Με ισχυρά κέρδη που ξεπερνούν και το 3% διαπραγματεύονται τα συμβόλαια του πετρελαίου καθώς κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, όπου οι ΗΠΑ αποστέλλουν περισσότερες δυνάμεις εν αναμονή της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ. Ειδικότερα, το συμβόλαιο του Brent βρέθηκε στα 81,2 δολάρια το βαρέλι με την τιμή του να καταγράφει άνοδο 2,6% ή 2,1 δολαρίων. 

 

Παρομοίως, το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού WTI βρίσκεται στα 79,5 δολάρια το βαρέλι με άλμα 3,4% ή 2,6 δολαρίων.

Μία έντονα ανοδική κίνηση που έρχεται παρότι ο OPEC υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ζήτηση κατά 135.000 βαρέλια ημερησίως, επισημαίνοντας την αδύναμη κατανάλωση στην Κίνα.

Ωστόσο, με τις ανησυχίες για επερχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ να έχουν μετριαστεί, αυτό που δείχνει να καθοδηγεί τις τιμές του αργού είναι η άνοδος του γεωπολιτικό θερμόμετρου στη Μέση Ανατολή, όπου οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα ημερών πλέον η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ως αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη των Παλαιστινίων Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

"Βλέπουμε τις τοποθετήσεις σε πετρέλαιο και χρυσό ως κύριο μέσο προστασίας των χαρτοφυλακίων απέναντι σε μία περαιτέρω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων", αναφέρουν αναλυτές της UBS σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας σήμερα Δευτέρα.

Στο ίδιο κλίμα, ο Phil Flynn της Price Futures Group σχολιάζει ότι "οι αγορές πετρελαίου αντέδρασαν έντονα στον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο, παρά τις ανησυχίες του OPEC για τη ζήτηση", προσθέτοντας ότι η αγορά πιθανώς να βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις ούτως ή άλλως καθώς μειώνονται τα αποθέματα.

Τις τελευταίες ώρες άλλωστε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν διέταξε αεροπλανοφόρο, που μεταφέρει μεταξύ άλλων και F-35, να σπεύσει στη Μέση Ανατολή, όπως επίσης και υποβρύχιο οπλισμένο με κατευθυνόμενους πυραύλους.

Σημειώνεται ότι μετά από τέσσερις πτωτικές εβδομάδες οι τιμές του πετρελαίου ολοκλήρωσαν την περασμένη με έντονα κέρδη περί του 4% και παραπάνω, παίρνοντας απόσταση από τα χαμηλά των έξι μηνών και άνω όπου είχαν υποχωρήσει.

capital.gr