Ο τομέας υπεράκτιων αιολικών της Βρετανίας κατέγραψε τη δημοπρασία ΑΠΕ με τους μεγαλύτερους πόρους, ενώ μια περσινή δημοπρασία δεν είχε εξασφαλίσει καθόλου υπεράκτια αιολικά έργα. Η Orsted και η Iberdrola αναδείχθηκαν μεταξύ των νικητών.

Τα σχέδια της κυβέρνησης των Εργατικών για τον μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030 απαιτούν μεγάλη αύξηση της δυναμικότητας των ΑΠΕ, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Ο Υπουργός Ενέργειας, Εντ Μίλιμπαντ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι η κυβέρνηση των Εργατικών, που βρίσκεται στην εξουσία από τον Ιούλιο, «κληρονόμησε μια χαλασμένη ενεργειακή πολιτική» και ότι η σημερινή δημοπρασία, στην οποία αναλήφθηκε αριθμός ρεκόρ έργων, σηματοδότησε την πρόοδο στην οποία θα βασιστεί για το μέλλον.

Η δημοπρασία περιελάμβανε συνολικά 131 αιολικά, ηλιακά, και έργα παλιρροϊκής ενέργειας ικανά να παράγουν σχεδόν 10 GW ισχύος, τα οποία θα ήταν αρκετά για να τροφοδοτήσουν περίπου 11 εκατομμύρια σπίτια, δήλωσε ο Μίλιμπαντ. Ο προϋπολογισμός της δημοπρασίας ήταν ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής και ανήλθε σε 1,5 δις. λίρες (1,97 δις δολάρια), τον οποίο η κυβέρνηση αύξησε από 1 δις λίρες μετά από εκκλήσεις της βιομηχανίας.

Ωστόσο, προηγούμενες δημοπρασίες εξασφάλισαν μεγαλύτερη δυναμικότητα, φτάνοντας στο ζενίθ των 11 GW το 2022, και οι αναλυτές δήλωσαν ότι το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήταν αρκετό για να επιτευχθεί ο στόχος της χώρας να επεκτείνει την υπεράκτια αιολική δυναμικότητα σε 60 GW μέχρι το 2030 από περίπου 15 GW τώρα.

«Με την επόμενη χρονιά (έβδομη δημοπρασία) να είναι η τελευταία ευκαιρία για την προμήθεια δυναμικότητας για παράδοση πριν από το 2030, απαιτούνται επιπλέον 31 GW υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας για την επίτευξη του στόχου», δήλωσε ο Πρανάβ Μένον, επιστημονικός συνεργάτης της Aurora Energy Research.

Το γιγαντιαίο υπεράκτιο αιολικό έργο Hornsea 4 της Orsted εξασφάλισε το μεγαλύτερο συμβόλαιο βάσει δυναμικότητας, με 2,4 GW. Η Iberdrola κέρδισε επίσης συμβάσεις για τα υπεράκτια αιολικά έργα East Anglia Two και East Anglia Three.

Ο Τομ Γκλόβερ, πρόεδρος του βρετανικού παραρτήματος της RWE δήλωσε ότι ήταν θετικό να δούμε υπεράκτια αιολικά έργα στη δημοπρασία, αλλά απογοητεύτηκε που τα δύο τρίτα του «επιλέξιμου αγωγού» είχαν παραλειφθεί, ενώ η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θέλει να επιταχύνει τον τομέα. Η RWE αναπτύσσει τα υπεράκτια αιολικά έργα Norfolk Vanguard West και East που αγόρασε πέρυσι από τη Vattenfall και τα οποία έχουν συνδυασμένη δυναμικότητα 2,8 GW. Η εταιρεία δεν επιβεβαίωσε αν τα είχε δηλώσει στην τελευταία δημοπρασία. Η RWE κέρδισε συμβάσεις για συνολική ισχύ 218 MW σε πέντε χερσαία αιολικά και ηλιακά έργα.

Μέσω των δημοπρασιών, οι οποίες διεξάγονται ετησίως, η κυβέρνηση καλεί τους διαχειριστές έργων ΑΠΕ να υποβάλουν προσφορές εγγυήσεις τιμών από την κυβέρνηση για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, οι οποίες ονομάζονται Συμβάσεις Διαφοράς (CfD). Στο πλαίσιο αυτό, όταν οι τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλότερες από τις ελάχιστες, η κυβέρνηση καλύπτει τη διαφορά, ενώ αν υπερβούν τις ελάχιστες, οι παραγωγοί επιστρέφουν τη διαφορά στην κυβέρνηση.

Η πέμπτη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε το 2023 απέτυχε να προσελκύσει έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, καθώς οι κατασκευαστές θεώρησαν ότι τα προσφερόμενα κίνητρα ήταν πολύ χαμηλά. Στο αποτέλεσμα της σημερινής (έκτης) δημοπρασίας, τα συμβόλαια τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για υπεράκτια αιολικά ήταν 54,20 λίρες έως 58,90 λίρες ανά MWh σε τιμές 2012, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Αυτό ήταν σημαντικά υψηλότερο από τις 44 λίρες ανά MWh που προσφέρθηκαν για την υπεράκτια αιολική ενέργεια στην περσινή δημοπρασία.

Οι αναλυτές της Jefferies εκτίμησαν ότι η τιμή που κατακυρώθηκε σήμερα θα αξίζει μεταξύ 82,60 και 89,70 λίρες/MWh σε τιμές του 2027 -όταν τα πρώτα έργα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία- όταν συμπεριλαμβάνεται ο πληθωρισμός. Οι τιμές spot της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία είναι ευμετάβλητες, αλλά το συμβόλαιο day-ahead διαπραγματεύεται σήμερα γύρω στις 92 λίρες/MWh.