ΗΠΑ-Πεντάγωνο: Πιθανότατα Υπάρχει Διαρροή Πετρελαίου από το Sounion στην Ερυθρά

ΗΠΑ-Πεντάγωνο: Πιθανότατα Υπάρχει Διαρροή Πετρελαίου από το Sounion στην Ερυθρά
energia.gr
Τετ, 28 Αυγούστου 2024 - 13:46

Αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου είπαν σε δημοσιογράφους ότι πιστεύουν ότι το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο Sounion έχει διαρροή πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά αρνήθηκαν να σχολιάσουν τι θα μπορούσε να γίνει για να αποφευχθεί μια περιβαλλοντική καταστροφή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος είπε ότι γνώριζαν τις απειλές των Χούθι εναντίον

μιας πιθανής προσπάθειας διάσωσης, αν και δεν διευκρίνισαν αν αυτό έγινε πριν ή μετά την πυρπόληση του σκάφους. 

«Το MV Sounion βρίσκεται τώρα ακινητοποιημένο στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου αυτή τη στιγμή καίγεται και φαίνεται να έχει διαρροή πετρελαίου, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα κίνδυνο ναυσιπλοΐας και πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή», δήλωσε ο Γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, Υποστράτηγος Πατ Ράιντερ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου για Τρίτη. «Πρόκειται απλώς για απερίσκεπτες τρομοκρατικές ενέργειες που συνεχίζουν να αποσταθεροποιούν το παγκόσμιο και περιφερειακό εμπόριο, θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ναυτικών και θέτουν σε κίνδυνο το ζωντανό θαλάσσιο οικοσύστημα στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, την αυλή των Χούτι».

Ο ισχυρισμός του Πενταγώνου ότι το τάνκερ έχει διαρροή ακολουθεί παρόμοιες δηλώσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και πολλαπλές δορυφορικές εικόνες. Το δεξαμενόπλοιο μεταφέρει 150.000 τόνους (περίπου 900.000 βαρέλια ιρακινού αργού) με την EUNAVOR Aspides να λέει ότι οι παρατηρητές πίστευαν ότι έκαιγαν πέντε πυρκαγιές. Η Aspides δήλωσε χθες ότι δεν είχε δει στοιχεία μεγάλης διαρροής, ενώ προειδοποίησε επίσης για σημαντικούς κινδύνους για την περιοχή.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την κατάσταση και εάν οι ΗΠΑ ή οι σύμμαχοι έκαναν κάτι για να σταματήσουν τις πυρκαγιές ή να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κατάσταση, ο Ράιντερ ήταν ασαφής σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει. Είπε μόνο ότι η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ συνεχίζει «να παρακολουθεί και να αξιολογεί την κατάσταση». Ο χειριστής Delta Tankers αρνείται επίσης να σχολιάσει επικαλούμενος ανησυχίες για την ασφάλεια.

«Γνωρίζουμε ότι ένας τρίτος προσπάθησε να στείλει δύο ρυμουλκά στο σκάφος για να βοηθήσει τη διάσωση, αλλά προειδοποιήθηκαν από τους Χούτι και απειλήθηκαν με επίθεση, γεγονός που καταδεικνύει και πάλι την κατάφωρη περιφρόνησή τους όχι μόνο για την ανθρώπινη ζωή αλλά και για την πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή που παρουσιάζει αυτό», είπε ο Ράιντερ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Οι φωτογραφίες της EUNAVFOR έδειχναν ξεκάθαρα τη γέφυρα που καταστράφηκε από τους Χούτι ως μέρος των επιθέσεων μετά την εγκατάλειψη του σκάφους σε μια περαιτέρω προσπάθεια να απενεργοποιηθεί το πλοίο. Η EUNAVFOR ανέφερε ότι οι πυρκαγιές για την επίθεση φαινόταν να έχουν σβήσει όταν το σκάφος εγκαταλείφθηκε αλλά ότι ήταν τα συστήματά του απενεργοποιημένα και δεν μπορούσε να πλοηγηθεί.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Υεμένης μιλούν επίσης ανοιχτά τονίζοντας τον κίνδυνο να βυθιστεί το πλοίο μόλις 85 ναυτικά μίλια από τη Χουντάιντα στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Οποιαδήποτε διαρροή πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα, στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ και στον Κόλπο του Άντεν απειλεί τα αλιευτικά αποθέματα της Υεμένης, θα επηρεάσει εκατομμύρια Υεμενίτες σε παράκτιες πόλεις με τοξικά αέρια, θα σταματήσει το έργο των λιμανιών της Υεμένης, θα μολύνει την αφαλάτωση της Ερυθράς Θάλασσας εργοστάσια και διέκοψε τις προμήθειές τους», δήλωσε ο Moammar Al-Eryani, υπουργός Πληροφοριών, Πολιτισμού και Τουρισμού για τη Δημοκρατία της Υεμένης. «Η Υεμένη θα χάσει την αλιεία που παρέχει τα προς το ζην για 1,7 εκατομμύρια πολίτες της Υεμένης και θα καταστρέψει τη βιοποικιλότητα και το οικοσύστημα στην περιοχή».

Οι προειδοποιήσεις του είναι παρόμοιες με εκείνα τα ζητήματα των Ηνωμένων Εθνών πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, όταν οργάνωναν την προσπάθεια μεταφοράς πετρελαίου από το FSO Safer . Είχαν προβλέψει εάν το Safer αποτύχει και απελευθερώσει παρόμοια ποσότητα πετρελαίου με αυτή στο Σούνιο , θα χρειαζόταν 25 χρόνια για να ανακάμψει η περιοχή. Τα Ηνωμένα Έθνη έθεσαν ένα τίμημα 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον καθαρισμό, ενώ είπε ότι θα διακόψει τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα για μεγάλο χρονικό διάστημα, με κόστος δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα.