Το Πεκίνο αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να εγκαταλείψει την εξάρτηση της οικονομίας του από την αγορά ακινήτων, έναν τομέα που είχε στηρίξει τις αποταμιεύσεις οικογενειών, το τραπεζικό σύστημα και τις τοπικές οικονομίες. Τώρα, ο κλάδος των ακινήτων βιώνει ιστορική κρίση, με τους κατασκευαστές να καταρρέουν, αφήνοντας πίσω τους τεράστια χρέη, απούλητα διαμερίσματα και χαμένες θέσεις εργασίας.
Οι Κινέζοι καταναλωτές, ήδη επιρρεπείς στις μεγάλες αποταμιεύσεις, έχουν γίνει ακόμη πιο φειδωλοί. Οι επιχειρήσεις που υπέστησαν τον καταστροφικό αντίκτυπο των δρακόντειων μέτρων για την COVID-19 μείωσαν κι άλλο μισθούς και προσλήψεις. Εκατομμύρια απόφοιτοι πανεπιστημίου που εντάσσονται στην αγορά εργασίας αντιμετωπίζουν κακές προοπτικές.
Και ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώνεται επί δύο συνεχόμενα χρόνια. Σε μια χώρα όπου η πλειονότητα των ανθρώπων γνώριζε μόνο ότι η οικονομία αναπτύσσεται γρήγορα και οι συνθήκες διαβίωσης βελτιώνονται, η εμπιστοσύνη διαβρώνεται. Οι καταναλωτικές δαπάνες, τις οποίες οι κινεζικές αρχές έχουν αναγνωρίσει ως σημαντικό μοχλό ανάπτυξης, παραμένουν αδύναμες σε ολόκληρη την οικονομία. Η Alibaba, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, δήλωσε ότι οι πωλήσεις στην εγχώρια επιχείρηση διαδικτυακών αγορών της υποχώρησαν κατά 1% την άνοιξη. Οι πωλήσεις εισιτηρίων στους θερινούς κινηματογράφους μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ σε σχέση με πέρυσι.
Τον περασμένο μήνα, ο λιανοπωλητής ομορφιάς Sephora, βραχίονας του γαλλικού ομίλου πολυτελείας LVMH, ανακοίνωσε ότι «ψαλιδίζει» θέσεις εργασίας. Η IBM κλείνει τα δύο κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην Κίνα. Και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δυσκολεύονται επειδή δεν μπορούν να βασιστούν σε μια λύση που λειτούργησε στο παρελθόν. Για χρόνια, οι τοπικές κυβερνήσεις δανείζονταν χρήματα για αναπτυξιακά έργα που έκαναν τον κατασκευαστικό τομέα να ανθεί, ακόμα κι αν δεν υπήρχε πραγματική ανάγκη για τόσες υποδομές.
Πλέον το χρέος από αυτόν τον δανεισμό, που συχνά διοχετεύεται μέσα από αδιαφανή κανάλια χρηματοδότησης, έχει εκτιναχθεί σε περισσότερα από 7 τρισ. δολ. Με τους επενδυτές να ανησυχούν ήδη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας, οι μέρες του δανεισμού για υποδομές ματαιοδοξίας είναι απίθανο να επιστρέψουν σύντομα.
Οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να πέφτουν και οι κινεζικές μετοχές παρουσιάζουν χαμηλότερες επιδόσεις σε σύγκριση με εκείνες σχεδόν σε όλες τις άλλες μεγάλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ινδίας.
Η Κίνα έχει προβλέψει ότι η οικονομία της θα αναπτυχθεί κατά περίπου 5% φέτος, ρυθμός ταχύτερος από τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες, αν και αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση. Το ίδιο το Πεκίνο υποβαθμίζει τις οικονομικές ανησυχίες. Σε πρόσφατο άρθρο γνώμης στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Τσιν Ρουιτίνγκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών στην Κινεζική Ακαδημία Μακροοικονομικών Ερευνών, είπε ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης «υπερβάλλουν για τα προβλήματα και τις προκλήσεις της κινεζικής οικονομίας».
Ομως τα θεμελιώδη προβλήματα παραμένουν. Για έναν τεράστιο αριθμό νέων δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Τον Ιούλιο, το ποσοστό ανεργίας της Κίνας μεταξύ των ατόμων ηλικίας 16 έως 24 ετών εκτινάχθηκε πάνω από το 17%, από 13% τον Ιούνιο.
«Υπάρχουν πάρα πολλοί απόφοιτοι πανεπιστημίου, αλλά πολύ λίγες θέσεις εργασίας», είπε η Γουίνι Τσεν, σημειώνοντας ότι πολλοί από τους συμμαθητές της ήταν άνεργοι. «Η οικονομία είναι σε κακή κατάσταση», καταλήγει.
(από την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”)