Η κινεζική εταιρεία Mingyang Smart Energy ξεκίνησε την ανάπτυξη μιας μοναδικής διπλής πλωτής ανεμογεννήτριας. Η εταιρεία αποκαλεί την πλατφόρμα OceanX τη μεγαλύτερη πλωτή πλατφόρμα αιολικής ενέργειας στον κόσμο και τη μεγαλύτερη πλωτή αιολική πλατφόρμα ενιαίας χωρητικότητας.

Η τοποθέτηση της πλατφόρμας ξεκίνησε την Κυριακή 11 Αυγούστου και αναμένεται να διαρκέσει 72 ώρες για να διανύσει τα 191 ναυτικά μίλια μέχρι την υπεράκτια θέση της στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Qinghou IV στο Yangjiang, μια πόλη στη νότια Κίνα νοτιοδυτικά του Χονγκ Κονγκ και του Shenzhen. Οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι πρόκειται για μια δύσκολη πλοήγηση, με ελιγμούς της πλατφόρμας κάτω από μεγάλες γέφυρες και περνώντας από πολυσύχναστα λιμάνια, ενώ διασχίζει τις υδάτινες οδούς του Δέλτα του ποταμού Περλ.

Η μοναδική διάταξη V

Η πλατφόρμα κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο CSSC Huangpu Wenchong Shipyard και καθελκύστηκε στα μέσα Ιουλίου. Η μοναδική διάταξη ενσωματώνει δύο πύργους σε σχήμα "V", ο καθένας από τους οποίους συγκρατεί μια υπεράκτια ανεμογεννήτρια υβριδικής κίνησης MySE 8,3 MW. Η συνολική απόδοση της κατασκευής αναμένεται να φτάσει τα 16,6 MW.

Η Mingyang υπογραμμίζει ότι είναι επίσης η πρώτη χρήση σκυροδέματος εξαιρετικά υψηλής απόδοσης που δίνει στη δομή υψηλότερη αντοχή σε θλίψη. Η εταιρεία, η οποία αυτοπροβάλλεται ως η εταιρεία με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, τονίζει ως μοναδικές τις κατασκευές του διπλού πύργου με αεροτομή, τη διπλή κύρια μηχανή, τους διπλούς ρότορες και την εφαρμογή του συστήματος στήριξης καλωδίων ως παγκόσμιες πρωτιές.

Έχει σχεδιαστεί για να αναπτύσσεται σε θάλασσες με βάθος 35 μέτρων ή μεγαλύτερο με βύθισμα 5,5 μέτρων. Χρησιμοποιεί σύστημα πρόσδεσης ενός σημείου που μπορεί να αντέξει ακραίους τυφώνες. Στο υψηλότερο σημείο του, το OceanX έχει ύψος 219 μέτρα και μέγιστο πλάτος στον αέρα περίπου 369 μέτρα. Το συνολικό εκτόπισμά του είναι περίπου 15.000 τόνοι.

Το ταξίδι των 191 ν.μ. αναμένεται να διαρκέσει 72 ώρες (Mingyang).

Η Mingyang αναφέρει ότι έχει αναπτύξει τρία μοναδικά σχέδια για πλωτές υπεράκτιες ανεμογεννήτριες. Συνεργάζεται με την China Three Gorges και την China National Offshore Oil Company για να αναπτύξει και να αναπτύξει τις υπεράκτιες αιολικές τεχνολογίες της.

Ως παράδειγμα των εξελίξεων στις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, η εταιρεία υπογραμμίζει ότι η OceanX υιοθετεί έναν σχεδιασμό κατά τον άνεμο. Αυτό μειώνει το φορτίο στη δομή στήριξης κατά περίπου 40%. Ο σχεδιασμός ενσωματώνει επίσης περισσότερους από 3.000 αισθητήρες για την παρακολούθηση όλων των πτυχών της κατάστασης λειτουργίας της πλατφόρμας.

Μπορεί να παρέχει στους χειριστές βίντεο, ήχο και εικόνες, καθώς και δεδομένα σχετικά με τη μετατόπιση, τη θερμοκρασία, τη δόνηση, την πίεση, την τάση, το ρεύμα, την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου.

Το OceanX αναμένεται να φτάσει στη θέση λειτουργίας του την Τετάρτη 14 Αυγούστου. Μόλις ολοκληρωθεί η τοποθέτηση κα μπει σε λειτουργία, η δομή αναμένεται να παράγει 54 εκατομμύρια kWh ετησίως.