Η Γαλλία παραμένει (ακόμα) χωρίς κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουλίου και η βιομηχανία φοβάται ότι αυτή η κυβερνητική παράλυση θέτει σε κίνδυνο τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της χώρας και τις σχετικές επενδύσεις. «Θα υπάρξει σχεδιασμός χωρίς αμφιβολία», διαβεβαίωσε τον Ιανουάριο ο τότε υπουργός Ενέργειας και Οικονομίας Bruno Le Maire έναν ανήσυχο ενεργειακό τομέα. Όμως εννέα μήνες αργότερα, η Γαλλία δεν

έχει ακόμη νόμο για τον ενεργειακό και κλιματικό προγραμματισμό (LPEC) - το βασικό πλαίσιο που καλύπτει όλους τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της Γαλλίας.

Ενώ η Γαλλία υπέβαλε τον Ιούλιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υψηλού επιπέδου εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (NECP), ένα νομοθετικό κείμενο όπως το LPEC εξακολουθεί να απαιτείται για να καθορίσει την πορεία μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας και να καθορίσει λεπτομερείς στόχους ενεργειακής μετάβασης ανά τομέα.

Χωρίς εθνική κυβέρνηση, πολλά ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες βρίσκονται τώρα σε εκκρεμότητα, συμπεριλαμβανομένων πολλών τομεακών στόχων.

Αυτή η αβεβαιότητα επηρεάζει ιδιαίτερα τους κλάδους καθαρής ενέργειας, όπως το υδρογόνο, όπου η Γαλλία αντιμετωπίζει έναν ταχέως εξελισσόμενο και έντονο διεθνή ανταγωνισμό.

Μια επικαιροποιημένη στρατηγική για το υδρογόνο, η οποία είχε αρχικά οριστεί να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2023, αναβλήθηκε πολλές φορές και τελικά ακυρώθηκε μετά τη διάλυση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης τον Ιούνιο.

«Δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την εξασφάλιση επενδυτών και κατασκευαστών», έγραψαν στα τέλη Ιουλίου οι ενδιαφερόμενοι φορείς της βιομηχανίας υδρογόνου, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους.

Δεν αναμένεται στρατηγικό κείμενο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά οι κατασκευαστές και οι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να «παραμείνουν σε εγρήγορση» σχετικά με τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις, συμβούλευσε ο Jules Nyssen, πρόεδρος της γαλλικής ένωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (SER), σε συνέντευξή του στο GreenUnivers.

Αυτό περιλαμβάνει την εξάπλωση των δημοπρασιών δημόσιας στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενσωμάτωση των απαιτήσεων τοπικού περιεχομένου στις εν λόγω δημοπρασίες, όπως απαιτείται από την πράξη της ΕΕ για την καθαρή μηδενική βιομηχανία (NZIA), και την ανακοίνωση του επόμενου γύρου περιοχών για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων, που επί του παρόντος έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η Γαλλία παραμένει επίσης χωρίς οριστικό νόμο για την έγκριση της κατασκευής έξι νέων πυρηνικών αντιδραστήρων.

Επιπλέον, ορισμένοι εργοδότες και βιομήχανοι επικρίνουν το πλαίσιο για τη ρύθμιση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από πυρηνικά, το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της Électricité de France (EDF) και της κυβέρνησης τον Νοέμβριο του 2023. Το πλαίσιο είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις, καθώς σχεδόν τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας προέρχονται από την πυρηνική ενέργεια.

Θεωρούν ότι η συμφωνία δεν επαρκεί για τη σταθεροποίηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Luc-Benoit Cattin, συμπρόεδρο της επιτροπής ενέργειας του εργοδοτικού συνδικάτου Medef, και ζητούν να ενεργοποιηθεί η ρήτρα αναθεώρησης της συμφωνίας.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι κομβικής σημασίας για τις φιλοδοξίες της Γαλλίας σχετικά με την επαναβιομηχανοποίηση με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, η οποία δρομολογήθηκε με τον νόμο για την «πράσινη βιομηχανία» στο τέλος του 2023.

Τότε, ο πρωθυπουργός Gabriel Attal ήλπιζε να συμπληρώσει τον νόμο αυτό με ένα δεύτερο κείμενο που θα επικεντρωνόταν στην απλούστευση και την επιτάχυνση των αδειών για τις μεταποιητικές εγκαταστάσεις.

Η Γαλλία πρέπει επίσης να μεταφέρει επειγόντως στο εθνικό της δίκαιο αρκετές πρόσφατες οδηγίες της ΕΕ. Η επέκταση της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα στη θέρμανση και τις μεταφορές είναι ιδιαίτερα επείγουσα, με προθεσμία μεταφοράς στις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Με νωπές ακόμη τις μνήμες από τις διαδηλώσεις των «gilets jaunes», η Γαλλία, όπως και άλλα κράτη μέλη, είναι επιφυλακτική ως προς την εφαρμογή ενός συστήματος που θα απαιτεί από τα νοικοκυριά να πληρώνουν de facto φόρο άνθρακα στα καύσιμα.

Τον Οκτώβριο, οι Γάλλοι βουλευτές αναμένεται να διαπραγματευτούν τον προϋπολογισμό του 2025 - αν δεν καθυστερήσει. Δεδομένου του υψηλού δημόσιου χρέους της Γαλλίας, ενδέχεται να υπάρξουν περικοπές στη χρηματοδότηση της ενέργειας και του κλίματος, όπως συνέβη και το 2024.