Πολλαπλό μέτωπο δημιούργησαν χθες κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις σε μία κοινή αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, με τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη να προχωρούν σε συντονισμένη μείωση των επιτοκίων, το Λονδίνο να ανακοινώνει άνευ προηγουμένου σχέδιο διάσωσης ύψους 300 δισ. στερλινών για τις βρετανικές τράπεζες, την Ιταλία να προετοιμάζει βρετανικού τύπου σχέδιο και την Ισλανδία να εισέρχεται ακόμη πιο βαθιά στο χάος.

Πολλαπλό μέτωπο δημιούργησαν χθες κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις σε μία κοινή αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, με τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη να προχωρούν σε συντονισμένη μείωση των επιτοκίων, το Λονδίνο να ανακοινώνει άνευ προηγουμένου σχέδιο διάσωσης ύψους 300 δισ. στερλινών για τις βρετανικές τράπεζες, την Ιταλία να προετοιμάζει βρετανικού τύπου σχέδιο και την Ισλανδία να εισέρχεται ακόμη πιο βαθιά στο χάος.

Το ευρώ ενισχύθηκε, όμως οι διεθνείς μετοχικές τιμές συνέχισαν την ελεύθερη πτώση τους, παρά το προσωρινό στήριγμα που δέχθηκαν από τη συντονισμένη μείωση των επιτοκίων, αφού ακόμη και η κίνηση αυτή δεν αποδείχθηκε αρκετή για να απομακρύνει τις ανησυχίες των επενδυτών.

Η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ ηγήθηκε του συντονισμένου γύρου μείωσης των επιτοκίων κατά το ήμισυ της ποσοστιαίας μονάδας μαζί με την ΕΚΤ, την Τράπεζα της Αγγλίας και τις κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας, του Καναδά και της Σουηδίας.

Ετσι, η Fed μείωσε το βασικό επιτόκιό της στο 1,5%, ενώ προέβη και σε αντίστοιχη μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου της στο 1,75%, η ΕΚΤ στο 3,75%, η Βρετανία στο 4,5%, ο Καναδάς στο 2,5% και η Σουηδία στο 4,2%.

Ξεχωριστά, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού ενός έτους κατά 0,27% ενώ η κεντρική τράπεζα του Κουβέιτ μείωσε το βασικό προεξοφλητικό επιτόκιό της κατά 125 μονάδες βάσης.

Η είδηση της συντονισμένης επιτοκιακής μείωσης έγινε με ιδιαίτερη ικανοποίηση δεκτή από πολιτικούς και επιχειρήσεις με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να χαρακτηρίζει τη μείωση της ΕΚΤ ως ένδειξη σταθεροποίησης της οικονομίας που θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και την κορυφαία ένωση επιχειρήσεων της Ευρώπης, τη BusinessEurope, να βλέπει την κίνηση ως σημαντική χείρα βοηθείας η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει τις επενδύσεις και την κατανάλωση.

Βρετανία

Σανίδα σωτηρίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας έσπευσε να προσφέρει η βρετανική κυβέρνηση, σε μία κίνηση «εξίσου τολμηρή» με το σχέδιο Πόλσον, όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν. Θα διατεθούν 50 δισ. στερλίνες προκειμένου να ενισχυθεί άμεσα η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.

Συγκεκριμένα οι πιστωτικοί όμιλοι θα αντλήσουν 25 δισ. στερλίνες υπό τη μορφή προνομιούχων μετοχών ή πάγιων τοκοφόρων μετοχών (permanent interest bearing shares - PIBS) έως το τέλος του έτους. Η κυβέρνηση θα συνδράμει επίσης σε αυξήσεις κοινού μετοχικού κεφαλαίου, εφόσον της ζητηθεί, χορηγώντας 25 δισ. στερλίνες ως πρόσθετη βοήθεια.

Τη συμμετοχή τους στο σχέδιο, που έλαβε το πράσινο φως και από την Κομισιόν επιβεβαίωσαν οι Βarclays, ΗΒΟS, ΗSBC, Lloyds TSB Nationwide Buildings Society, Royal Bank of Scotland, Standard Chartered και Abbey. Η HSBC δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει προς το παρόν τα κεφάλαια.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας θα εκταμιεύσει δάνεια ύψους τουλάχιστον 250 δισ. στερλινών μέσω ανοικτών προσφορών, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει και προτάσεις για τη διευκόλυνση του δανεισμού των τραπεζών.

Οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, που χαιρέτισαν τις πρωτοβουλίες, είδαν τις μετοχές τους να επιδίδονται σε ράλι, αντισταθμίζοντας έτσι τις απώλειες της Τρίτης. Ο γενικός δείκτης του Λονδίνου FTSE100 παρέμεινε πάντως στο κόκκινο.

Σε επιστολή του εν τω μεταξύ προς τους ηγέτες των χωρών του G7 ο Βρετανός πρωθυπουργός ζητεί συντονισμένη δράση των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές.

Ιταλία

Η Ιταλία αναμένεται να ακολουθήσει το πρότυπο της Βρετανίας για να αντιμετωπίσει την χρηματοοικονομική κρίση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζούλιο Τρεμόντι, στο πλαίσιο προσπαθειών να τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σχετικά με την κατακόρυφη πτώση των μετοχών της UniCredit.

Παράλληλα ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας συμφώνησαν απόλυτα με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η βρετανική κυβέρνηση.

Ισλανδία

Βαθαίνει ακόμη περισσότερο η τραπεζική κρίση στην Ισλανδία, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας αναγκάσθηκε να λάβει έκτακτο δάνειο από τη Σουηδία και η ισλανδική κυβέρνηση πήρε υπό τον έλεγχό της ακόμη μία τράπεζα.

Η Ισλανδία έχει εθνικοποιήσει δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες -πρώτα τη Landsbanki την Τρίτη και χθες την Glitnir- ενώ παράλληλα έχει ζητήσει δάνειο ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ (5,4 δισ. δολάρια) από τη Ρωσία. Οι αρχές της χώρας διαβεβαίωσαν ότι εγγυώνται για τις καταθέσεις των πελατών της Glitnir. Και το βρετανικό τμήμα της ING αγόρασε καταθέσεις των online τραπεζικών δραστηριοτήτων της Kaupthing, αξίας 2,5 δισ. στερλινών.

Παραμένοντας σε κλοιό πιέσεων, η ισλανδική κορόνα υποχωρούσε κατά 23% χθες έναντι του ευρώ, μία ημέρα αφότου η ισλανδική κεντρική τράπεζα εφήρμοσε καθεστώς συνδεδεμένης ισοτιμίας μεταξύ κορόνας και ενιαίου νομίσματος.

Την ίδια στιγμή, ανεστάλη χθες η διαπραγμάτευση των μετοχών της Kaupthing -της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας- έπειτα από απώλειες 34% και την ανακοίνωση για πώληση των δραστηριοτήτων της στη Σουηδία. Η σουηδική κεντρική τράπεζα έσπευσε να εξασφαλίσει ρευστότητα στο σουηδικό τμήμα της Kaupthing με δάνειο πέντε δισ. κορονών (702 εκατ. δολάρια).

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 09/10/2008)