Η Eni και η Snam ξεκίνησαν τη λειτουργία του πρώτου έργου δέσμευσης, μεταφοράς και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) της Ιταλίας με στόχο να βοηθήσουν τις βαριές ρυπογόνες βιομηχανίες να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες την Τρίτη. Η τεχνολογία CCS αφαιρεί από την ατμόσφαιρα το CO2 που παράγεται από βιομηχανικές διεργασίες ή το συλλαμβάνει στο σημείο εκπομπής και το αποθηκεύει υπόγεια

Όπως ανακοίνωσαν οι Eni και Snam, έχουν ξεκινήσει να διοχετεύουν CO2 σε ένα εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Αδριατική Θάλασσα κοντά στην ιταλική πόλη Ραβέννα, σε μια πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε πριν από ένα χρόνο.

Στην πρώτη του φάση, το έργο θα δεσμεύσει, θα μεταφέρει και θα αποθηκεύσει CO2 από τη μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου της Eni στο δήμο της Ραβέννας, ποσότητα που υπολογίζεται σε περίπου 25.000 μετρικούς τόνους ετησίως. Μόλις δεσμευθεί, το CO2 θα μεταφερθεί σε μια υπεράκτια πλατφόρμα μέσω μετατρεπόμενων αγωγών αερίου και στη συνέχεια θα εγχυθεί και θα αποθηκευτεί σε βάθος 3.000 μέτρων σε μια παλιά δεξαμενή αερίου.

Το έργο τροφοδοτείται από ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από ΑΠΕ, όπως ανέφεραν ο ενεργειακός όμιλος και ο διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου της Ιταλίας. Ήδη επιτυγχάνει μείωση πάνω από 90% στις εκπομπές CO2 που προέρχονται από τη μονάδα της Eni, ποσοστό που φτάνει συχνά ως το 96%, όπως προσθέτουν.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η τεχνολογία CCS μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων. Ωστόσο, οι επικριτές της εν λόγω τεχνολογίας θεωρούν ότι κινδυνεύει να παρατείνει τη χρήση ορυκτών καυσίμων και να αμφισβητήσει την εμπορική βιωσιμότητά του. Η Eni ανέφερε ότι το έργο προσέλκυε την προσοχή των πελατών.

«Χρησιμοποιούμε τα εξαντλημένα πεδία, την υπάρχουσα υποδομή και την τεχνική μας τεχνογνωσία στις τεχνικές επανέγχυσης για να προσφέρουμε μια πολύ ανταγωνιστική υπηρεσία, η οποία παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον», ανέφερε ο CEO του ιταλικού ενεργειακού ομίλου, Claudio Descalzi, σε δήλωσή του.

Το πρότζεκτ Ravenna είναι υποψήφιο για να καταστεί ο ιταλικός κόμβος για την απανθρακοποίηση βιομηχανιών έντασης ενέργειας που είναι δύσκολο να ηλεκτροδοτηθούν, όπως οι τομείς της κεραμικής, του γυαλιού και του χάλυβα. Ο κόμβος θα προσφέρει τις υπηρεσίες του πρώτα στις βιομηχανικές περιοχές στην κεντρική Ιταλία, αλλά στοχεύει επίσης να προσελκύσει το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών εταιρειών. Τα επόμενα χρόνια, η ανάπτυξη του έργου σε βιομηχανική κλίμακα θα μπορεί να αποθηκεύσει έως και 4 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως έως το 2030.

Ενημερωτικό video της Eni για το έργο CCS στη Ραβέννα: