Η προσπάθεια να σπάσει η Google της Alphabet Inc. είναι μία από τις επιλογές που εξετάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μετά από την απόφαση ορόσημο δικαστηρίου που διαπίστωσε ότι η εταιρεία μονοπώλησε την αγορά διαδικτυακής αναζήτησης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg

Αν αυτό γίνει θα είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον διαλύει μια εταιρεία για παράνομη μονοπώληση αγοράς μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες διάλυσης της Microsoft πριν από δύο δεκαετίες. 
Οι λιγότερο αυστηρές επιλογές περιλαμβάνουν τον εξαναγκασμό της Google να μοιράζεται περισσότερα δεδομένα με τους ανταγωνιστές και μέτρα που θα την αποτρέπουν από το να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα σε προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, είπαν οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Ανεξάρτητα από αυτό, η κυβέρνηση πιθανότατα θα επιδιώξει την απαγόρευση του είδους των αποκλειστικών συμβολαίων που ήταν στο επίκεντρο της δικαστικής κρίσης κατά της Google.

Εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρήσει σε ένα σχέδιο διάλυσης, οι πιο πιθανές μονάδες για εκποίηση είναι το λειτουργικό σύστημα Android και το πρόγραμμα περιήγησης Chrome, είπαν οι πηγές. Οι αξιωματούχοι εξετάζουν επίσης την πιθανότητα να την αναγκάσουν να πουλήσει το AdWords, την πλατφόρμα που χρησιμοποιεί η εταιρεία για να πουλάει διαφημίσεις κειμένου, είπε μια από τις πηγές.

Οι συζητήσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν ενταθεί μετά την απόφαση του δικαστή Amit Mehta στις 5 Αυγούστου ότι η Google μονοπωλούσε παράνομα τις αγορές διαδικτυακής αναζήτησης και διαφημίσεων με κείμενο αναζήτησης.

Η Google είπε ότι θα ασκήσει έφεση σε αυτήν την απόφαση, αλλά ο δικαστής διέταξε και τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν τα σχέδια για τη δεύτερη φάση της υπόθεσης, η οποία θα περιλαμβάνει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αποκατάσταση του ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού αιτήματος διάσπασης.

Ένας εκπρόσωπος της Google αρνήθηκε να σχολιάσει την πιθανή λύση. Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Το σχέδιο των ΗΠΑ θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από το δικαστήριο. Μια αναγκαστική διάλυση της Google θα ήταν η μεγαλύτερη αμερικανικής εταιρείας από τότε που διαλύθηκε η AT&T τη δεκαετία του 1980.

(από euro2day.gr)