ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Ανοίγει Περισσότερα Ομοσπονδιακά Εδάφη (31 εκατ. Στρέμματα) για Ηλιακή Ενέργεια

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Ανοίγει Περισσότερα Ομοσπονδιακά Εδάφη (31 εκατ. Στρέμματα) για Ηλιακή Ενέργεια
energia.gr
Παρ, 30 Αυγούστου 2024 - 12:38

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ολοκλήρωσε ένα σχέδιο για την επέκταση της ηλιακής ενέργειας σε 31 εκατομμύρια στρέμματα ομοσπονδιακών εκτάσεων σε 11 δυτικές πολιτείες. Το προτεινόμενο επικαιροποιημένο Δυτικό Ηλιακό Σχέδιο είναι ένας οδικός χάρτης για τη διακυβέρνηση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Διαχείρισης Γης (Bureau of Land Management - BLM) σχετικά με τις προτάσεις και τα έργα ηλιακής ενέργειας σε δημόσιες εκτάσεις.

Θα καταστήσει τις δημόσιες εκτάσεις διαθέσιμες για πιθανή ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας, τοποθετώντας τα ηλιακά πάρκα πιο κοντά σε γραμμές μεταφοράς ή σε ήδη διαταραγμένες εκτάσεις και αποφεύγοντας προστατευόμενες εκτάσεις, ευαίσθητους πολιτιστικούς πόρους και σημαντικά ενδιαιτήματα άγριας ζωής.

Το σχέδιο αυξάνει την έκταση από τα 22 εκατομμύρια στρέμματα που είχε συστήσει τον Ιανουάριο και προσθέτει πέντε επιπλέον πολιτείες - Αϊντάχο, Μοντάνα, Όρεγκον, Ουάσινγκτον και Ουαϊόμινγκ - στις έξι πολιτείες - Αριζόνα, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Νεβάδα, Νέο Μεξικό και Γιούτα - που αναλύθηκαν στο αρχικό σχέδιο.

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί μέρος της ατζέντας του Προέδρου Μπάιντεν «Επενδύοντας στην Αμερική», την οποία ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να επιταχύνει ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Η ατζέντα «Επενδύοντας στην Αμερική» είναι μια κυβερνητική πρωτοβουλία που επικεντρώνεται στην τόνωση της αμερικανικής οικονομίας με επενδύσεις σε υποδομές, καθαρή ενέργεια και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η BLM ξεπέρασε τον στόχο της να αδειοδοτήσει νωρίτερα το 2024 περισσότερα από 25 γιγαβάτ (GW) έργων καθαρής ενέργειας σε δημόσιες εκτάσεις. Έχει επιτρέψει 29 GW έργων σε δημόσιες εκτάσεις - αρκετά για να τροφοδοτήσουν με ενέργεια πάνω από 12 εκατομμύρια σπίτια. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έθεσε ως στόχο την επίτευξη 100% καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο των ΗΠΑ έως το 2035.

Ο Ben Norris, αντιπρόεδρος των ρυθμιστικών υποθέσεων στην Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (SEIA) δήλωσε ως απάντηση στις εξελίξεις της BLM:

BLM άκουσε πολλά από τα σχόλια της ηλιακής βιομηχανίας και πρόσθεσε 11 εκατομμύρια στρέμματα στην αρχική της πρόταση.

Ενώ αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, τα ορυκτά καύσιμα έχουν πρόσβαση σε πάνω από 80 εκατομμύρια στρέμματα δημόσιας γης, 2,5 φορές περισσότερο από την ποσότητα της δημόσιας γης που είναι διαθέσιμη για την ηλιακή ενέργεια.

Ένας από τους ταχύτερους τρόπους για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στο δίκτυό μας είναι να δώσουμε πράσινο φως στην καλά σχεδιασμένη ανάπτυξη καθαρής ενέργειας σε ομοσπονδιακά εδάφη, και οι βελτιώσεις σε αυτό το έγγραφο περιβαλλοντικής αναθεώρησης θα βοηθήσουν σίγουρα.