Η έναρξη του γ' τριμήνου δίνει συνήθως ένα στίγμα για την κατεύθυνση των τιμών του αργού πετρελαίου για το έτος. Το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, η περίοδος αυξημένης οδήγησης στις ΗΠΑ και οι παραγγελίες για αργό από τα διυλιστήρια, ιδίως στην Ασία, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα της αγοράς.

Λίγο πριν το γ' τρίμηνο, οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street ανακοινώνουν τις εκτιμήσεις τους για τις τιμές του πετρελαίου έως το τέλος του έτους αλλά και στις αρχές της νέας χρονιάς. Έτσι, έκαναν και φέτος. 

Η αβεβαιότητα όσον αφορά τη ζήτηση για αργό από την Κίνα διατηρήθηκε έως τον Ιούνιο. Τα επιτόκια παρέμεναν υψηλά και οι καταναλωτικές δαπάνες δεν ήταν όπως σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού. Η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου εκτός χωρών του ΟΠΕΚ, ιδίως των ΗΠΑ, εξασφάλιζε την καλή τροφοδοσία της αγοράς παρά τις περικοπές στην παραγωγή από το καρτέλ. 

Ο γεωπολιτικός κίνδυνος είχε διογκωθεί (η κλιμάκωση παραμένει) λόγω της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στη Μέση Ανατολή, ενώ στην Ευρώπη μαίνεται ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας. Όμως είχε (και έχει) -στην καλύτερη περίπτωση- περιφερειακό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου. Και εν μέσω όλων αυτών, τόσο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) όσο και ο ΟΠΕΚ συνεχίζουν να αποκλίνουν στις εκτιμήσεις τους για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου: κάτω από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα υποστηρίζει ο ΔΟΕ πάνω από 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα "βλέπει" το καρτέλ. 

Έτσι, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι αποκλίνουν και οι προβλέψεις στη Γουόλ Στριτ, με εκείνες της JPMorgan να είναι ανοδικές για τις τιμές του πετρελαίου και της Citi να είναι πτωτικές. Με βάση τα "μειωμένα κίνητρα" για να αυξήσουν την παραγωγή τους τα κράτη σε ένα περιβάλλον χαμηλών τιμών, η JPMorgan εκτίμησε ότι "οι τιμές του αμερικανικού αργού θα μπορούσαν να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι", ενώ νωρίτερα μες στη χρονιά είχε προβλέψει ότι και το Brent θα πιάσει τριψήφιο αριθμό το βαρέλι, όπως σημειώνει το Barron's.

Στον αντίποδα η Citi πρόβλεψε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν στην περιοχή των 60 δολαρίων μέχρι το 2025, καθώς τα αποθέματα θα συσσωρεύονται μετά την υποχώρηση της καλοκαιρινής ζήτησης, ενώ οι τιμές στα 70 δολάρια -που θα παρατηρηθούν προς το τέλος του 2024- θα διολισθήσουν στις αρχές του νέου έτους. Όλες οι υπόλοιπες τράπεζες της Γουόλ τοποθέτησαν την εκτίμησή τους στη μέση των εκ διαμέτρου αντίθετων προβλέψεων των JPMorgan και Citi. 

Ωστόσο, πλησιάζοντας το τέλος του τρίτου τριμήνου -με τους ίδιους αρνητικούς παράγοντες (υποτονική παγκόσμια και κινεζική ζήτηση, σχετικά υψηλά επιτόκια, οικονομική αβεβαιότητα, υψηλά αποθέματα) να συντηρούνται όπως και οι ήπια θετικοί (γεωπολιτική ένταση, ασθενέστερο δολάριο εάν η Fed μειώσει τα επιτόκια και αντιστροφή της οικονομικού κλίματος στην Κίνα), οι τράπεζες της Γουόλ αναθεωρούν πτωτικά τις προβλέψεις τους για τις τιμές πετρελαίου έως και 5 ευρώ το βαρέλι. 

Η άποψη ότι θα υπάρχει περισσότερη προσφορά από ζήτηση στην αγορά πετρελαίου το 2025 κερδίζει έδαφος. Την εκτίμηση αυτή ανέφερε τον προηγούμενο μήνα η Morgan Stanley και αυτό τον μήνα το επανέλαβε η Bank of America Global Research. Και δεν είναι οι μόνες.

Στο μεταξύ, και η Goldman Sachs αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της για τις τιμές του Brent κατά 5 δολάρια, σε ένα εύρος από 70 έως 85 δολάρια το βαρέλι για το 2025, με μέση τιμή τα 77 δολάρια. Η πρόβλεψη της Morgan Stanley κυμαίνεται στο ίδιο εύρος.

Οι αναθεωρήσεις των τιμών και οι προβλέψεις για το πλεόνασμα πετρελαίου το 2025 έχουν έρθει στο προσκήνιο τώρα, επειδή οι παραδόσεις αργού στα διυλιστήρια φτάνουν στο αποκορύφωμά τους το καλοκαίρι και συνήθως δεν σκαρφαλώνουν στα ίδια επίπεδα μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Η κάτω των προσδοκιών ζήτηση του Ιουλίου και του Αυγούστου ήταν πλήγμα για την αγορά.

Τα futures του Brent παραμένουν σε τεχνικό backwardation, δηλαδή η τρέχουσα τιμή τους είναι υψηλότερη από τις τιμές διαπραγμάτευσης σε βάθος χρόνου. Με άλλα λόγια, οι traders των futures αναμένουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες σε σύγκριση με το πιο ενεργό συμβόλαιο. 

Αν αποτυπώσουμε σε αριθμούς το κλίμα της αγοράς, τα futures του Brent θα διαπραγματεύονται από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2025 πολύ κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, με το συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου  να διαπραγματεύεται με discount περίπου 3 δολάρια σε σύγκριση με τις τρέχουσες τιμές του πιο ενεργού συμβολαίου στα 77-78 δολάρια περίπου. Ως εκ τούτου, αν δεν υπάρξει σημαντική μεταβολή στην αγορά, η πλειονότητα της Wall Street πιστεύει ότι η τιμή του Brent θα κυμαίνεται στα 70-80 δολάρια το βαρέλι το πρώτο εξάμηνο του 2025.

 

*Πηγή: Forbes Greece