Σε ανοικτή επιστολή της προς τον Γάλλο Υπουργό Ενέργειας, κο Borloo, η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA) εκφράζει την ανησυχία της για την προταθείσα «ρήτρα αναθεώρησης» της Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επ’ ευκαιρία του αυριανού Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Σε ανοικτή επιστολή της προς τον Γάλλο Υπουργό Ενέργειας, κο Borloo, η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA) εκφράζει την ανησυχία της για την προταθείσα «ρήτρα αναθεώρησης» της Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επ’ ευκαιρία του αυριανού Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Η συζητούμενη ήδη στο Συμβούλιο ρήτρα προτείνεται να εφαρμοστεί το 2014. Σύμφωνα με τη ρήτρα, τη χρονιά εκείνη θα εξεταστεί το κατά πόσον οι μηχανισμοί ευελιξίας εξασφαλίζουν την εκπλήρωση των στόχων των Κρατών-μελών. Η EWEA πιστεύει ότι η «ρήτρα αναθεώρησης» θα υπονομεύσει τους εθνικούς μηχανισμούς υποστήριξης, τη σταθερότητα της αγοράς, και την επενδυτική ασφάλεια, ενώ θα αποθαρρύνει τα Κράτη-μέλη από την διασφάλιση επαρκών εγχώριων επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ πριν τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της προβλεπόμενης αναθεώρησης.

Η EWEA, εξάλλου, εκτιμά ότι οι ΑΠΕ πρέπει να ενσωματωθούν στο σύστημα ηλεκτρικών δικτύων της Ε.Ε. εγκαίρως και σε ποσότητες ικανές να ανταποκριθούν στους ευρωπαϊκούς στόχους. Εκφράζει, επίσης, την υποστήριξή της στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ηλεκτρικά δίκτυα και ζητά από το Συμβούλιο να τη στηρίξει κι εκείνο με τη σειρά του.

Η εν λόγω πρόταση στοχεύει στη διασφάλιση όλων των αναγκαίων εθνικών μέτρων για την ανάπτυξη της υποδομής ηλεκτρικών δικτύων , καθώς και στη διασφάλιση της προτεραιότητας πρόσβασης και σύνδεσης των ΑΠΕ με τα δίκτυα αυτά. Εγγυάται, επίσης, την αποτελεσματική πρόσβαση των ΑΠΕ στο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, θέτοντάς το ως αναγκαία προτεραιότητα, έτσι ώστε να υπάρξει 100 % αξιοποίηση και εκμετάλλευση του δυναμικού τους. Σε περίπτωση μη στήριξης της πρότασης αυτής εκ μέρους του Συμβουλίου Υπουργών, η EWEA επισημαίνει ότι η ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία στον τομέα των ΑΠΕ θα αποδυναμωθεί, την στιγμή που η αποτελεσματική πρόσβασή τους στα δίκτυα είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου του 20 % ως το 2020.

Στην επιστολή της προς τον Γάλλο Υπουργό, η EWEA προσθέτει ότι η αιολική ενέργεια συμβάλλει και στους τρεις στόχους-κλειδιά της Ενεργειακής Πολιτικής της Ε.Ε. δηλαδή στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και την ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών.

Σύμφωνα με την EWEA, αν, ως το 2020, η αιολική ενέργεια κάλυπτε το 12 % της ευρωπαϊκής ζήτησης ηλεκτρισμού (σύμφωνα και με την προαναφερθείσα πρόταση της Επιτροπής) οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα μειώνονταν κατά 328 εκατ. τόνους CO2 – εξέλιξη που θα ισοδυναμούσε με την απόσυρση 165 εκατ. αυτοκινήτων από τους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Η EWEA τονίζει ότι η αιολική ενέργεια είναι μία οικονομικώς συμφέρουσα επιλογή, καθώς δεν απαιτείται η χρήση καυσίμων και το κόστος λειτουργίας και συντήρησης είναι μικρό, ενώ, υποκαθιστώντας άλλες ακριβότερες και περισσότερο ρυπαίνουσες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, μειώνει τη συνολική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Προσθέτει, επίσης, ότι η αιολική ενέργεια μειώνει την εξάρτηση της Ε.Ε. από τις εισαγωγές καυσίμων από τρίτες χώρες, το κόστος των οποίων είναι συνήθως απρόβλεπτο. Η Ευρώπη εισάγει σήμερα το 56% της ενέργειας που καταναλώνει, ενώ το ποσοστό αυτό προβλέπεται να φτάσει το 70 % τα επόμενα 20 με 30 χρόνια. Επισημαίνει, τέλος, ότι το ετήσιο κόστος των εισαγωγών αερίου είναι ήδη κατά 50 δις υψηλότερο σε σχέση με λίγα χρόνια πριν, όταν η τιμή του πετρελαίου ήταν στα 20 δολάρια το βαρέλι.