Προθεσμία μέχρι την 23η Οκτωβρίου έχουν όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον ανοικτό διεθνή διαγωνισμό που «τρέχει» ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης και αφορά την παροχή υπηρεσιών δημόσιων επιβατικών μεταφορών με λεωφορεία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης, που σήμερα εξυπηρετείται από σύμπραξη με επικεφαλής τα ΚΤΕΛ.

Τα παραπάνω γνωστοποιεί με σημερινή του ανακοίνωση ο ΟΣΕΘ, επισημαίνοντας πως η αξία της σύμβασης, για δέκα χρόνια, ανέρχεται στο ποσό των 600 εκατ. ευρώ.

Ο διεθνής ανοικτός διαγωνισμός, που γίνεται με όλους τους όρους του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1370/2007, είναι εκτιμώμενου έργου 20 εκατ. οχηματοχιλιομέτρων ετησίως, με πρόβλεψη αύξησης του έργου έως 25%, με διάρκεια υπηρεσιών τα δέκα χρόνια και με δυνατότητα επέκτασης έως πέντε χρόνια επιπλέον, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Επιπλέον, κατά τον ΟΣΕΘ, ο διεθνής ανοικτός διαγωνισμός, αφορά σε μοναδιαίο κόστος χιλιομέτρου στα 2,2 ευρώ για τα θερμικά λεωφορεία και στα 2,4 ευρώ για τα «καθαρά» λεωφορεία, ενώ στην αμοιβή περιλαμβάνεται -«καινοτόμα για την Ελλάδα», κατά τον οργανισμό- οικονομική κινητροδότηση του αναδόχου για την επιπλέον του πρώτου έτους επιβατική κίνηση που θα ελκύσει.

Συνολικά, εκτιμάται ότι ο αριθμός οχημάτων για το έργο θα ανέλθει σε περίπου 220, μαζί με τα εφεδρικά, εκ των οποίων τα 62 οχήματα τουλάχιστον θα πρέπει να είναι «καθαρά», ενώ στις υποχρεώσεις του αναδόχου είναι η δημιουργία - λειτουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων (αμαξοστάσια, χώροι φόρτισης κ.λπ.). Επισημαίνεται ότι οι φάκελοι που θα καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι για την ανάληψη του συγκοινωνιακού έργου στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, θα αποσφραγιστούν -κατά τον ΟΣΕΘ- από τους οικονομικούς φορείς στις 31/10.

«Ευελπιστούμε στην εκδήλωση ενδιαφέροντος τόσο από εγχώριους, όσο και από διεθνείς φορείς», επισημαίνουν ο πρόεδρος του ΟΣΕΘ, Γιάννης Καλογερούδης και ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Γιάννης Τόσκας, και προσθέτουν ότι η αναδιάρθρωση και η ποιοτική αναμόρφωση του συγκοινωνιακού έργου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, με την αμέριστη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, «θα ενοποιήσει και θα εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες, δίνοντας την ευκαιρία για την παροχή και εποπτεία ποιοτικής αστικής συγκοινωνίας για τη Θεσσαλονίκη του 2030».

Στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ, στους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς προμηθειών και υπηρεσιών https://nepps-search.eprocurement.gov.gr/actSearch/faces/active_search_main.jspx με Α/Α: 357397 και στην ιστοσελίδα του ΟΣΕΘ https://oseth.com.gr/category/προκηρύξεις/διαγωνισμοί εμφανίζεται ηλεκτρονικά η διακήρυξη με τα παραρτήματά της για την Α' φάση του διαγωνισμού παροχής υπηρεσιών δημόσιων επιβατικών μεταφορών με λεωφορεία. Μαζί με τα Παραρτήματα έχουν επισυναφθεί και οι απαντήσεις του ΟΣΕΘ στα σχόλια επί της διαβούλευσης.