MOL: Ξεκίνησε η Παραγωγή στo Μεγαλύτερo Εργοστάσιο Πράσινου Υδρογόνου στην Κεντρική και Ανατ. Ευρώπη

MOL: Ξεκίνησε η Παραγωγή στo Μεγαλύτερo Εργοστάσιο Πράσινου Υδρογόνου στην Κεντρική και Ανατ. Ευρώπη
energia.gr
Πεμ, 5 Σεπτεμβρίου 2024 - 08:24

Στο διυλιστήριο Százhalombatta της ουγγρικής MOL, ξεκίνησε την παραγωγή ένα εργοστάσιο πράσινου υδρογόνου ισχύος 10 MW, το μεγαλύτερο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η μονάδα παράγει 1.600 τόνους καθαρού, ουδέτερου από άνθρακα, πράσινου υδρογόνου ετησίως, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή καυσίμων, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του Διυλιστηρίου του Δούναβη κατά 25.000 τόνους, ποσότητα ίση με τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περίπου 5.400 τυπικών αυτοκινήτων

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι σύμφωνη με την εταιρική στρατηγική “SHAPE TOMORROW” του Ομίλου MOL που στόχο έχει να καταστήσει την περιοχή πιο βιώσιμη, ανταγωνιστική και αυτάρκη.

Ο Όμιλος MOL εγκαινίασε το νέο του εργοστάσιο στη Százhalombatta τον Απρίλιο, όπου παράγει την παραπάνω ποσότητα πράσινου υδρογόνου ετησίως με μονάδα ηλεκτρόλυσης 10 MW που κατασκεύασε η Plug Power.

Πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες εργασίες για την έναρξη της παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων δοκιμών πίεσης, επιθεώρησης του συστήματος ελέγχου διεργασιών, εισαγωγής και σύνδεσης των ηλεκτρολυτικών στοιχείων στο σύστημα, ενώ τέθηκε σε λειτουργία και το σύστημα επεξεργασίας νερού.

Ο εξοπλισμός ηλεκτρόλυσης της Plug Power χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ για τη διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο. Αυτό σημαίνει ότι δεν παράγονται ρυπογόνα υποπροϊόντα και, στην πραγματικότητα, το εργοστάσιο παράγει 8-9 τόνους καθαρού οξυγόνου ανά τόνο υδρογόνου. Η αμερικανική εταιρεία έχει προσφέρει στη MOL μια καινοτόμο και αξιόπιστη τεχνολογία: οι γεννήτριες υδρογόνου, βελτιστοποιημένες για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου, ήδη μετρούν σχεδόν 50 χρόνια λειτουργικής εμπειρίας.

«Το πράσινο υδρογόνο αποτελεί μια καθαρή και ευέλικτη πηγή ενέργειας που χρησιμοποιούμε σήμερα για την παραγωγή καυσίμων με στόχο τη μείωση του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα και, σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, σύντομα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα και στον τομέα των μεταφορών. Η παραγωγή και χρήση πράσινου υδρογόνου βοηθά στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια με καινοτόμο τρόπο, κάτι που αποτελεί θεμελιώδη στόχο της στρατηγικής της MOL. Μετά το Százhalombatta, σχεδιάζουμε παρόμοια εργοστάσια στη Μπρατισλάβα και τη Ριέκα, εκ των οποίων το τελευταίο μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2026», όπως δήλωσε ο Ádám Horváth, Αντιπρόεδρος Νέων και Βιώσιμων Επιχειρήσεων του Ομίλου MOL.

Το νέο εργοστάσιο, κόστους 22 εκατομμυρίων ευρώ, θα μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα του Διυλιστηρίου του Δούναβη κατά πάνω από 25.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Η νέα τεχνολογία θα αντικαταστήσει σταδιακά τη διαδικασία παραγωγής με βάση το φυσικό αέριο, η οποία επί του παρόντος αντιπροσωπεύει το ένα έκτο των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του Ομίλου MOL.