Η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας Τάσο Γαϊτάνη και ενημερώθηκε για τις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιούνται, καθώς και για το ερευνητικό έργο που παράγεται, από την Διευθύντρια και Πρόεδρο καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδη, τα μέλη του ΔΣ, τις Αν. Διευθύντριες των Ινστιτούτων και τους επιστημονικά υπευθύνους των έργων που υλοποιούνται στο ΕΚΚΕ. 

Η ενημέρωση έγινε από την διευθύντρια και πρόεδρο καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδη, τα μέλη του ΔΣ, τις αν. διευθύντριες των Ινστιτούτων και τους επιστημονικά υπευθύνους των έργων που υλοποιούνται στο ΕΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών ιδρύθηκε το 1959 υπό την αιγίδα της UNESCO, αποτελεί τον μοναδικό δημόσιο φορέα κοινωνικής και πολιτικής έρευνας στην Ελλάδα και εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Είναι, επίσης, το μόνο ερευνητικό κέντρο που περιλαμβάνεται στους φορείς του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος και έχει αρμοδιότητα και ευθύνη συλλογής, παραγωγής και διάχυσης στατιστικών δεδομένων.

Διεξάγει έρευνα σε διαχρονικά και επίκαιρα γνωστικά πεδία, έχοντας δημιουργήσει ερευνητική παράδοση σε τομείς όπως  η αγορά εργασίας, η κοινωνική πολιτική, η εκλογική συμπεριφορά και συμμετοχή, το δημογραφικό, οι έμφυλες σχέσεις και οι ανισότητες, η μετανάστευση, η χρήση του διαδικτύου και η τεχνητή νοημοσύνη.

Επίσης το ΕΚΚΕ συμμετέχει στην ευρωπαϊκή κοινωνική έρευνα που διεξάγεται κάθε δυο χρόνια και παρουσιάζει τις τάσεις της κοινωνίας στις χώρες της Ευρώπης από το 2002 μέχρι και σήμερα.

Διαθέτει δύο Ινστιτούτα: Κοινωνικών Ερευνών και Πολιτικών Ερευνών.

Επιπρόσθετα στο ΕΚΚΕ λειτουργούν πέντε ερευνητικές υποδομές: το Social Data Repository (SoDaNet), το ΠΑΝΟΡΑΜΑ, το Καλειδοσκόπιο - Socioscope, τον Κοινωνικό Άτλαντα της Αθήνας - Athens Social Atlas και το SurveysHub, καθώς και τρία Παρατηρητήρια: Κοινωνικής Οικονομίας, Καταπολέμησης Διακρίσεων και Θερμαλισμού - Ιαματικών Πηγών.

Παράλληλα, λειτουργούν πέντε Εργαστήρια: Πολιτικής Κουλτούρας και Πολιτικής Συμπεριφοράς, Ερευνών Φύλου, Δημοσίων Πολιτικών, το Crime Lab και WebLab.

 

 Δηλώσεις

Μετά την συνάντηση, η υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη δήλωσε: «Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, το οποίο μετρά 65 χρόνια λειτουργίας, εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, υλοποιεί σημαντικές κοινωνικές έρευνες και διαχειρίζεται έργα συνολικού προϋπολογισμού 9,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανάμεσα σε αυτά, συντονίζει το έργο "Just ReDi", το οποίο αφορά την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των ελληνικών περιφερειών.

Εξίσου σημαντική είναι η έρευνα για την έμφυλη βία κατά των γυναικών. Σε αυτήν ερευνήθηκαν οι μορφές βίας σε δείγμα 11.000 γυναικών από 17 έως 72 ετών.

Το ερευνητικό κέντρο έχει αναπτύξει ουσιαστικές συνεργασίες, όπως με το υπουργείο Εσωτερικών για την ψηφιοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων από το 1974 και για τις εθνικές εκλογές του 2023, με την Προεδρία της Κυβέρνησης σε μελέτες που αφορούν στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), καθώς και με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο πεδίο της επαλήθευσης των ειδήσεων.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης στηρίζουμε το κορυφαίο αυτό δημόσιο κέντρο κοινωνικών ερευνών και προχωράμε, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 5,7 εκατ. ευρώ, στην αγορά ενός νέου κτιρίου, για να αναβαθμίσουμε τις υποδομές του, ώστε να συνεχίσει το σημαντικό έργο του, καθώς με τις  έρευνες, τις μελέτες και τις εκθέσεις εμπειρογνωμοσύνης, συμβάλλει στο σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση δημόσιων πολιτικών προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών».

Ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Τάσος Γαϊτάνης δήλωσε:

«Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους φορείς της γενικής γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Εδώ και 65 χρόνια προωθεί ουσιαστικές πολιτικές για την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων.

Μέσω της καταγραφής των τάσεων και της συστηματικής έρευνας, συμβάλλει ουσιαστικά στην κατανόηση των κοινωνικών θεμάτων και στην εφαρμογή δημοσίων πολιτικών.

Είχαμε μια πραγματικά εποικοδομητική συζήτηση με την πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ και τους ερευνητές του Κέντρου.

Προτεραιότητά μας είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο τους προς όφελος τόσο της επιστήμης, όσο και των πολιτών».

Στη συνάντηση, από την πλευρά του ΕΚΚΕ παραβρέθηκαν η διευθύντρια και πρόεδρος, καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδη, διευθύντρια Ερευνών, η αν. διευθύντρια Ινστιτούτου Πολιτικών Ερευνών Ιωάννα Τσίγκανου, η διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών Δήμητρα Κονδύλη, ο διευθυντής ερευνητής, Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών Απόστολος Λιναρδής, η κύρια ερευνήτρια, Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών Μανίνα Κακεπάκη, ο κύριος ερευνητής, Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών Γιώργος Παπαδούδης, ο κύριος ερευνητής, Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών Χαράλαμπος Τσέκερης,  η ειδική λειτουργική επιστήμονας Β' βαθμίδας, μέλος ΔΣ Αντουανέττα Καπέλλα, η διοικητική υπάλληλος, μέλος ΔΣ Μαρία Φελίδου, ο ειδικός λειτουργικός Επιστήμονας Α' βαθμίδας, αναπλ. μέλος ΔΣ Νίκος Σαρρής, από το ειδικό επιστημονικό-τεχνικό προσωπικό, αναπλ. μέλος ΔΣ Κατερίνα Σάββα, ο νομικός σύμβουλος, καθηγητής ΕΚΠΑ Φίλιππος Βασιλόγιαννης, και η αναπλ. διευθύντρια διοικητικών, οικονομικών υπηρεσιών και ανάπτυξης Αναστασία Δανέλη.