Οι ασιατικές μετοχές που σχετίζονται με τους ημιαγωγούς σημείωσαν πτώση, θέτοντας τους περιφερειακούς δείκτες αναφοράς σε πορεία για τη χειρότερη πτώση τους εδώ και ένα μήνα, εν μέσω νέων ανησυχιών για υπερθέρμανση στο ράλι των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης. Ο δείκτης MSCI Asia Pacific Index σημείωσε πτώση έως και 2,2%, τη μεγαλύτερη από το ξεπούλημα της 5ης Αυγούστου.

Ο Taiex της Ταϊβάν σημείωσε πτώση έως και 5,3%, ενώ ο Topix της Ιαπωνίας διολίσθησε κατά 3,4% και ο Kospi της Κορέας κατά 3%. Οι πτώσεις ήρθαν μετά την απώλεια της κορυφαίας παγκόσμιας εταιρείας κατασκευής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Nvidia Corp. με ημερήσιο ρεκόρ 278,9 δισ. δολαρίων στην αξία της αγοράς την Τρίτη.

Όπως μεταδίσει το Bloomberg, oι τελευταίες ανησυχίες πυροδοτήθηκαν από σχόλια αναλυτών ότι οι μετοχές AI έχουν φτάσει πολύ μπροστά από το τι μπορεί πραγματικά να αποφέρει η τεχνολογία από άποψη κερδών. Η διάθεση απομάκρυνσης του κινδύνου τροφοδοτήθηκε περαιτέρω από την ανησυχία για την αμερικανική οικονομία, αφού ένας στενά παρακολουθούμενος αμερικανικός μεταποιητικός δείκτης έχασε τις εκτιμήσεις.

«Τώρα οι επενδυτές αρχίζουν να αμφισβητούν αν η απόδοση της επένδυσης έρχεται», δήλωσε ο Randy Abrams, επικεφαλής της έρευνας για την Ταϊβάν στην UBS Global Asset Management, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Είναι λίγο νευρικοί, καθώς ορισμένα από τα μακροοικονομικά στοιχεία δεν είναι τόσο ισχυρά».

Παρά την αύξηση της μεταβλητότητας, οι περισσότεροι επενδυτές προειδοποίησαν να μην εκλάβουν τη διολίσθηση της Τετάρτης (στην Ασία) ως την αρχή μιας νέας κατάρρευσης της αγοράς, συνιστώντας αγορές επιλεγμένων ονομάτων, καθώς οι δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να παραμείνουν ισχυρές.

«Μοιάζει λίγο με καταιγίδα στο ...φλιτζάνι του τσαγιού μετά τον Αύγουστο», δήλωσε ο Andrew Jackson, στρατηγικός αναλυτής της Ortus Advisors Pte. “Αισθανόμαστε ότι δεν θα έχουμε επανάληψη των έντονων πωλήσεων πανικού όπως την τελευταία φορά”.

Οι μετοχές των τσιπ ήταν οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στον ευρύτερο ασιατικό δείκτη μετοχών του MSCI την Τετάρτη. Μεταξύ των βασικών προμηθευτών της Nvidia, η εταιρεία foundry Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. διολίσθησε έως και 5,5%. Η ιαπωνική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού δοκιμών Advantest Corp. σημείωσε πτώση έως και 10%, ενώ η κορεατική εταιρεία κατασκευής μνήμης SK Hynix Inc. σημείωσε πτώση 9,2%.

Ευρύτερα, οι επενδυτές παρακολουθούν αντικρουόμενες ενδείξεις για την έναρξη του Σεπτεμβρίου, ενός ιστορικά ευμετάβλητου μήνα για τις μετοχές. Ενώ η οικονομική δυσπραγία της Κίνας συνεχίζει να επιβαρύνει το κλίμα, υπάρχουν επίσης προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στην επερχόμενη συνεδρίασή της, δίνοντας ώθηση στις μετοχές.

Ορισμένοι διατηρούν επίσης την αισιοδοξία τους για την υπόσχεση της τεχνητής νοημοσύνης, με τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο να εξακολουθούν να σχεδιάζουν να δαπανήσουν δισεκατομμύρια καθώς ενσωματώνουν τη νέα τεχνολογία.

«Η ανησυχία για την κορύφωση της ζήτησης για τεχνητή νοημοσύνη είναι υπερβολική κατά την άποψή μας», δήλωσε ο Jung In Yun, διευθύνων σύμβουλος της Fibonacci Asset Management Global Pte. “Πιθανότατα θα δούμε τη ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη και την υποδομή που την υποστηρίζει να παραμένει ισχυρή κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους”.

Επιπλέον, οι αποτιμήσεις θεωρούνται κάπως λιγότερο σημαντικό ζήτημα στην Ασία, όπου οι μετοχές AI έχουν μείνει πίσω από τα κέρδη ορισμένων από τα μεγαλύτερα παγκόσμια ονόματα. Ένας δείκτης του Bloomberg για τις ασιατικές εταιρείες κατασκευής τσιπ διαπραγματεύεται περίπου 13 φορές τα μελλοντικά εκτιμώμενα κέρδη, από πάνω από 18 φορές νωρίτερα φέτος και υπολείπεται από το επίπεδο των σχεδόν 24 φορές ενός δείκτη μεγάλων ομοειδών εταιρειών που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ.