ταξίδι στην Αίγυπτο από το 2012, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση των δεσμών που ήταν σοβαρά τεταμένες για μια δεκαετία.
«Οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου θα επανεξεταστούν σε όλες τις πτυχές τους και θα συζητηθούν πιθανά κοινά βήματα την επόμενη περίοδο για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας», ανέφερε το γραφείο επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας σε ανακοίνωσή του την Τρίτη.
«Εκτός από τις διμερείς σχέσεις, θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τα τρέχοντα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, ιδίως για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», προστίθεται.
Ο Σίσι επρόκειτο να φθάσει στην Άγκυρα στις 2 μ.μ. (1100 GMT), ενώ η κοινή συνέντευξη Τύπου είχε προγραμματιστεί για τις 5 μ.μ. (1400 GMT).
Οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Καΐρου κατέρρευσαν το 2013, αφού ο τότε αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού Σίσι οδήγησε στην εκδίωξη του Μοχάμεντ Μούρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων, ενός συμμάχου της Τουρκίας, ο οποίος είχε γίνει ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου τον προηγούμενο χρόνο.
Ο Μούρσι επισκέφθηκε την Τουρκία ως πρόεδρος το 2012.
Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών άρχισαν να βελτιώνονται το 2020, όταν η Άγκυρα ξεκίνησε μια διπλωματική επίθεση γοητείας για να μειώσει τις εντάσεις με τους αποξενωμένους περιφερειακούς αντιπάλους της, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου.
Η Τουρκία και η Αίγυπτος διόρισαν αμοιβαία πρεσβευτές πέρυσι και η Άγκυρα δήλωσε ότι θα παράσχει στο Κάιρο οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο Ερντογάν δήλωσε στο Κάιρο ότι οι χώρες θέλουν να αυξήσουν το μεταξύ τους εμπόριο σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια βραχυπρόθεσμα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα υπογράψουν περίπου 20 συμφωνίες για την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών και τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, του τουρισμού, της υγείας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Είπε ότι σχεδιάζεται επίσης η εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Η Τουρκία, η οποία έχει καταδικάσει το Ισραήλ για τον πόλεμό του κατά των μαχητών της Χαμάς στη Γάζα, έχει στείλει χιλιάδες τόνους βοήθειας στην Αίγυπτο για τους Παλαιστίνιους και εξήρε τις ανθρωπιστικές προσπάθειες του Καΐρου και τον ρόλο του ως διαπραγματευτή στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.