Η Shell και η Τουρκική BOTAS υπέγραψαν δεκαετή συμφωνία μέσω της οποίας η πρώτη θα προμηθεύει την δεύτερη με έως και 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ετησίως από το αμερικανικό και παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό της, με τις παραδόσεις να ξεκινούν 

το 2027. Η συμφωνία υπεγράφη από τον Abdulvahit Fidan, Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή της BOTAS, και τον Tom Summers, Ανώτερο Αντιπρόεδρο της Shell LNG Marketing and Trading, κατά τη διάρκεια τελετής υπό την αιγίδα του Alparslan Bayraktar, Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, και με τη συμμετοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου της Shell Wael Sawan.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην BOTAŞ να επεκτείνει την πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο και να χρησιμοποιήσει την εκτεταμένη υποδομή τερματικών σταθμών και αγωγών που διαθέτει για να βοηθήσει την Τουρκική Δημοκρατία να διαφοροποιήσει τους πόρους φυσικού αερίου της και να καταστεί σημαντικός περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Bayraktar δήλωσε: «Η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία: «Ο στόχος μας στο φυσικό αέριο, το 99% του οποίου εισάγαμε μέχρι την ανακάλυψη του Black Sea Gas, είναι να διαφοροποιήσουμε την πλευρά της προσφοράς και να προσφέρουμε φυσικό αέριο στους πολίτες και τη βιομηχανία μας σε πιο ανταγωνιστική και προσιτή τιμή. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ενισχύσει τις υποδομές μας με διεθνείς αγωγούς, τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου και έργα υπόγειας αποθήκευσης.