Στρατηγικής Σημασίας και Πρώτης Προτεραιότητας για την Βουλγαρία ο Αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη

Στρατηγικής Σημασίας και Πρώτης Προτεραιότητας για την Βουλγαρία ο Αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη
Του Σωτήρη Χιωτάκη/Energia.gr
Παρ, 10 Οκτωβρίου 2008 - 10:19
Μεταξύ των 5 βασικών στρατηγικών σχεδίων που θα αναδείξουν τον ρόλο κλειδί της χώρας του και θα διασφαλίζουν την ασφάλεια του ενεργειακού σχεδιασμού της ευρύτερης περιοχής συμπεριέλαβε χθες τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κ. Σεργκέι Στανίσεφ, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τα ευρασιακά ενεργειακά θέματα Μπόιντεν Γκρέι.

Μεταξύ των 5 βασικών στρατηγικών σχεδίων που θα αναδείξουν τον ρόλο κλειδί της χώρας του και θα διασφαλίζουν την ασφάλεια του ενεργειακού σχεδιασμού της ευρύτερης περιοχής συμπεριέλαβε χθες τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κ. Σεργκέι Στανίσεφ, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τα ευρασιακά ενεργειακά θέματα Μπόιντεν Γκρέι

Ο κ. Στανίσεφ, κατά την διάρκεια της συνάντησης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα στρατηγικά σχέδια των πετρελαιαγωγών Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και Μπουργκάς – Φλόρε, των αγωγών φυσικό αερίου Ναμπούκο και Σάουθ Στριμ καθώς και το νέο πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπέλενε θα εγγυηθούν την ενεργειακή ασφάλεια σε ολόκληρη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη καθώς και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Επιπλέον,  τα έργα θα δώσουν νέους δρόμους και νέες πηγές για την ενεργειακή αγορά της αναπτυσσόμενης Ευρώπης.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος, ο οποίος είχε συνομιλίες τόσο με τον Πρόεδρο της χώρας κ. Γκεόργκι Παρβάνοφ όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ιβάιλο Κάλφιν στάθηκε ιδιαίτερα στην σημασία που έχει για την Βουλγαρία να καταστεί εταίρος της συνεργασίας που επιδιώκει να δραστηριοποιηθεί στις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Ναμπούκο.

Θυμίζουμε εδώ ότι ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στην φάση της επικαιροποίησης της οικονομοτεχνικής μελέτης. Για τον δε Σάουθ Στριμ, πρόσφατα ρωσική αντιπροσωπεία είχε συζητήσεις στην Βουλγαρία, ενώ ανάλογες επαφές θα πραγματοποιηθούν εντός του μηνός και στην Αθήνα με αντικείμενο την σύσταση της κοινής εταιρείας που θα έχει την ευθύνη του έργου εντός της χώρας μας.