Δραματική αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και των τεχνολογιών απανθρακοποίησης θα επέλθει από τη ζήτηση ενέργειας των data centers. Σύμφωνα με μία έκθεση της Morgan Stanley, η αυξανόμενη ζήτηση από τα γιγαντιαία data centers των τεχνολογικών κολοσσών θα έχει ως απόρροια την εκπομπή 2,5 δις τόνων CO2 μέχρι το 2030

Οι αυξημένοι ρύποι εξαιτίας των data centers είναι ένα πρόβλημα που έχει επισημανθεί από αρκετούς αναλυτές, οι οποίοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την έκρηξη της ζήτησης ενέργειας. Ωστόσο, οι αναλυτές της Morgan Stanley αντιτείνουν πως η αύξηση των ρύπων που παράγονται από τα data centers θα οδηγήσει σε μία αντίστοιχη αύξηση στις επενδύσεις για έργα απανθρακοποίησης.

Πιο πρόσφατα, αρκετές τεχνολογικές εταιρείες ανακοινώνουν πως στρέφονται στις ΑΠΕ για την παροχή ενέργειας προς τις εγκαταστάσεις τους, κάτι που έχει συμβάλει στην ανάπτυξη των PPAs σε μέχρι πρότινος νωχελικές αγορές. Η Amazon, η Meta, και η Microsoft έχουν ολοκληρώσει συμφωνίες για αγορά πράσινης ενέργειας σε διαφορετικές χώρες που φιλοξενούν τα data centers τους.