συχνά πληρώνουν επιχειρήσεις για να το πάρουν. Στο Δυτικό Τέξας, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της χώρας, η λεκάνη Permian, το φυσικό αέριο διαπραγματευόταν κάτω από το μηδέν για μεγάλο μέρος του έτους. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή κάνουν γεωτρήσεις κυρίως για αργό πετρέλαιο, αλλά το φυσικό αέριο που συνήθως βγαίνει από το υπέδαφος μαζί με το πετρέλαιο είναι σε τόσο μεγάλη ποσότητα ώστε εξαντλούνται οι αποθηκευτικοί χώροι ή η ικανότητα των αγωγών να το αποστέλλουν λόγου χάριν στον Κόλπο της Καλιφόρνιας, όπου υπάρχει ζήτηση. Το αποτέλεσμα είναι μια σουρεαλιστική κατάσταση στην τοπική αγορά όπου οι παραγωγοί πληρώνουν τους αγοραστές για να πάρουν ένα εμπόρευμα κατά τα άλλα πολύτιμο, γράφουν οι New York Times.

Είναι τόσο μεγάλη η ποσότητα που παράγεται, ώστε εξαντλούνται οι αποθηκευτικοί χώροι ή η ικανότητα των αγωγών για μεταφορά του.
Στο Δυτικό Τέξας, η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε κάτω από το μηδέν για 57 ημέρες φέτος έως τον Ιούλιο (από εννέα το 2023), σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights. Τον Μάιο, οι τιμές στην αγορά spot έκλεισαν στα 4,60 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες. Την ίδια μέρα στη Φλόριντα, το φυσικό αέριο –που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα, τη θέρμανση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας– έφτασε τα 3 δολάρια. Τον Ιούλιο, οι τιμές φυσικού αερίου στο Δυτικό Τέξας έκλεισαν στα 85 σεντς κάτω από το μηδέν, έχοντας διαπραγματευθεί σε αρνητικό έδαφος σχεδόν τον μισό μήνα.

Πολλοί παραγωγοί ελπίζουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στη λεκάνη Permian θα ανακάμψουν όταν θα αρχίσει να λειτουργεί ένας νέος αγωγός στην περιοχή του Χιούστον, πιθανότατα φέτος. Προς το παρόν, οι παραγωγοί καυσίμων συχνά πληρώνουν άλλες επιχειρήσεις για να λάβουν φυσικό αέριο και η κατάσταση θυμίζει όσα συνέβησαν στην αγορά πετρελαίου τον Απρίλιο του 2020, όταν εξανεμίστηκε η ζήτηση εξαιτίας της πανδημίας και των lockdowns. Οι αρνητικές τιμές γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες στον κλάδο της ενέργειας, υπογραμμίζοντας την πρόκληση της μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας που προορίζονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι χαμηλές τιμές βοήθησαν πάντως ιδιώτες και επιχειρήσεις. Η Xcel Energy λόγου χάριν πληρώθηκε για να λάβει αέριο από τη λεκάνη Permian και οι οικιακοί πελάτες της στο Νέο Μεξικό θα πληρώσουν μειωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, κατά μέσον όρο περίπου 8% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο. Οι βιομηχανικοί λογαριασμοί εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 26%.

Με το πετρέλαιο να διαπραγματεύεται γύρω στα 75 δολάρια το βαρέλι, πολλοί παραγωγοί βγάζουν αρκετά χρήματα από αυτό το εμπόρευμα, ώστε έχουν την πολυτέλεια να χάσουν κάποια χρήματα από το αέριο που απελευθερώνεται από τα πηγάδια τους. Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες, όπως η Diamondback Energy, έχουν μειώσει την παραγωγή τους λόγω των χαμηλών τιμών. Είναι κρίμα που συνεχίζουμε να πουλάμε φυσικό αέριο κοντά στο μηδέν ή κάτω από το μηδέν, δήλωσε πρόσφατα ο Κάες Βαντ Χοφ, πρόεδρος και οικονομικός διευθυντής της Diamondback.