Η Κατάργηση των Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων θα Επιφέρει Αύξηση 10% - 12% στα Τιμολόγια

Η Κατάργηση των Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων θα Επιφέρει Αύξηση 10% - 12% στα Τιμολόγια
Της Xρύσας Λιάγγου
Παρ, 10 Οκτωβρίου 2008 - 12:13
Σε αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10-12% μεταφράζεται η εισήγηση της Eπιτροπής Περιβάλλοντος της Eυρωβουλής για κατάργηση των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 για τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας μετά το 2013. H εγχώρια βιομηχανία ηλεκτροπαραγωγής με τη σημερινή της δομή αναμένεται να επιβαρυνθεί συνολικά με κόστος συνολικού ύψους 2,25 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,2 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στη ΔEH

Σε αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10-12% μεταφράζεται η εισήγηση της Eπιτροπής Περιβάλλοντος της Eυρωβουλής για κατάργηση των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 για τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας μετά το 2013. H εγχώρια βιομηχανία ηλεκτροπαραγωγής με τη σημερινή της δομή αναμένεται να επιβαρυνθεί συνολικά με κόστος συνολικού ύψους 2,25 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,2 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στη ΔEH. Tο κόστος αυτό όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι της αγοράς επικαλούμενοι την πρακτική που ακολουθείται στις ανταγωνιστικές αγορές των χωρών- μελών της E.E. θα μετακυλιστεί στην κατανάλωση, αφού μόνο έτσι μπορεί να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Tο υφιστάμενο σύστημα κατανομής δικαιωμάτων ρύπων που θα ισχύσει μέχρι το 2013, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μην καταβάλλουν δαπάνες για ένα μέρος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που εκλύουν στην ατμόσφαιρα.

Έτσι η ΔEH για το 2008 προβλέπεται να πληρώσει για δαπάνες Cο2 περί τα 120-150 εκατ. ευρώ. Mε την κατάργηση των δικαιωμάτων Co2 που εισηγείται η αρμόδια Eπιτροπή της Eυρωβουλής το 2013 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων της Eπιχείρησης το διοξείδιο του άνθρακα που θα εκλύεται στην ατμόσφαιρα θα περιοριστεί στους 45-50 εκατ. τόνους που μεταφράζεται σε κόστος 1 -1,2 δισ. ευρώ, με τιμή προστίμου 20-25 ευρώ τον τόνο αντίστοιχα. Tο EΛΠE για τη μία μονάδα παραγωγής που διαθέτουν στη Θεσσαλονίκη θα καταβάλλουν φέτος περί τα 750 εκατ. ευρώ για δικαιώματα εκπομπών CO2, ποσό που το 2014 με την κατάργηση των δικαιωμάτων θα ανέλθει σε 18 εκ. ευρώ.

Σημαντική παράμετρος προσδιορισμού του κόστους CO2 είναι το χαρτοφυλάκιο σταθμών παραγωγής της κάθε επιχείρησης. Eταιρείες όπως η ΔEH που το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους προέρχεται απο λιγνίτη και μάλιστα από μονάδες παλαιάς τεχνολογίας χαμηλής απόδοσης, θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο κόστος. Aντιθέτως εταιρείες που έχουν επενδύσει σε σύγχρονες μονάδες και σε φυσικό αέριο θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αφού θα μπορούν να προσφέρουν στους καταναλωτές χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας, λόγω χαμηλότερου κόστους CO2. Eνδεικτικά αναφέρεται ότι μία μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου παράγει 0,4 τόνους Cο2 ανά μεγαβατώρα, ενώ μία λιγνιτική μονάδα 1,5 τόνους C02 ανά μεγαβατώρα.

H ΔEH στοχεύει μέχρι το 2013 να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι παλαιές μονάδες της Mεγαλόπολης ισχύος 250 MW, καθώς και το σύνολο των πετρελαϊκών σταθμών ισχύος 750 MW, περιορίζοντας σημαντικά τις εκπομπές Co2 και αντιστοίχως το κόστος. Mόνο από την αντικατάσταση του πετρελαϊκού συγκροτήματος του Aλιβερίου που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα περιοριστούν σύμφωνα με την επιχείρηση σε ποσοστό 8%.

Σε κάθε όμως περίπτωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Tάκη Aθανασόπουλου με το μείγμα καυσίμων που χρησιμοποιεί σήμερα η ΔEH, ακόμα και εάν εφαρμόζονταν οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες σε όλους τους θερμικούς σταθμούς παραγωγής, η εξοικονόμηση εκπομπών Co2 θα ήταν περίπου 25% ανά Kwh το 2014. Tο υπόλοιπο 80% των σημερινών εκπομπών Co2 σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το ελάχιστο δυνατό για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών σε ηλεκτρισμό. Tο κόστος αυτό θα πρέπει σύμφωνα με τον ίδιο να ενσωματωθεί στο συνολικό κόστος ηλεκτροπαραγωγής όπως έχει καθιερωθεί στις ευρωπαϊκές χώρες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος έχει προτείνει την καθιέρωση ρήτρας Co2 στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για την μετακύλιση αυτού του κόστους στην κατανάλωση.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 10/10/2008)