Όπως μεταδίδει η έγκυρη κυπριακή ιστοσελίδα nomisma.com.cy, η Chevron Cyprus Limited επιβεβαίωσε ότι στις 30 Αυγούστου υπέβαλε εκ νέου για αξιολόγηση, στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου (ΥΕΕΒ), ένα τροποποιημένο Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής για το έργο Αφροδίτη το οποίο, όπως αναφέρει, θα είναι επωφελές για την Κυπριακή Δημοκρατία, από την οποία ζητά “συνεχή υποστήριξη”

Σε ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα ότι το τροποποιημένο σχέδιο περιλαμβάνει βελτιστοποιήσεις στο εγκεκριμένο σχέδιο του 2019, οι οποίες θα είναι επωφελείς τόσο για την Chevron Cyprus Limited όσο και την Κυπριακή Δημοκρατία. Το νέο σχέδιο είναι παρόμοιο με το Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του 2019, αλλά παράλληλα, αναγνωρίζει τη μείωση των διαθέσιμων πόρων φυσικού αερίου και ως εκ τούτου, έχει περαιτέρω βελτιστοποιηθεί προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εταίρων στο Αφροδίτη, αναφέρεται.

Σύμφωνα με την Chevron, το σχέδιο περιλαμβάνει μια Μονάδα Πλωτής Παραγωγής (FPU) (γνωστή και ως Μονάδα Επεξεργασίας Αερίου) στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και έναν αγωγό για την εξαγωγή αερίου, σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του 2019.

“Το σχέδιο ανταποκρίνεται στις ανησυχίες του YEEB, μετά την απόρριψη του προηγούμενου σχεδίου, και συγκεκριμένα το αίτημά του για Μονάδα Πλωτής Παραγωγής (FPU) στα κυπριακά ύδατα ενώ εναρμονίζεται και με τα πιο πρόσφατα ευρήματα από την αξιολόγησή μας”, αναφέρει.

Η Chevron εκφράζει ετοιμότητα να συνεργαστεί με τους εταίρους της “για να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις ώστε να προχωρήσουμε στον Σχεδιασμό Προμελέτης (FEED) και στη συνέχεια, στην Τελική Επενδυτική Απόφαση (FID)”.

Εκφράζει την πεποίθηση ότι είναι σημαντικό να αναπτυχθεί ταχέως το έργο Αφροδίτη προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας, της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και των Ευρωπαϊκών και άλλων διεθνών αγορών και ότι αυτό επίσης ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της εταιρείας για την παροχή προσιτής, αξιόπιστης και πιο καθαρής ενέργειας.

“Για να επιτύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για όλους τους εμπλεκόμενους, χρειαζόμαστε τη συνεχή υποστήριξη της κυπριακής Κυβέρνησης καθώς εργαζόμαστε προς την ευθυγράμμιση του νέου τροποποιημένου σχεδίου καθώς και τη συνεργασία, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε όλες τις σχετικές ρυθμίσεις και να ευθυγραμμιστούμε στα επόμενα χρονοδιαγράμματα”, αναφέρει.

Η εταιρεία σημειώνει ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη χρειάζεται “να ευθυγραμμιστούν γύρω από έναν κοινό στόχο και πορεία ώστε να επιτευχθεί ένα σύνθετο ενεργειακό έργο όπως το Αφροδίτη”.

“Πιστεύουμε ότι είμαστε ο ιδανικός συνεργάτης για αυτό το έργο, δεδομένων των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων, της υπάρχουσας παρουσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο και της εμπειρίας μας με διασυνοριακά έργα”, καταλήγει.