Η Aramco ξεκίνησε να χρησιμοποιεί δορυφόρους ήδη από τη δεκαετία του 1980. Ο βασικός ρόλος των δορυφόρων εκείνη την εποχή ήταν να διευκολύνουν την επικοινωνία της εταιρείας με τις πιο απομακρυσμένες υποδομές της, οι οποίες μπορεί να βρίσκονταν στη μέση της ερήμου ή της θάλασσας. Με το πέρασμα των χρόνων και την ανάπτυξη της δορυφορικής τεχνολογίας, η Aramco συνέχισε να χρησιμοποιεί το δορυφορικό δίκτυό της για τη χαρτογράφηση και την αξιολόγηση των κοιτασμάτων της, καθώς και την αποτελεσματικότερη εργασία του προσωπικού της.
Πιο πρόσφατα, ο σαουδαραβικός κολοσσός συνεργάστηκε με την καναδική GHGSat ώστε να συλλέγει και να υπολογίζει δεδομένα σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις εξορύξεις της, ακόμα και όταν εκείνες έχουν εξαιρετικά μικρή έκταση. Εντός του 2024, το δίκτυο αυτό επιτρέπει τη λεπτομερή παρακολούθηση των εκπομπών μεθανίου στις εξορύξεις που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα, η Aramco έχει επενδύσει στη OQ Technology, μία νεοφυή επιχείρηση οι δορυφόροι της οποίας μπορούν να καταγράψουν τις τοπικές συνθήκες γύρω από τις υποδομές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών άνθρακα, της θερμοκρασίας, και της υγρασίας.
Με την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Saudi Aramco στοχεύει να ενσωματώσει αυτά τα υπερσύγχρονα εργαλεία στις εργασίες της. Οι αλγόριθμοι ΤΝ μπορούν να επιτρέψουν την επεξεργασία και αξιολόγηση πολύ μεγαλύτερου όγκου δεδομένων, βοηθώντας την εταιρεία να λάβει κρίσιμες αποφάσεις σε ελάχιστο χρόνο.