Μέταλλα: Χαλκός και Νικέλιο από την Κίνα Γέμισαν τις Αποθήκες λόγω Χαμηλής Ζήτησης

Μέταλλα: Χαλκός και Νικέλιο από την Κίνα Γέμισαν τις Αποθήκες λόγω Χαμηλής Ζήτησης
energia.gr
Τρι, 13 Αυγούστου 2024 - 09:54

Ο χαλκός και το νικέλιο που παράγονται στην Κίνα κατέκλυσαν τον περασμένο μήνα τις αποθήκες που παρακολουθεί το London Metal Exchange, καθώς η χλιαρή εγχώρια ζήτηση πυροδοτεί ένα κύμα εξαγωγών που έχει επιβαρύνει τις παγκόσμιες τιμές. Η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά μετάλλων, είναι συνήθως ένας σημαντικός καθαρός εισαγωγέας χαλκού, αλλά η χαλαρή ζήτηση που επικρατεί στην τοπική αγορά έχει αντιστρέψει 

τις παγκόσμιες εμπορικές ροές τους τελευταίους μήνες, επιβαρύνοντας τις τιμές. Ο χαλκός κινεζικής προέλευσης αποτέλεσε το 72% της αύξησης των αποθεμάτων που παρακολουθούνται από το χρηματιστήριο τον Ιούλιο και αντιπροσώπευε το 53% του συνόλου στο τέλος του μήνα, από 45% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του LME, αναφέρει το Bloomberg.

Το στιγμιότυπο της LME για την προέλευση των μετάλλων συμφωνεί με τα επίσημα στοιχεία της Κίνας που έδειξαν ότι οι εξαγωγές χαλκού τρέχουν με ρυθμό ρεκόρ, καθώς και με τα ημερήσια στοιχεία του χρηματιστηρίου που αποκάλυψαν μια μαζική αύξηση των αποθεμάτων στις αποθήκες που βρίσκονται πλησιέστερα στην ηπειρωτική Κίνα, ιδίως στη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν.

Για το νικέλιο, οι ροές από την Κίνα αντιπροσώπευαν το 87% της ανόδου και το 35% του συνόλου. Περισσότερο μέταλλο από την Κίνα ρέει στο εξωτερικό μετά την απαγόρευση νέων ρωσικών προμηθειών από το LME, την ώρα που η κινεζική παραγωγή υπερκαλύπτει τη ζήτηση. Οι τοπικοί παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένων των GEM Co. και CNGR Advanced Material Co. έχουν εγγραφεί για να εισαγάγουν το νικέλιό τους στο LME, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο μετάλλων.

Αλλαγή συνθηκών

Παρόλα αυτά, οι συνθήκες μπορεί να έχουν αρχίσει να αλλάζουν αυτόν τον μήνα, με ένα παράθυρο arbitrage για την εισαγωγή ραφιναρισμένου χαλκού στην Κίνα να ανοίγει ξανά, πράγμα που σημαίνει ότι οι αγορές από το εξωτερικό είναι και πάλι κερδοφόρες. Επιπλέον, το ασφάλιστρο Yangshan για τον εισαγόμενο χαλκό - ένα μέτρο της τοπικής ζήτησης - έχει ανακάμψει, μαζί με τις εντολές απόσυρσης μετάλλων από τις αποθήκες που παρακολουθούνται από το LME.

Ο χαλκός - ο οποίος σημείωσε πτώση περίπου 4% τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο - ήταν 0,8% χαμηλότερα στα 8.959 δολάρια ανά τόνο στο LME στις 12:05 π.μ. στη Σιγκαπούρη. Το νικέλιο υποχώρησε 0,8% στα 16,225 δολάρια ανά τόνο, αφού έφτασε τα 15,600 δολάρια τον περασμένο μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2020.

Τα στοιχεία προέλευσης της LME έδειξαν επίσης ότι η πρώτη παρτίδα νικελίου από την Ινδονησία παραδόθηκε στο δίκτυο αποθηκών με παρακολούθηση από την LME τον περασμένο μήνα. Το έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας εξελίσσεται σε σημαντικό προμηθευτή μεταλλεύματος και ραφιναρισμένου μετάλλου τα τελευταία χρόνια μετά από ένα κύμα επενδύσεων υπό κινεζική ηγεσία σε τοπικές μονάδες