Η Ρωσία Ετοιμάζεται να Αλλάξει το Πυρηνικό της Δόγμα, Καθώς Κατηγορεί τη Δύση για Κλιμάκωση

Η Ρωσία Ετοιμάζεται να Αλλάξει το Πυρηνικό της Δόγμα, Καθώς Κατηγορεί τη Δύση για Κλιμάκωση
energia.gr
Τρι, 3 Σεπτεμβρίου 2024 - 19:25

Η Ρωσία άφησε και πάλι να εννοηθεί ότι θα προβεί σε αλλαγές στην επίσημη στάση της σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων, εν μέσω της συνεχιζόμενης ουκρανικής εισβολής στη συνοριακή περιοχή του Κουρσκ, σύμφωνα με ανάλυση του CNBC

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε την Κυριακή ότι η Ρωσία βρίσκεται στη διαδικασία τροποποίησης του πυρηνικού της δόγματος, το οποίο καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, εξαιτίας αυτού που η Ρωσία θεωρεί ως υποστηριζόμενη από τη Δύση "κλιμάκωση" του πολέμου με την Ουκρανία.

Η Ρωσία κατηγόρησε τη Δύση ότι ενθάρρυνε τη διασυνοριακή επιδρομή της Ουκρανίας, με τις ουκρανικές δυνάμεις να έχουν καταλάβει σχεδόν 500 τετραγωνικά μίλια ρωσικού εδάφους από τις 6 Αυγούστου. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αρνούνται ότι είχαν οποιαδήποτε προηγούμενη γνώση της επιχείρησης ή ότι είχαν εμπλοκή.

Μιλώντας στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS την Κυριακή, ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι οι εργασίες βρίσκονται "σε προχωρημένο στάδιο" για την τροποποίηση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας.

"Υπάρχει μια σαφής κατεύθυνση ως προς τις προσαρμογές, οι οποίες εξαρτώνται επίσης από τη μελέτη και την ανάλυση της εξέλιξης των συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων ... όλων όσων σχετίζονται με την πορεία κλιμάκωσης των δυτικών αντιπάλων μας σε σχέση με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση (σ.σ. έτσι αποκαλεί το Κρεμλίνο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία)", δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε πότε θα οριστικοποιηθούν οι όποιες αλλαγές, λέγοντας ότι "ο χρόνος ολοκλήρωσης αυτού του έργου είναι ένα μάλλον δύσκολο ερώτημα, δεδομένου ότι μιλάμε για τις πιο σημαντικές πτυχές της διασφάλισης της εθνικής μας ασφάλειας", είπε.

Προϋποθέσεις

Ο ρωσικός προβληματισμός σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά οι δηλώσεις του Ριαμπκόφ δείχνουν ότι η Ρωσία προετοιμάζει το έδαφος για αλλαγές στην κρατική πολιτική όσον αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες θα ήταν αποδεκτή η χρήση πυρηνικών όπλων.

Η εισβολή της Ουκρανίας στο ρωσικό έδαφος και η στόχευση στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών με τη χρήση όπλων που παρέχει η Δύση, ιδίως στην περίπτωση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, έχει επίσης ανεβάσει τους τόνους ως προς το αν η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί το έδαφός της.

Αυτή τη στιγμή, το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας αναφέρει ότι η Μόσχα "διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση στη χρήση πυρηνικών όπλων και άλλων τύπων όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον της ή/και των συμμάχων της, καθώς και σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας με συμβατικά όπλα, όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους".

Άλλες συνθήκες που θα μπορούσαν να καθορίσουν τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία περιλαμβάνουν τη "λήψη αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων που επιτίθενται στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και (ή) των συμμάχων της".

Στην πολιτική της για το 2020, η Ρωσία περιγράφει ωστόσο τα πυρηνικά όπλα ως "μέσο αποτροπής", η χρήση των οποίων αποτελεί "ακραίο και αναγκαίο μέτρο". Η Ρωσία αναφέρθηκε στο πυρηνικό της δόγμα ως "αμυντικού χαρακτήρα" και ανέφερε ότι "καταβάλλει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για να μειώσει την πυρηνική απειλή και να αποτρέψει την επιδείνωση των διακρατικών σχέσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στρατιωτικές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών".

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα επαναλάβει το μήνυμα ότι η Μόσχα δεν θα δίσταζε να αναπτύξει τέτοια όπλα εάν απειλούνταν η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της.

Τον Μάιο, η Ρωσία πραγματοποίησε ασκήσεις τακτικών πυρηνικών όπλων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει επίσης τοποθετήσει τέτοια όπλα στο έδαφος της συμμάχου της Λευκορωσίας.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι σχεδιασμένα για χρήση στο πεδίο της μάχης και μπορούν να εξαλείψουν συγκεκριμένους στόχους, όπως στρατιωτικές βάσεις ή κέντρα εκπαίδευσης.

Αν και είναι λιγότερο καταστροφικά από τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα που μπορούν να εξαφανίσουν ολόκληρες πόλεις, η ανάπτυξη τέτοιων όπλων θα αποτελούσε σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου και θα ενίσχυε τις ανησυχίες για μια άμεση σύγκρουση με τη Δύση.

Ο Πούτιν έχει επίσης σηματοδοτήσει την προθυμία του να αλλάξει τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα, δηλώνοντας τον Ιούνιο ότι το πυρηνικό δόγμα της χώρας είναι ένα "ζωντανό εργαλείο" που μπορεί να αλλάξει.

"Θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε τι συνιστά τη χρήση ή τη μη χρήση των πυρηνικών όπλων, καθώς και συγκεκριμένα σενάρια στα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Έχουμε ένα πυρηνικό δόγμα, και τα πάντα ορίζονται εκεί ... Δηλώνει σαφώς: τα πυρηνικά όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις - όταν υπάρχει απειλή για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, σε εξαιρετικές περιστάσεις", δήλωσε ο Πούτιν, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης τον Ιούνιο.

"Δεν πιστεύω ότι έχει έρθει αυτή η στιγμή - δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Ωστόσο, αυτό το δόγμα είναι ένα ζωντανό εργαλείο και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στον κόσμο γύρω μας και δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές σε αυτό το δόγμα", πρόσθεσε ο Πούτιν.

Η Ρωσία φαίνεται να προετοιμάζει το εγχώριο και παγκόσμιο ακροατήριό της για αλλαγές στην κρατική της πολιτική σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων από τότε που η Ουκρανία εξαπέλυσε μια φιλόδοξη διασυνοριακή επιδρομή στη συνοριακή περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας πριν από σχεδόν ένα μήνα.

Τον Αύγουστο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο αναπληρωτής του και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσαν ότι σύντομα θα ανακοινωθούν αλλαγές.

Ως εκ τούτου, υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσον η Ρωσία θα μπορούσε να ετοιμάζεται να αναπτύξει πυρηνικά όπλα εναντίον της Ουκρανίας στην επείγουσα ανάγκη της να απαντήσει σε μια επιχείρηση που έφερε σε δύσκολη θέση το Κρεμλίνο και αποκάλυψε τις αδυναμίες της ρωσικής άμυνας.

"Το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα πάντα δικαιολογούσε τη χρήση πυρηνικών όπλων εάν απειλούνταν η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας", δήλωσε ο David Roche, πρόεδρος της Quantum Strategy, σε ανάλυση τον Αύγουστο.

Περιγράφοντας την επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ ως κάτι που μπορεί να αλλάξει την εικόνα του πολέμου, ο Roche πρόσθεσε ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να καταστήσει πιο πιθανή την πυρηνική απάντηση, καθώς "αποδυναμώνει τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να αποφύγει την "κλιμάκωση”".

Παρά τη δική της απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει τον πόλεμο ως μια υπαρξιακή μάχη, κατηγορώντας τη Δύση ότι υποστηρίζει την Ουκρανία σε μια προσπάθεια να καταστρέψει τη Ρωσία. Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ διαψεύδουν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι η στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο αποσκοπεί στην υπεράσπιση της εδαφικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ελπίδα ότι η εισβολή στο ρωσικό έδαφος, και η υπέρβαση μιας από τις λεγόμενες "κόκκινες γραμμές" του Κρεμλίνου, θα διαλύσει τους δυτικούς φόβους ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να καταφύγει στη χρήση πυρηνικών όπλων - και θα μπορούσε να ενθαρρύνει περισσότερους συμμάχους του ΝΑΤΟ να εγκρίνουν τη χρήση πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας.

Αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) υποβάθμισαν τις δηλώσεις του Ριαμπκόφ, δηλώνοντας το βράδυ της Κυριακής ότι "οι Ρώσοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να εμπλέκονται σε πυρηνική ρητορική σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν τη Δύση να αυτοπεριοριστεί και να μειώσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία".

"Ο Ριαμπκόφ υποστήριξε την 1η Σεπτεμβρίου ότι η Ρωσία θα αλλάξει το πυρηνικό της δόγμα με βάση τις πρόσφατες συγκρούσεις και την υποτιθέμενη κλιμάκωση της Δύσης στην Ουκρανία, αλλά σημείωσε ότι δεν υπάρχουν καθορισμένες ημερομηνίες για τις αλλαγές", σημειώνει το ISW στην ανάλυσή του, προσθέτοντας: "Ο Ριαμπκόφ δεν διευκρίνισε ποιες μπορεί να είναι οι υποτιθέμενες αλλαγές στο δόγμα και το ISW συνεχίζει να εκτιμά ότι η Ρωσία παραμένει εξαιρετικά απίθανο να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία ή να εμπλακεί σε πυρηνική αντιπαράθεση αλλού".

(από capital.gr)